Naar de navigatie Naar de inhoud

Kwetsbare ouderen

Geplaatst op 6 maart 2017 door - 6369 keer bekeken

Foto Kwetsbare ouderen

Mijn buurman overleed vorige maand op 93-jarige leeftijd in een verpleeghuis. Vorig jaar stond hij nog op de ladder takken af te zagen. Meer dan 60 jaar woonde hij in zijn huis. De laatste 30 jaar in zijn eentje, na het overlijden van zijn vrouw. Hij fietste door het dorp, deed zijn boodschappen, was soms een paar dagen weg (dan bleek hij in het ziekenhuis te liggen) en bonsde elk jaar met Sinterklaas op onze ramen waarna er een fles wijn op de stoep stond.

 

Mijn buurman bleek een kwetsbare oudere te zijn

Kwetsbare ouderen. Misschien een term die wat theoretisch klinkt?  Toch niet: Bijna dagelijks staan er berichten in de kranten die te maken hebben met de enorme toename van kwetsbare ouderen. Ouderen bevolken de spoedeisende hulp,  mantelzorgers zijn overbelast, huisartsen zitten op vrijdagmiddag met de handen in het haar als er weer een crisisgeval is.

Er zijn steeds meer kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen, dat zijn ouderen die zelfstandig wonen, maar waar de zelfstandigheid wordt bedreigd. Vaak gaat het dan om een mix van factoren op drie terreinen: mentale problemen, lichamelijke achteruitgang en sociale problemen. Nog niet zo lang geleden konden deze mensen naar een bejaardenoord of – bij ernstiger problemen – naar een verpleeghuis. Maar de laatste jaren is de toegang tot deze voorzieningen zeer streng. Ouderen wonen langer thuis, ook als zij een mix aan problemen hebben. Deskundigen op dit gebied schatten dat zo’n 38% van de 75-plussers kwetsbaar is, aldus een rapportage van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2011. Dan gaat het om zo’n 450.000 mensen in Nederland, en de komende jaren neemt dat sterk toe. En daar moeten we nog heel erg aan wennen.

Wat moet er gebeuren?

Dit levert enorme uitdagingen op. Voor de gezondheidszorg en onze samenleving als geheel. Gelukkig wordt er door een aantal landelijke partijen, waaronder de Patiëntenfederatie Nederland, nagedacht over een ‘actieplan’ om flinke stappen te gaan zetten. De kern moet liggen in de zorg dichtbij de kwetsbare ouderen zelf. Natuurlijk vanuit huisartspraktijk en thuiszorg, maar ook de gemeente. Heel belangrijk is dat hieraan geriatrische deskundigheid wordt toegevoegd. Het wordt hoog tijd dat de ouderengeneeskunde buiten de muren van het verpleeghuis beschikbaar komt!

 

Van de redactie: Groot onderzoek naar ouderenzorg Nederland

De zorg voor kwetsbare ouderen kan en moet beter! Wij willen graag precies weten hoe en daarom starten we een groot onderzoek. Uw antwoorden helpen de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren, dus doet u ook mee?



Er zijn 2 reacties geplaatst

sjef bolkenstijn | 18 maart 2017

de zorg voor ouderen moet beter maar ja met dit kabinet zal dat wel niet lukken want die denken alleen maar aan geld en niet aan de mens

M. Bonstra. | 9 maart 2017

Zelf gelukkig nog gezond., maar wel een daagje ouder, dus ik vind het wel belangrijk, dat de zorg voor ouderen beter wordt


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.