Lichtjes

Geplaatst op 27 november 2017 door - 994 keer bekeken

Foto Lichtjes

De dagen worden korter, Sinterklaas is weer in het land en iedereen leeft toe naar de kerstvakantie. Overal in de steden verschijnen lampjes en voorzichtig horen we de eerste kerstdeuntjes weer op de radio. Allemaal tekenen dat december weer in aantocht is, de feestmaand. Maar niet iedereen ziet dit als een heerlijke feestmaand. Ik merk dat er verschillende groepen mensen zijn. De twee grootste groepen zijn de mensen die zich vol enthousiasme in de gezelligheid storten en de mensen die als een berg tegen deze drukke maand opzien.

‘Why couldn’t it be Christmas every day’

Ik ben zo iemand die zich er vol enthousiasme instort. Wanneer de eerste pepernoten in de winkel verschijnen (elk jaar steeds eerder), kijk ik al uit naar de periode waarin het vroeger donker wordt, je de kaarsjes weer aansteekt en met een dekentje en een kop thee op de bank (foute) kerstfilms kunt kijken. Als de klok weer verzet is naar de wintertijd, begint het bij mij toch echt wel te kriebelen. Dan zet ik stiekem de eerste kerstmuziek aan en komt langzaamaan de kerstversiering weer van zolder. De twinkelende lampjes geven een warm, knus en gezellig gevoel. Kerstborrels of andere verplichtingen deze feestmaand? Geen probleem, ik ben 100% voor gezelligheid. Als het dan eindelijk echt kerst is, geniet ik van het samenzijn met familie. Voor mij geldt: ‘It’s the most wonderful time of the year’.

Wereldlichtjesdag

De decembermaand is niet voor iedereen ‘the most wonderful time of the year’. Naast de DRUK-DRUK-DRUK mensen en de Yes-Feestmaand mensen, zijn er ook mensen waarvoor december een moeilijke maand is, omdat het hen herinnert aan hun dierbaren die er niet meer zijn. Met ‘Expertise in kaart’ komen we bijvoorbeeld mensen tegen die hun kind hebben verloren aan een zeldzame ziekte. Hun decembermaand zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar ook voor hen spelen lichtjes een belangrijke rol in december. Elke tweede zondag in december is het namelijk Wereldlichtjesdag. Dan steken wereldwijd mensen om 19:00 uur een kaarsje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Er gaat dan vanwege de verschillende tijdzones, een golf van lichtjes over de wereld om de overleden kinderen te eren en herinneren. Ook al is december voor mij een gezellige feestmaand, de tweede zondag van december trek ik me even terug uit het feestgedruis. Dan steek ik een kaarsje aan en sta ik even stil bij Wereldlichtjesdag.

Lichtjes in de hoofdrol

Eén ding geldt voor iedereen: december staat in het teken van lichtjes. Of het nu de kerstlampjes zijn, de versieringen op straat of het kaarsje dat je voor Wereldlichtjesdag aansteekt, je wordt omgeven door lichtjes.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland