Naar de navigatie Naar de inhoud

Naar een ander kijken heeft geen zin

Geplaatst op 23 december 2014 door - 2706 keer bekeken

Foto Naar een ander kijken heeft geen zin

Op internet zijn soms reacties te lezen als: ‘hij weet niet wat het is’ of ‘zij heeft makkelijk praten’. Niemand heeft makkelijk praten. Niemand is zonder verdriet of tegenslag. Ik hoorde ooit ergens dat veel problemen ontstaan omdat we het on stage gedrag van anderen vergelijken met onze eigen gevoelens achter de coulissen.

Buitenkant

Wie denkt dat een ander makkelijk praten heeft, heeft eenvoudigweg niet alle informatie.
Omdat de ander verkozen heeft die niet te delen.
Hoe herkenbaar is de ziekte van Crohn op een vakantiefoto? Hoe zichtbaar zijn geldzorgen of relatieproblemen op een feestje? Hoe herkenbaar is een miskraam in een platte buik?
Veel gebeurtenissen hebben hun wonden aan de binnenkant.

En ja, sommige mensen zien eruit alsof ze alleen tegenwind hebben als ze op de fiets zitten. Alsof alles hen lachend afgaat en ze nooit huilend op de bank hangen.
Dat is de buitenkant, die goed zichtbaar is op Facebook en Twitter. We zien voorbeelden van hoogtepunten, van on stage-momenten. Dat is leuk. En het is altijd slechts één kant van het geheel. Vergelijken is soms inspirerend, maar ook erg vaak deprimerend. Het helpt mij meestal niet verder.

Stilstaan bij jezelf

Wat me wel lucht geeft is anders naar mijn tegenslagen kijken.
Het helpt al om niet te denken in termen van zijn, maar van hebben. Ik ben niet ziek, ik heb een ziekte. Ik ben niet verdrietig, ik heb verdriet. Ik voel het in elke cel van mijn lijf, maar het is niet wie ik ben. Het is niet mijn hele verhaal.

En het helpt om mijn schrik in de ogen te kijken.
Welke angsten maakt dit ziek zijn in me los? Welke hiervan zijn reëel, welke zorgen voor overbodige ballast? Wat doet deze tegenslag met mijn gevoel van eigenwaarde? Weet ik nog wie ik ben te midden van deze pijn?

In de rollercoaster die volgt op tegenslagen is stilstaan bij jezelf heel erg moeilijk.
Maar niet ondoenlijk.
‘Kijk naar je eige’, zeggen ze in Rotterdam. In veel situaties is dat best een goed advies.

Ciska Rippen (@CiskaRippen)Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.