Naar de navigatie Naar de inhoud

Mag de dokter wel werken?

Geplaatst op 3 september 2014 door - 4096 keer bekeken

Foto Mag de dokter wel werken?

Het televisieprogramma 'Altijd Wat Monitor' kwam maandag met een verontrustend bericht. Er werken tandartsen in Nederland die in hun eigen land niet mogen werken. Ze hebben beroepsfouten gemaakt. En Nederlandse artsen die hier een beroepsverbod hebben, houden praktijk in België.


Je zou toch denken dat we in Nederland onze les hebben geleerd. Neuroloog Jansen Steur mocht hier zijn vak niet meer uitoefenen. Hij werkte in Duitsland gewoon door. Daarna maakten specialisten onderling afspraken. Ze zouden beter op elkaar letten.

Het systeem is nog niet waterdicht
Maar kennelijk is het systeem nog steeds niet waterdicht. Dat is niet goed. Je moet er als patiënt op kunnen vertrouwen dat je dokter zijn beroep mag uitoefenen.

Voor acht groepen zorgverleners is in Nederland het BIG-register opgericht. Daar kunnen patiënten in zien of hun zorgverleners de juiste papieren hebben. Het gaat om apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen. Als iemand straf krijgt van het medisch tuchtcollege wordt dat in het register opgenomen.

Register beter bijhouden
Nu blijkt dat het register niet goed genoeg wordt bijgehouden. Het kan soms enige tijd duren voor een straf is verwerkt en soms wordt het helemaal niet geregistreerd. Dat moet beter vind ik. Je hebt niets aan een register als het niet klopt. Ik begrijp dat niet elke uitspraak van een tuchtcollege de volgende dag al wordt verwerkt, maar het moet ook geen maanden duren.

Gelukkig hebben we ook nog ZorgkaartNederland.nl. Daar kun je zien wat anderen vinden van jouw zorgverlener.


Deze blog werd eerder geplaatst op Telegraaf.nl/gezondheid


Wilna Wind
Directeur-bestuurder van patiëntenfederatie NPCF

 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.