Leren en anderen verder helpen

Geplaatst op 8 juni 2017 door - 1709 keer bekeken

Foto Leren en anderen verder helpen

In deze nieuwe blogserie stellen wij onze collega’s van Patiëntenfederatie Nederland aan u voor. Vandaag het blog van Hilde Bokkers, projectmanager Arbeidsparticipatie bij team Kwaliteit van Patiëntenfederatie Nederland.

Een jaar geleden kende ik Patiëntenfederatie Nederland niet. En van Zorgkaart Nederland had ik nog nooit gehoord. Ik maakte wel gebruik van de zorg. Ik was net bevallen van onze derde dochter. Nu, een jaar later weet ik dat delen van ervaringen meehelpt om de zorg in Nederland te verbeteren.

 

Kennismaken met de Patiëntenfederatie

Ik genoot nog volop van mijn zwangerschapsverlof toen ik getipt werd voor een baan. Een project leiden met als doel mensen met een chronische aandoening of beperking aan het werk te houden. Dat paste mooi bij mijn werkervaring en het einde van mijn verlof was in zicht. Dus ging ik in gesprek. Een paar weken later was ik een nieuwe medewerker van de Patiëntenfederatie.
Ik maakte kennis met de organisatie die laat horen wat patiënten van de zorg vinden. De organisatie die dat doet door ervaringen van mensen te vertellen. Niet één ervaring, maar heel veel bij elkaar. Zodat we vanuit de manier waarop de patiënt naar de zorg kijkt, ervoor kunnen zorgen dat de zorg verbetert.  

Mooi werk

De ervaringen van patiënten gebruiken om de zorg te verbeteren, mooi werk hè?  Ik kon het me nog niet goed voorstellen. Mijn eigen functie wel. Ik houd me bezig met arbeid. Dat is duidelijk. Je hebt een baan, of niet. En dat doe je met plezier, of niet. Je verdient er geld mee. Dat sowieso. Maar wat nou als je een ziekte krijgt, die chronisch is?
Een longaandoening, of diabetes. Reuma, of een afwijking aan je ogen. Door een ongeluk verlies je je hand, of vul zelf een aandoening die je kent maar in.
Wordt werken dan minder belangrijk? Is het nog mogelijk? Kunnen er aanpassingen gedaan worden? Wat vindt je werkgever daarvan?
Allemaal vragen die belangrijk zijn. Vragen waar soms moeilijk een antwoord op te vinden is. Vragen waar al veel mensen met een chronische ziekte ervaring mee hebben. Met hun ervaringen proberen we werkgevers en werknemers te ondersteunen bij nieuwe vragen en nieuwe situaties. Zodat mensen met een chronische ziekte gewoon kunnen blijven werken.

Delen van ervaringen werkt

Het delen van ervaringen is belangrijk om te leren en anderen verder te helpen. Zorgkaart Nederland is daar een voorbeeld van.  In mijn werk probeer ik hetzelfde te doen. Ik verzamel alle werkervaringen van werknemers en werkgevers die ik spreek. Zo weet ik wat er nodig is om werken met een chronische aandoening makkelijker te maken. En ik kijk waar we dat in de praktijk kunnen brengen.
Meer weten? Bezoek dan eens de themapagina op onze website.

Vragenlijst

Heeft u een chronische aandoening of beperking en werkt u of bent u op zoek naar werk? Dan horen wij graag uw ervaringen! We hebben een vragenlijst opgesteld over dit thema. Door deze in te vullen helpt u ook mee om onze invloed op dit onderwerp groter te maken. We gaan de resultaten van het onderzoek gebruiken om in gesprek te gaan met media, werkgevers en politiek over de ontwikkelingen die u belangrijk vindt.
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Saskia | 5 juli 2017

  Hoi Patricia, mij is ongeveer hetzelfde gebeurd, traumatherapie heeft me uiteindelijk geholpen bij het verwerkingsproces. Als je eens met een lotgenoot wilt praten, stuur me maar een berichtje... Sterkte, gr Saskia

 • Redactie ZorgkaartNederland | 27 juni 2017

  Beste Patricia,
  Wat een ontzettend nare ervaring. Goed dat je een klacht hebt ingediend bij het ziekenhuis. We adviseren je contact op te nemen met het Nationale Zorgnummer (kijk op www.nationalezorgnummer.nl). Heel veel sterkte met het verwerken van deze ervaring.
  Vriendelijke groeten,
  Redactie ZorgkaartNederland

 • Patricia | 26 juni 2017

  Even openbaar.
  Het verwerkingsproces...


  Hallo

  Graag wil ik mijn verhaal delen.


  In januari van dit jaar ben ik bevallen van een gezonde zoon.
  Dit is door middel van een keizersnede gebeurd.
  Ze hebben als verdoving de ruggenprik gezet. Deze was helaas niet voldoende.
  De snede heb ik niet gevoeld..de rest wel.
  Heb geschreeuwd..heb aangegeven dat ik verging van de pijn. En ze deden er niks aan.
  Heel kort gezegd.
  Dit heb ik als zeer traumatisch ervaren..en ondervind daar nog dagelijks de nasleep van.
  Zit in de ziektewet & loop bij een medisch psycholoog.
  Vandaag heb ik een klacht ingediend bij het ziekenhuis. De klachtenfunctionaris
  De gynaecoloog heeft de fout erkend.
  Wat moet,-en kan ik verder?
  Zou graag lotgenoten willen vinden,want merk dat ik in mijn pijn en verdriet erg alleen sta.
  Ook zou mij dit verder helpen in mijn verwerkingsproces..
  Hopende op meer vrolijke dagen en momenten van genieten!

  Met vriendelijke groet
  Patricia


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland