Naar de navigatie Naar de inhoud

Mogen uw medicijnen wel mee op vakantie?

Geplaatst op 13 juli 2016 door - 19808 keer bekeken

Foto Mogen uw medicijnen wel mee op vakantie?

Bij een reis naar het buitenland is het natuurlijk verleidelijk om vooraf alleen met de vakantievoorpret bezig te zijn. Maar het is verstandig om ook even na te gaan of uw medicijnen mee mogen naar uw bestemming.

Voor de meeste medicijnen is geen speciale verklaring nodig. We adviseren echter om de medicijnen in de originele verpakking mee te nemen, inclusief de sticker met uw naam en uw dosering. Dat is vooral handig als de douane informatie over uw medicijnen wil hebben.
Als aanvulling kunt u ook een actueel overzicht van uw medicatie meenemen. Daarin staat welke medicijnen u gebruikt en in welke dosering. Dit maakt het een stuk makkelijker om in het buitenland nieuwe medicatie te krijgen, bijvoorbeeld als u medicijnen bent kwijtgeraakt of als u onverwacht langer moet blijven en niet genoeg medicijnen meer in uw bezit heeft.
U kunt het medicatieoverzicht (of een medicijnenpaspoort) aanvragen bij uw huisarts of apotheek.
Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om voor vertrek na te gaan of u wel genoeg medicijnen in bezit heeft om de hele vakantie te overbruggen.

Opiumwet: ook voor sterke pijnstillers verklaring nodig

Voor middelen die onder de zogenaamde Opiumwet vallen, is een speciale verklaring nodig. Zonder zo’n verklaring is het verboden om deze middelen mee naar het buitenland te nemen. Ook voor meer algemene middelen als sterke pijnstillers en ADHD-medicatie is een verklaring van uw arts nodig. De volledige lijst stoffen die onder de Opiumwet vallen, vindt u hier.

Twijfelt u of voor uw medicatie ook een officiële verklaring noodzakelijk is? Vraag dit dan aan uw apotheek of huisarts. Neem op dit gebied geen risico’s! Als u geen verklaring heeft voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, dan kunt u in het buitenland zware straffen krijgen. Dat gaat niet alleen om hoge boetes, maar in sommige landen zelfs om lange gevangenisstraffen.

Welke verklaring heb ik nodig?

Heeft u zo’n verklaring nodig, dan hangt het van uw bestemming af welke dat is. Reist u binnen de 26 landen van het Schengengebied (een groot deel van de EU, IJsland, Zwitserland en Noorwegen), dan heeft u de zogenaamde Schengenverklaring nodig. Met deze verklaring mag u één medicijn meenemen naar maximaal vier Schengenlanden. Gebruikt u meerdere medicijnen die onder de Opiumwet vallen, dan heeft u ook meerdere verklaringen nodig. Verder is het belangrijk om te weten dat een Schengenverklaring slechts dertig dagen geldig is. Reist u langer dan dertig dagen binnen de Europese Unie, dan heeft u meerdere verklaringen per medicijn nodig.

Nadat u zo’n verklaring van uw arts heeft gekregen, moet deze ook nog goedgekeurd worden door het CAK. Hierdoor kan het in totaal zo'n vier weken duren voordat u een goedgekeurde Schengenverklaring in uw bezit heeft. Het CAK biedt ook per land een handig overzicht waar u bij het meenemen van medicijnen aan moet denken.

Reizen buiten het Schengengebied

Als de bestemming buiten het Schengengebied ligt, dan is een Engelstalige verklaring noodzakelijk. Die is een jaar geldig, langer dus dan de Schengenverklaring. Wel is het voor sommige landen nodig dat de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken de verklaring ook goedkeuren. Houd ook hier rekening met een verwerkingstijd van in totaal vier weken.

 

Meer weten? Lees alles over zorg in de vakantie bij het thema 'Gezond op vakantie' van Patiëntenfederatie Nederland.

Team ZorgkaartNederland wenst u een prettige vakantie!



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.