Naar de navigatie Naar de inhoud

MFB, wat moet je er mee?

Geplaatst op 2 juli 2015 door - 5539 keer bekeken

Foto MFB, wat moet je er mee?

Verzekeraars zetten in op het gebruik van MFB’s. Apothekers maken steeds meer gebruik van MFB’s. Waar gaat dit over?

MFB staat voor Medisch Farmaceutische Beslisregel. Om het nog lastiger te maken; soms praat men ook over Clinical Rules. Om uit te leggen wat een MFB doet, zal ik eerst vertellen hoe de medicatiebewaking tot voor kort ging.

Recept is ‘trigger’

U komt met een recept naar de apotheek. Bij het intikken van dit recept zorgt de computer voor een controle of dit medicijn wel bij uw andere medicatie kan. En of u niet allergisch bent voor dit middel. En of het middel wel gebruikt kan worden bij uw andere ziektes. Het recept is de ‘trigger’; door het recept gaan bepaalde controleregels van start.

Nieuwe medicijnbewaking: meer triggers

De nieuwe medicatiebewaking, die met MFB’s,  kan ook met andere ‘triggers’ omgaan. Bijvoorbeeld: een zwangerschap, bloeduitslagen of nierwaarden. Bij dit soort triggers moet een apotheker uw medicatiedossier doorlopen op mogelijke problemen. Deels handmatig, deels automatisch. Dit gebeurt met de MFB’s, de slimme softwareregels. Daar zitten soms wel vijftig beslispunten in verwerkt, leeftijd, labwaardes, andere ziektes, andere medicijnen, gewicht etc.  Er kan dus een waarschuwing komen, terwijl u recentelijk helemaal niet in de apotheek bent geweest. Stel, u laat tussen twee medicijnherhalingen door bloed prikken. Als de uitslag, met uw toestemming, bij de apotheek komt, kijkt de apotheker of er aanpassingen nodig zijn. Uw apotheker zal dan, indien nodig, contact met u of uw arts opnemen.

Geen onzinmeldingen meer  

De bewaking van uw medicatiedossier is, door de komst van de MFB’s, veel completer. Maar als apotheker ben ik ook blij dat er minder onzinmeldingen komen. Zo kan er een melding komen dat u de voorgeschreven pijnstiller wel mag hebben, maar dat gezien uw leeftijd en voorgeschiedenis een maagbeschermer sterk wordt aanbevolen. De oude medicatiebewaking gaf bij iedereen de melding dat er wellicht een maagbescherming nodig was. Een MFB kijkt of er een verhoogd risico is en houdt anders zijn “mond”.  Zo sneeuwen de echte alarmsignalen niet onder in allerlei onnodige signalen.

@jaapdik 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.