Mag ik een hyaluronzuurinjectie tegen mijn knieartrose?

Geplaatst op 11 december 2014 door - 12351 keer bekeken

Foto Mag ik een hyaluronzuurinjectie tegen mijn knieartrose?

Haar golfvriendin, ook 58 jaar oud, kreeg van een arts in Portugal al enkele jaren regelmatig een injectie met hyaluronzuur in haar knie. Het hielp geweldig. Daarom wilde zij dit ook en vroeg mij of ik dat voor haar wilde doen.

Werken volgens wetenschappelijke inzichten

Vrijwel alle in Nederland werkende orthopedisch chirurgen zijn lid van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV), opgericht in 1898. De leden van de NOV doen hun best zoveel mogelijk volgens richtlijnen te werken. De richtlijnen worden regelmatig herzien op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Op die manier proberen de NOV en haar leden zoveel mogelijk op wetenschappelijke gronden gebaseerde orthopedische zorg aan haar patiënten te leveren.

Standpunt hyaluronzuur injecties bij artrose van de knie

In het najaar van 2013 kwam de NOV met een standpunt over hyaluronzuurinjecties bij behandeling van knieartrose. Dit standpunt is gebaseerd op een literatuuronderzoek waarbij wereldwijd uitgevoerde onderzoeken naar hyaluronzuur zijn beoordeeld. Behalve naar het resultaat van de verschillende onderzoeken is ook kritisch gekeken naar de kwaliteit van de opzet en uitvoering van de hyaluronzuuronderzoeken. Wetenschappelijk onderzoek is niet altijd zuiver. Soms is onderzoek matig tot slecht uitgevoerd en dan zijn de resultaten niet betrouwbaar. Op basis van de wetenschappelijke onderzoeken kwam de NOV tot een oordeel: het inspuiten van hyaluronzuur in gewrichten heeft geen of een beperkt positief effect op de korte termijn. Het effect op de lange termijn is niet bekend. De NOV beveelt hyaluronzuurinjecties in gewrichten derhalve niet aan als standaard behandeling bij artrose in de knie.

Hyaluronzuur gemaakt volgens bepaalde methode: Ja en?

Aan mijn patiënte legde ik bovenstaande uit.

'Maar,' zo sprak zij, 'hier staat dat het speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van artrosesymptomen. Het herstelt de smering en schokdemping in het gewricht!'

'Dat is de wat de fabrikant schrijft. In het promotiemateriaal van hun product. Het is een wetenschappelijk geformuleerde reclametekst die mensen moet doen geloven dat het middel echt werkt,' antwoordde ik.

'Maar het is speciaal gemaakt volgens een bepaalde methode,' wierp ze mij tegen.

'Dat is zo. Alles wordt gemaakt volgens een bepaalde methode. Neem gewoon dagelijks brood, dat wordt ook gemaakt volgens een bepaalde methode. Daarmee is toch verder niets meer gezegd dan dat?'

Hyaluronzuur is geen geregistreerd geneesmiddel

Hyaluronzuur is in Nederland niet opgenomen als geneesmiddel in het farmacotherapeutisch kompas. Middelen zonder aangetoonde werkzaamheid worden niet opgenomen. Ook niet als er mensen zijn die beweren dat het bij hen wel helpt of als fabrikanten goede reclameteksten laten schrijven. Beweren dat het volgens "een bepaalde methode" gemaakt is overtuigt mij evenmin. Dat zal best.

De Nederlandse Orthopedische Vereniging adviseert sinds najaar 2013 hyaluronzuur niet meer voor de behandeling van knieartrose. Dit betekent niet dat hyaluronzuur in Nederland helemaal niet wordt gebruikt. In sommige gevallen kan een arts in overleg met de patiënt ervoor kiezen om af te wijken van een richtlijn. De motivatie voor het afwijken van de richtlijn moet in het patiëntendossier worden genoteerd.

Christiaan Rompen, orthopedisch chirurg
Er zijn 4 reacties geplaatst


 • J.H. | 17 augustus 2017

  Na probleem (slijtage) kreeg ik hyaluronzuur injecties die mij weer in staat stelden te kunnen fietsen en mijn sport schaatsen (2x per week op de ijsbaan) te kunnen beoefenen. Persoonlijk denk ik dat de kosten hier een rol bij hebben gespeeld. Ook van mensen in de wachtkamer van het ziekenhuis die voor de injectie kwamen hoorde ik alleen positieve geluiden over de injecties. Een schande is het dat met het toedienen is gestopt.

 • Ruud | 9 juli 2017

  Dat een hyaluronzuur injectie niet (meer) wordt vergoed is een politieke keus in het maken van kosten. Het plaatsen van een nieuwe knie is blijkbaar goedkoper ??
  Mijn grootste punt van kritiek is dat dat door de vereniging NOV blijkbaar uit de protocollen is geschrapt.
  Dus ook niet meer, tijdens een consult, aan de cliënt, als alternatief, wordt medegedeeld.
  Dat vind ik kwalijk. Je hoort alle opties te bespreken. Zelfs het implanteren van kraakbeen ook al wordt dit vooralsnog alleen bij jongeren en sporters gedaan.

 • Roelof | 30 maart 2017

  Wat een schandalig standpunt! Ga eens praten met al die buitenlandse specialisten die deze behandeling al jaren toepassen! Ik woon in China en kreeg last van mijn knie in 2006 door artrose.
  Na een serie van vijf injecties in de knie had ik praktisch geen last meer. Men voorspelde dat ik na 6 maanden wel terug zou komen, maar pas nu, na meer dan 10 jaren is het weer mis. Het kraakbeen is zodanig versleten dat het bot elkaar raakt op sommige plaatsen. Een volledige knie vervanging zal nodig zijn, maar ik wil het uitstellen tot volgend jaar omdat ik dan pas terug ben in Nederland (verzekering). Ik heb dus opnieuw een vijftal hyaluronzuur injecties in de knie gekregen, met opnieuw een goed resultaat.Ik las trouwens op www.artose-blog.nl het een en ander over in de USA en Azië succesvolle stamcel behandelingen, maar daarvoor is mijn probleem al te groot.

 • Degenkamp | 17 december 2014

  Wetenschappelijk onderzoek is niet altijd zuiver. Maar dat zijn literatuurstudies ook niet altijd! Bijna altijd begint de 'onderzoeker' met een vooringenomen standpunt. Wie betaalt (en dat is tegenwoordig vaak de zorgverzekeraar) bepaalt! Een literatuurstudie met een positief resultaat kan net zo makkelijk.

  Feit:
  Om een operatie uit te stellen en wellicht te voorkomen heeft mijn vrouw drie keer een serie injecties in haar enkel gehad met een type hyaluronzuur waar haar orthopeed goede ervaring mee had en waar hij zeer gewetensvol mee omging. Dit leverde 2,5 jaar pijnloos lopen op. Uiteindelijk besloot de orthopeed toch tot de grote ingreep waarbij met laserapparatuur het nog aanwezige kraakbeen in het enkelgewricht mooi glad werd gemaakt. Een operatie met goed gevolg, maar een investering van ca. 3 maanden immobiliteit moest gedaan worden.

  De heer Rompen geeft aan dat hij geen waarde hecht aan goede ervaringen van patiënten, maar mijn vrouw was er in haar geval wel heel blij mee.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland