Lijstjes en medicijnen

Geplaatst op 5 april 2016 door - 6188 keer bekeken

Foto Lijstjes en medicijnen

PLOF! Daar ligt de envelop dan op de mat. De blauwe letters UWV staren me aan. Ik maak de envelop open en lees ‘Hierbij wordt u uitgenodigd …. Gelieve een geldig ID-bewijs mee te nemen en als u medicijnen gebruikt, deze meenemen in de originele verpakking met uw naam erop.’ Ik zucht en denk: daar gaan we dan.

Een nieuwe molen

Na de molens van artsen en specialisten nu een nieuwe molen in, genaamd UWV. Het feit dat het een heel nieuw traject is, maakt me al onrustig. Alles nieuw, onbekend en diverse verhalen gehoord dat UWV en sarcoïdose niet echt een klik lijken te hebben. Tegelijk wil ik mij daar (nog) niet aan ophangen; ieder mens is anders en ik ben in principe iemand die niet op vooroordelen van anderen af wil gaan, maar eerst zelf iets wil ondergaan en ervaren.

De eerste klus is veel groter dan ik dacht: het opschrijven van alle medicatie en mijn medisch levensverhaal. Simpelweg omdat ik er niet echt over nadenk wat ik allemaal slik en waar ik ‘last’ van heb. De ongemakken komen en zijn er. En af en toe verdwijnen ze voor een weekje. De lijst is gemaakt. Ik herlees het en schrik!

Ben ik dit? Heb ik deze operaties, onderzoeken, etc. allemaal al ondergaan? Slik ik dit allemaal? De confrontatie is heftig. Heftiger dan ik dacht. Ik zou er bijna depri van worden. Tegelijk komt gelukkig mijn optimisme naar boven en denk ik ‘Zo! Anja, je bent knap sterk dat je dit allemaal hebt en kunt dragen! Nu ga ik een lijst maken met alle positieve dingen ik heb. Omdenken zogezegd.’

Positieve lijst

Ik leg de lijst en de tas met medicijnen klaar voor de keuringsarts en maak mijn lijst met positieve dingen. Bovenaan staat ‘Gezegend door God met humor!’ Een voorbeeldje daarvan? Zie de foto van het moment dat ik voor de eerste keer mijn medicijnendoos gevuld had. Dat voelde als een stap terug maar ik dacht ‘Dit moet, het zijn teveel medicijnen op te wisselende tijden en doseringen.’ Dus na het vullen legde ik er een beloning bij voor mezelf onder het motto ‘Naast de lijstjes, klachten en pillen, zijn er veel meer mooie en lekkere dingen!’

Wordt vervolgd na het bezoek aan de keuringsarts.

Anja de Jong
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland