Niet alleen

Geplaatst op 14 oktober 2013 door - 3337 keer bekeken

Foto Niet alleen

Mevrouw B. lag te slapen toen ik in het donker de kamer op kwam. Ik raakte heel zachtjes haar hand aan en ging naast haar zitten. De verzorgende in de nachtdienst zette een kopje thee bij me neer en glimlachte naar me. De nacht was begonnen.Meestal ligt een terminaal zieke alleen. In dit geval was dat blijkbaar niet mogelijk. De dame in het andere bed lag diep onder de dekens. Ik sloot de bedgordijnen om beide vrouwen een flinter privacy te geven. De ademhaling van mevrouw B. verliep volgens een bekend patroon: hard, zacht, stilte, stilte, zacht, hard. Cheyne-Stokes ademhaling komt vaak voor tegen het einde.

Af en toe werd mevrouw wakker. Even op de rand van het bed, een slokje water en weer liggen. Een paar woorden, een blik waarin berusting en ontzetting om voorrang streden. Ik kon weinig anders doen dan haar blik beantwoorden met de mijne. “U bent niet alleen, ik ben hier.”

In verpleeg- en verzorgingshuizen is de inzet van vrijwilligers van de terminale zorg even gewenst als financieel complex. Het is schipperen tussen budgetten, potjes en goede bedoelingen.

De vrijwilligers zijn vaak verbonden aan een hospice, dat weer op andere geldstromen vaart dan de huizen.
In het nieuws is veel te doen over schrijnende situaties in de zorg. Dit schrijnt niet, dit schuurt.
Alleen sterven op een zaaltje in een verpleeghuis is niet iets wat je iemand toewenst. Bij iemand op zaal liggen die aan het overlijden is evenmin. En uit ervaring weet ik dat het ook schuurt bij de verpleging. Te weten dat er iemand terminaal is en hooguit tijd hebben om af en toe even te kijken.

In aanvulling op de zorg die familie en vrienden kunnen geven is de inzet van vrijwilligers welkom. Ze werken bij mensen thuis en in het hospice. Ze zijn getraind en beschikbaar.

Het potje van waaruit we de laatste jaren inzet hebben kunnen bieden in verpleeg- en verzorgingshuizen is leeg. Ik ondersteun van harte de moeite die gedaan wordt om een meer structurele geldstroom te vinden. Want vroeg of laat raken potjes altijd leeg.

Ciska Rippen (@CiskaRippen)

 
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland