Loopt u ‘eigenlijk’ mee?

Geplaatst op 8 mei 2018 door - 928 keer bekeken

Foto Loopt u ‘eigenlijk’ mee?

“Zo gaat ie goed! Zog gaat ie béter! Alweer een kilométer, van m’n schoen afgesleten!” Dit liedje zongen wij vroeger tijdens de Avondvierdaagse. Net als Potje met vet en Van je hela, hola en Daar boven op de berg, daar woont een Chinees! Mooie herinneringen die in deze tijd van het jaar weer opvlammen. Overal lange slierten schoolkinderen, die de benen uit hun lijf lopen en de longen uit hun lijf zingen.

Ik moest eraan denken toen we in de redactie van ZorgkaartNederland over 'oneigenlijke waarderingen' kwamen te praten. U weet wel: de ene arts vult een ronkende waardering in voor zijn collega, ook al is hier beslist geen sprake van een behandelrelatie. Of de zorgverlener geeft zichzelf een fraaie waardering en laat dit door de hele familie herhalen. En een andere waargebeurde variant: de waarderingen worden samen met medewerkers geschreven. We zien dit af en toe in de V&V-sector. Dit soort ongepast gedrag valt onder de noemer 'oneigenlijke waarderingen'. Het is net als met de Avondvierdaagse: je snijdt de route af door een paar straten over te slaan. Of laat je zus in jouw plaats een avond meelopen. Of reist een stukje mee achterop een fiets. Oneigenlijk: je doet iets wat eigenlijk niet hoort. Categorie sjoemelen, valsspelen, de kluit belazeren.

Hoe erg is dat?

En is dat erg? Ja en nee. In het geval van 5 of 10 km wandelen gedurende vier avonden valt het wel mee. Je laat alleen een slecht voorbeeld zien aan je klasgenoten. In het geval van ZorgkaartNederland is het kwalijker. Niet alleen vanwege het slechte voorbeeld dat je daarmee geeft, maar ook omdat het de betrouwbaarheid van ZorgkaartNederland aantast. En daar heeft iedereen last van. Want wat zijn waarderingen voor uw organisatie nog waard, als anderen frauderen? Oprechte, dus eigenlijke, waarderingen zijn van belang voor alle patiënten en zorgprofessionals. Gewoon sportief gedrag.

Gedragscode

De redactie voert hoog in het vaandel dat álle reviews voor plaatsing worden getoetst aan de gedragscode. Zo checken we bijvoorbeeld of het taalgebruik fatsoenlijk is, of er geen beschuldigingen in staan van strafbare feiten of een oproep tot het boycotten van een dokter. We zijn er dan ook trots op dat we circa 90% van de inzendingen zonder meer kunnen plaatsen.

Zichtbaar maken

Maar bij 10% lukt dat dus niet. Een deel vanwege het niet volgen van de gedragscode, een deel omdat er geen toelichting bij het cijfer wordt gegeven of omdat er een zorgverlener wordt genoemd die bij ons niet bekend is. En tot slot is er een klein deel dat we niet kunnen plaatsen als gevolg van het 'smokkelen'. Daar balen we van. Net als de leerkracht die zijn leerling kort door de bocht ziet gaan. En die dan wél na de intocht de medaille komt scoren! Bij fraude kan de leerkracht de medaille afpakken wegens onreglementair gedrag. Bij ZorgkaartNederland kunnen we dat ook: we kunnen vermelden bij het profiel van de aanbieder dat er oneigenlijke waarderingen zijn gevonden. En dat is natuurlijk niet leuk, als dit openlijk in de uitslagenlijst te zien is.

 

Loopt u 'eigenlijk' met ons mee? Maak vooral gebruik van de mogelijkheden die ZorgkaartNederland biedt: een platform zijn voor de ervaringen van alle patiënten over alle zorgaanbieders. Dan kunnen we kilometers maken. Zo gaat ie goed! Zo gaat ie béter!

 

Zo werkt de redactie:

  • Voordat de redactie uw waardering plaatst, toetst ze of deze aan de gedragscode voldoet. Zo nodig vraagt de redactie u via een e-mailbericht om uw waardering aan te passen. U krijgt ook bericht als uw waardering is geplaatst.
  • We kunnen maatregelen nemen tegen oneigenlijke waarderingen, die niet zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Daar zijn andere patiënten absoluut niet mee geholpen. Zie ons beleid oneigenlijke waarderingen.
  • Als we - na redactioneel onderzoek- vastgesteld hebben dat er oneigenlijke waarderingen geschreven zijn voor, door of over een zorgaanbieder, worden direct de oneigenlijke waarderingen verwijderd.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland