Naar de navigatie Naar de inhoud

“Ligt het aan de wijn?”

Geplaatst op 31 oktober 2016 door - 5093 keer bekeken

Foto “Ligt het aan de wijn?”

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgt de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt. Vandaag stap 1: op zoek naar de oorzaak van de lichamelijke klachten.

Eerst denk je: Het zal toch niet door de rode wijn komen? Nadat ik een paar dagen mijn dagelijkse glaasje had laten staan, dacht ik: Ah, gelukkig. De pijn zit er nog.

Even wuiven

Die pijn begon afgelopen zomer tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Bij nader inzien had ik er het afgelopen jaar al vaker last van gehad, maar ik heb een slecht geheugen voor vervelende dingen. Ik was ’s nachts weleens vaker wakker geworden met een slapende rechterhand en dove vingers. Maar over dit laatste maakte ik me niet te veel zorgen. Even wapperen, en dan was het meestal wel weer weg. Maar nu ging het verdoofde gevoel gepaard met een snerpende pijn in mijn vingertoppen. En het wapperen hielp niet meer.

Gelukkig had ik vakantie en dus alle tijd om zelf uit te dokteren wat het zou kunnen zijn. Partner in crime in dezen: Google. Ik tikte mijn klachten in, en voilà: ik had meteen een overzicht van de verschillende mogelijke oorzaken van mijn handpijn. Ik hield mijn hart vast. Ondanks mijn onthoudingsexperiment, was ik bang dat ik – tussen de brij aan oorzaken – zou lezen dat rode wijn wel degelijk tot een pijnlijke hand leidt. Maar die informatie vond ik niet, gelukkig.

Harpje van littekens

De diagnose die ik uiteindelijk zelf stelde was het carpaletunnelsyndroom. Tot mijn grote spijt niet iets wat net als een griep of verkoudheid vanzelf overgaat. Ik las over verschillende behandelmogelijkheden variërend van een prik tot een operatie. Bij sommige zat zelfs een plaatje: een operatie laat een harpje aan littekens op de binnenkant van de pols achter. Toen ik dat zag, dacht ik meteen: ‘doe mij maar een eenmalige prik met ontstekingsremmers.’ Dat is niet alleen visueel aantrekkelijker, maar bovendien beter te plannen tussen al mijn werkzaamheden door.  

Maar of die behandeling voor mij geschikt is, daarover moet mijn huisarts meedenken. En misschien denkt zij wel dat mijn klachten heel ergens anders vandaan komen. Misschien ligt het aan al dat onhandige gepriegel met mailen en sms’en op mijn smartphone.

Lees de volgende keer hoe het Gerdi Verbeet bij de huisarts verging.

Heeft u last van dezelfde klachten als Gerdi Verbeet? Via de vergelijkingshulp Carpaletunnelsyndroom kunt u zoeken naar een ziekenhuis of zelfstandige kliniek die het beste bij u past.Er is 1 reactie geplaatst

W. | 4 november 2016

Ik denk aan carpaletunnelsyndroom. Heb ik eerst ook gehad. Naar een neuroloog die laat een reflextest doen. En dan uitslag. Ik had zelfde verschijnselen en klachten.

Operatief. 15 minuten en later zie je geen litteken meer.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.