Naar de navigatie Naar de inhoud

Moeten wij naar het buitenland voor onze hoognodige medicijnen?

Geplaatst op 27 januari 2023 door - 1603 keer bekeken

Foto Moeten wij naar het buitenland voor onze hoognodige medicijnen?

Al jarenlang gebruik ik Rivotril. Van de generieke clonazepam krijg ik helaas nare bijwerkingen. Alleen nu is Ritrovil al maanden niet verkrijgbaar.

Als de voorraad op raakt ...

De levering wordt steeds met meerdere weken uitgesteld. Een echte vervanger is er niet. Zomaar stoppen kan niet. Wat als je nog voor 2 weken pillen in huis hebt?

Pijn wordt dragelijk

In 2012 kreeg ik door een medische misser een klapvoet. Deze gaf ook zenuwpijn in bil, heup en mijn hele linkerbeen, inclusief de voet. De pijnpoli implanteerde bij mij een neurostimulator waar ik dolblij mee ben, echter hij komt niet in de voet.

De pijnpoli-arts schreef Rivotril voor en helemaal weg is de zenuwpijn niet, maar de pijn is dragelijk. Eerder al gelezen dat het zeer verslavend is maar zenuwpijn is ondragelijk. Moet langzaam worden afgebouwd.

Advies van de apotheker

Ik vraag altijd op tijd nieuwe medicijnen aan. Deze keer was dus Rivotril niet te krijgen, maar ook de generieke clonazepam kon al een poos niet geleverd konden worden. Er is ook geen ander middel voor.

Volgens de huisarts zijn er wel andere rustgevende geneesmiddelen die eindigen op pam. Maar is Rivotril dan weer beschikbaar, moet je de andere “pam” weer gaan afbouwen. 

Ik begon op advies van de apotheker met i.p.v. 4 mg., 3 mg te nemen. Hoe dat ging? De eerste nacht al meteen nachtmerries, niet meer durven slapen, blijven draaien om maar in bed te kunnen blijven liggen, overdag boos om niks, zeuren over de kleinste dingen. Mopperen op je echtgenoot, want ja hij is de enige in huis waar je je ei bij kwijt kan en is mijn mantelzorger.


Biedt België uitkomst?

Wij wonen dichtbij de Belgische grens en ik kwam ineens op het idee: ik bel een apotheker in de eerste grote plaats die we over de grens tegenkomen en vraag of zij Rivotril hebben.

De eerste had maar voor 2 weken, maar bij de tweede was het raak. Wel werd er gevraagd om een handgeschreven recept van mijn huisarts. Assistente gebeld van de huisarts en ik mocht terugbellen na 15.00 uur. Gebeld en kom maar hoor, recept ligt klaar. Zo fijn dat de huisarts meewerkt. 

We reden meteen de grens over. 

Betere nachtrust

Een vriendelijke apothekersassistente nam het recept aan en zei: "Allez, wij hebben ze niet in pottekes, maar in blisters, dus ik geef u 6 doosjes van 30".

Waarop ik zei: "De huisarts schrijft 200 pillen voor, ik kom er 20 tekort en wanneer wij ze weer in Nederland hebben weet ik niet. Mag ik 1 doosje extra? Dat zijn maar 10 pillen meer." Dat mocht en nadat ik had afgerekend was ik als een kind zo blij, want ik had niets meer in huis.

Ik wist dat ik zou kunnen slapen en de pijn veel minder zou zijn, dat is het allerbelangrijkste. Ik heb mijn energie nodig om mijn dag door te komen. Die nacht en daarna heb ik weer heerlijk geslapen en voelde mijn energie ook terugkomen.

Buitenland

Nu hebben wij dus het geluk vlakbij de Belgische grens te wonen, maar wat als je in het midden van het land woont? En dan nog is dit natuurlijk een noodgreep. Een uitzonderlijke noodgreep die eigenlijk niet de bedoeling is. 

Waarom zijn er zoveel medicijnen, vaak heel belangrijke, voor b.v. schildklier hier in Nederland niet verkrijgbaar? Hoe kunnen we dat voorkomen zodat patiënten niet in de kou staan?

Patiëntenfederatie Nederland schreef in januari 2023 samen met artsen en apothekers een brief naar het ministerie van VWS en roept op: Kuipers moet regie nemen om medicijntekorten tegen te gaan (patientenfederatie.nl)



Er zijn 4 reacties geplaatst

MJ Verweij Mietus | 25 januari 2024

Ook ik gebruik al vrij lang Sandoz Clonazepam 2mg 1 tablet of 4x 0.5 mg door heel nederland de laatste 9 mnd bij andere apotheken opgehaald , maar nu blijkt het is er uit gehaald ,de dus voorraden op, ik heb 1x Rivotril gebruikt,maar kreeg afschuwelijke bijwerkingen, ik reageer gauw op medicijnen ,dus het Merk Sandoz werkte zo goed ,
Ik kreeg ook een tip te koop in Belgie , waarop de fa Sandoz reageerde die halen het bij een andere firma en dan zitten ervaak ook andere werkbare stoffen in , mijn Phyg is het nu aan het uitzoeken , maar het is toch waardeloos ,ik word er onzeker en moedeloos van , iemand een tip ,ik heb nog voor 2 mnd

Conny van Tol | 28 september 2023

Ook ik zit zonder rivotril, slik dit middel al 11 jaar, en opeens verdwenen. Kreeg ook als vervanger clonazepam, wat totaal niet werkt en hele nare bijwerkingen. Ik slik rivotril vanwege een onbehandelbare hersentumor (epilepsie) en tegen zenuwpijn na 4 zware rug operaties. Inmiddels is er weer rivotril, het lijkt dezelfde van Roche, maar is overgenomen door een Duitse fabrikant, ik ben daar wederom vreselijk ziek van geworden, en verdraag ze niet. Het is 1 grote ellende en in België halen hebben ze ook dichtgetimmerd, en als je nog aan de rivotril van Roche kan komen, willen ze niet leveren, concurrentie beding en het word niet meer vergoed, schandalig gewoon

Buist-TJ | 6 april 2023

Ook hier geen Rivotril en/of Clonezapam tabletten. Al maanden niet.
Iedere keer ander datum dat ze wel leverbaar zouden zijn. Nu nog steeds niks,
Eigenlijk is het gwoon misdadig. Mensen medicatie voorschrijven, en dan van de een op ndere dag niet meer beschikbaar, je krijgt geen tijd om medicatie af te bouwen en geen goed alternatief!
Moedeloos wordt je er van.

Hans Hazelaar | 22 maart 2023

Ook ik ben al jarenlang gebruiker van rivotril 0,5 mg. De vervanger van Sandoz geeft ook bij mij nare bijwerkingen. Ik verzoek de minister om de nodige stappen te ondernemen dat rivotril weer beschikbaar wordt. Waar leven wij in Godsnaam. Hebben de verkiezingen jullie nog niet wakker gemaakt. Heel de regering staat veel te ver van de mensen af. Kom naar de mensen toe en luister naar hen ook op het gebied van de gezondheid!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.