Naar de navigatie Naar de inhoud

Medische noodzaak?

Geplaatst op 26 november 2015 door - 8322 keer bekeken

Foto Medische noodzaak?

Een licht grijs doosje in plaats van een witte verpakking. Of opeens een ander kleur pilletje. Dit is een herkenbare situatie voor veel medicijngebruikers sinds zorgverzekeraars een voorkeursbeleid voeren. Dit is het beleid waarbij verzekeraars bepaalde – door hen vastgestelde -, maar vergelijkbare medicijnen vergoeden. Meestal zijn dit de goedkoopste.

Zelfde werking, andere vorm of kleur

Dat van sommige medicijnen een heel rits bestaat, komt als volgt: op een geneesmiddel zit altijd een patent. Oftewel een eigendomsrecht dat de fabrikant het recht geeft om als enige een bepaalde medicijn te maken, verkopen en beheren. Na 20 jaar verloopt een patent, dan mogen ook andere fabrikanten hetzelfde medicijn maken. Het is dan merkloos, ook wel generiek genoemd. Het kan voorkomen dat van hetzelfde geneesmiddel, naast het originele product, meer dan tien verschillende labels verkrijgbaar zijn. Dezelfde werkzame stof maar in een andere kleur of vorm pilletje. 

Ook voor deze merkloze medicijnen gelden strenge kwaliteitseisen. Zo kiezen fabrikanten vaak voor hulpstoffen die ook al in honderd andere pillen worden gebruikt. Aan die hulpstoffen zijn we gewend en daardoor is de kans op bijwerkingen minder groot. In principe werken de merkloze medicijnen net zo goed als het originele product.

Allergisch of overgevoelig?

Toch kan het zijn dat een patiënt niet goed op het voorkeursmiddel reageert. Hij krijgt bijvoorbeeld een allergische reactie of reageert overgevoelig op één van de hulpstoffen. In dat geval heeft de arts de mogelijkheid aan te geven dat er een medische noodzaak is voor een ander label, of voor het originele product.

Onterechte medische noodzaak

Soms merk ik dat patiënten zich onterecht beroepen op de term medische noodzaak om zo hun oude medicijn terug te krijgen. In de apotheek komen regelmatig patiënten die na gebruik van het nieuwe merk tabletten één keer heftige hoofdpijn hebben gehad, of heel misselijk zijn geweest. De nieuwe tabletten krijgen de schuld, terwijl die er niet per se iets mee te maken hebben. Die ene keer hoofdpijn kan ook komen door stress of een griepje. En die misselijkheid komt misschien wel door een verkeerd gevallen speklapje of stamppot.

Ook als alleen de verpakking van een medicijn verandert, kan dit voor mensen reden zijn om aan de bel te trekken. "De medicijnen werken niet of ze geven bijwerkingen", krijgen wij dan te horen. Terwijl dit feitelijk niet kan: het medicijn is hetzelfde, alleen het doosje heeft een ander uiterlijk.

Medische noodzaak: alleen wanneer echt nodig

Met zijn allen willen we de zorg betaalbaar houden. Geen dure medicijnen als de goedkopere ook kunnen. Ik stel dan ook voor om de term “medische noodzaak” alleen te gebruiken als het echt nodig is. Anders lopen we het risico dat straks alleen het goedkoopste product vergoed wordt en er geen uitzonderingen meer mogelijk zijn.

Jaap Dik (@jaapdik)



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.