Mijn zorgverleners en ZorgkaartNederland

Geplaatst op 11 oktober 2016 door - 4049 keer bekeken

Foto Mijn zorgverleners en ZorgkaartNederland

Ik ben al jaren een fan van ZorgkaartNederland. Ik vond het al meteen bij aanvang een uitermate goed initiatief. Voordat ik deze blogs ging schrijven, droeg ik ook al bij door het schrijven van waarderingen van mijn zorgverleners. Ik dacht daar altijd goed over na. Nooit zette ik iets zomaar op de site. Ik streefde ernaar datgene op te schrijven wat ik ook persoonlijk had besproken. De laatste week heb ik mij verbaasd over hoe verschillend mijn eigen zorgverleners denken over ZorgkaartNederland. Hierbij enkele voorbeelden.

Mijn fysiotherapeut

Mijn fysiotherapeut vroeg mij recent of ik hem wilde waarderen op ZorgkaartNederland. Ik vond dat een buitengewoon goed idee. Ik heb een open contact met hem. Wat ik goed vind, vertel ik en wat mij niet bevalt ook. Ik heb hem eerlijk gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Hij scoort buitengewoon hoog bij alle mensen die hem waarderen en dat vind ik terecht. 

Mijn orthopeed

In de wachtkamer van de orthopedische kliniek hangt een poster van ZorgkaartNederland. Daarmee word je als patiënt gestimuleerd om je waardering daar te schrijven. Ik heb dat nog niet gedaan, maar ben het wel van plan. Mijn orthopeed wordt ook heel hoog gewaardeerd. De kliniek waar hij werkt, streeft ook merkbaar naar kwaliteit en klantvriendelijkheid.

Mijn huisarts

Op de website van mijn huisarts (praktijk van twee parttimers) staat deze tekst:

Het is tegenwoordig ook mogelijk uw (anonieme) mening te geven via openbare websites. “Zorgkaart” is daar één van. Onze voorkeur gaat hier niet naar uit. Wij leggen hieronder uit waarom:

Wij hechten veel waarde aan de opgebouwde vertrouwensband tussen u en ons. Als u ons feedback wilt geven, dan vinden wij het erg belangrijk dat we elkaar daar persoonlijk over kunnen spreken.

In dat gesprek willen we allereerst ruimte geven aan uw ervaringen. Daarnaast geven wij onze visie op de situatie. Samen met u kunnen we bespreken of er ook weer ruimte is voor een herstel van vertrouwen. Daarnaast is uw feedback naar ons idee bedoeld om, waar nodig, verbeteringen aan te kunnen brengen in onze praktijkvoering.

Bij anonieme meldingen weten wij niet exact om wie het gaat of om welk voorval het ging. Er is geen persoonlijk contact en daarom kunnen wij niet nagaan of de vertrouwensband te herstellen is. Het is in verband met ons beroepsgeheim niet mogelijk om openlijk op de site te reageren.

Heeft u dus feedback voor ons, maak dat dan graag kenbaar aan ons in een persoonlijk gesprek! U kunt ons ook altijd mailen.

Mijn reactie

Ik was blij verrast door de uitingen van mijn fysiotherapeut en mijn orthopeed. Het lijkt of mensen die al goed worden gewaardeerd, dit graag willen bevestigen.

Ik was geschokt door de tekst die mijn huisartsen op hun site hebben staan. Ik had van een bevriende huisarts ook al een keer zo’n uitlating gehoord. Zij vond dat op dergelijke media iedereen vuil kan spuien. Er spreekt een soort angst uit, die ik niet begrijp. Of een soort arrogantie? Ze noemen de ‘vertrouwensband’ als argument en ik begrijp niet wat die er mee te maken heeft. Als je al aan die vertrouwensband werkt, wat heb je dan te vrezen?  

Mijn huisartsen gaan, hun websitetekst lezende, meteen uit van negatieve waarderingen. Ze komen blijkbaar niet op het idee dat patiënten ook hun positieve waardering willen geven.

Ik zou willen dat mijn huisartsen op een andere manier gaan kijken naar waar patiënten behoefte aan hebben. Zelf ben ik erg van de openheid en het gesprek aangaan. Practice what you preach: nu moet ik dus het gesprek met mijn huisartsen gaan openen over deze uitspraak op hun site…

Noks Nauta




Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland