Naar de navigatie Naar de inhoud

Nieuwe knie of nie(t)?

Geplaatst op 7 april 2015 door - 12241 keer bekeken

Foto Nieuwe knie of nie(t)?

Te jong voor tafellaken, te oud voor servet. Zo voelt het wanneer ik, 59 jaar, met mijn versleten knie bij een arts zit. Te jong voor een nieuwe knie, maar te oud voor nieuwe experimentele behandelingen. Wat overblijft, is de tafelloper, oftewel een standscorrectie. Net als de loper is het revalidatietraject lang.

Door de pijn in mijn knie is vooral lopen voor mij een ware marteling. Elke stap doet zeer en ik voel me net als mijn moeder van 84, die overigens ook versleten knieën heeft. Een wandelingetje met de hond naar een bos hier in de buurt, vergeet het maar.

Dilemma

In een gesprek met mijn huisarts gaf hij aan dat ik ‘gewoon’ tegen het advies van de orthopeed moet ingaan en een nieuwe knie moet kiezen. Dit voelt voor mij niet goed. Ingaan tegen het advies van een specialist, is niets voor mij. Het lijkt dan wel of je iets doet wat je verboden is en je doet het toch. Zoals je als kind een snoepje pakt wat je niet mag, zo lekker smaakte dat snoepje dan niet. Ik blijf maar dubben en twijfelen over wat ik nu echt wil. Dat doe ik nu al 2 jaar. Waarom die twijfel?

Zichzelf uit de markt prijzen

Dan opeens een eurekamomentje, tijdens een goed gesprek met mijn man. Ik weet waarom ik zo twijfel. Geen orthopeed, huisarts, fysiotherapeut of consulent heeft mij hoop geboden. Hoop op minder pijn na een operatie. Hoop dat ik met mijn hondje een heerlijke herfstwandeling van een uur kan maken. Ze hebben met zijn allen alleen de nadelen benoemd. Is dat niet vreemd? Een kok zegt toch ook niet dat je zijn eten niet moet nemen, omdat het te vet of te zout is. Wel waarschuwt hij dat het eten heet is. Je prijst jezelf toch niet uit de markt?

Samen beslissen

Nog steeds heb ik voor mijn gevoel niet die informatie gehad die ik nodig heb om een goede keuze te kunnen maken. Informatie waar ik toch wel recht op heb als patiënt. Duidelijke informatie over waar ik uit kan kiezen, wat de consequenties zijn, wat het mij kan opleveren, het revalidatietraject. Pas dan zal ik een gedegen beslissing kunnen maken, een beslissing waar de arts, maar vooral ik als patiënt achter kan staan. Zover ben ik nog niet en daarom kies de ene dag voor een tafellaken en de andere dag voor een servet. Gewoon omdat ik er zin in heb.

Bea de BruinEr zijn 15 reacties geplaatst

Marie-Christine | 22 juli 2019

Beste Bea,
Ook ik heb twee versleten knieën en kan amper nog stappen. Volgende week op 1 augustus kreeg ik normaal een eerste nieuwe knie, maar tijdens de infonamiddag in het ziekenhuis heb ik het besproken met de chirurg, en hij gaat de twee tegelijk doen. Het is een zware ingreep, maar de dokters beheersen het plaatsen van een prothese prima. Ik heb er alle vertrouwen in (maar natuurlijk ook soms twijfels, hé). De specialist zei me tijdens het laatste consult dat mijn levenskwaliteit er enorm op vooruit zal gaan. Met kapotte knieën kan je oud worden, maar het zal in de zetel zijn, en het zal niet lang meer duren, was zijn boodschap. Na een lange tijd met infiltraties, braces allerhande, cortisone, ontstekingsremmers, kijkoperaties, krukken... krijg ik een week na mijn 61ste verjaardag dus een mooi cadeau. Eindelijk, iets O ja, de dokter zei ook dat de komende vijfentwintig jaar belangrijker zijn dan die erna. Dat denk ik ook. Veel succes en het beste.

Gerard Meijer | 8 mei 2019

Beste Bea,
Ik ben 59 en had 2 slechte knieën. Na gedegen onderzoek en overleg met een huisarts die ook 2 nieuwe knieën nodig had, heb ik contact opgenomen met dr Frejlach in de kliniek Acibadem in Amsterdam.
Na goed overleg hebben we besloten beide knieën in een operatie te vervangen door prothesen. De operatie is gebeurd op 25 maart en zeer goed verlopen. Ik kon dezelfde dag al zelfstandig met krukken lopen en kon de volgende dag naar huis. De revalidatie gaat zeer voorspoedig. Na 6 weken rij ik weer auto, kan zo'n 20 minuten zonder krukken lopen en met krukken 3 km gelopen. Volgens de fysiotherapeut lig ik weken voor op de gemiddelde revaliderende patiënt met één prothese.
Op 7 mei de 1e controle gehad van de orthopeed. Zeer tevreden. Knie buiging rond de 130 graden. Knie strekking links 5 graden, rechts 0 graden.
Al met al super enthousiast en zie er naar uit om het sporten binnen afzienbare tijd weer op te pakken.
Met vriendelijke groet Gerard.

Jrhb | 12 december 2018

Wie heeft ervaring met knieprothesesvan linker en rechte knie binnen 6 maanden. En been correctie.
Had X benen.
Bedankt Tineke. Emmen 75 jaar

Sandra | 18 oktober 2017

Ik ben 1 juli 2016 (48 jaar, spierziekte DM) geopereerd aan mijn knie (volledige knievervanging + beenstandcorrectie) en ik liep al 2 jaar met een brace om de knie. Wat een pijn elke dag en amper een paar meter kunnen lopen door de artrose. De operatie is door orthopedisch chirurg dr. Falke uitgevoerd en na 3 maanden van pijn en revalidatie ging het al beter. Nu ruim een jaar later voel ik werkelijk helemaal geen pijn in de knie en kan weer fietsen en zwemmen e.d. Uiteraard ben ik erg tevreden en dankbaar dat ik ondanks mijn "jonge" leeftijd hieraan geholpen ben. Ik hoop hiermee anderen te kunnen motiveren.

kitty | 13 december 2016

Mijn knieën zijn ook op. Al jaren trouwens, maar het ging nog wel zo'n beetje. Ik ben nu 65 en heb na 10 jaar uitstel afgelopen juni mijn eerste nieuwe knie gekregen van dr Niels Baas. Wat een zegen. Mijn andere knie moet ook, maar ik loop nu bijna een half jaar later alweer als een (halve) kievit. Het is niet uit te leggen, maar lopen met versleten knieën vreet energie en dus levenslust.
Het is de eerste drie maanden enorm afzien, want ik had veel pijn en kon daar 's nachts niet van slapen. Daar had ik wat beter op voorbereid willen zijn. Maar nu ben ik enorm blij met het resultaat!

Ineke | 29 november 2016

Vandaag voor controle geweest voor mijn nieuwe knieen. Alles was goed! Wat ben ik blij dat Dr Bakx mij geholpen heeft. Een nieuwe knie is een hele klus, maar als eenmaal de opstart problemen voorbij zijn kun je alleen maar blij zijn. Van nog geen 50 mtr kunnen lopen naar nu een jaar later 8 km in de Eifel wandelen, wat een feest.. er was goede begeleiding en uitleg van Dr Bakx. in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam.

Marian | 24 november 2016

Al jaren was ik onder behandeling voor mijn pijnlijke en versleten knie. Acupunctuur, ostenil injecties en later prednisolon injecties met daarnaast de nodige orale pijnstilling. Maar ook daarmee voorkwam ik niet dat ik zelfs niet meer een rondje met de hond kon lopen en dat ik slecht sliep van de pijn. Eindelijk, net na mijn 50e verjaardag, stelde de orthopeed in de Maartenskliniek voor om een totale knieprothese te plaatsen. Ik moest een paar maanden afzien na de operatie, maar uiteindelijk is het goed gekomen. Ik loop weer, zonder pijn in mijn knie!

Peter | 18 juni 2015

Buitengewoon vreemd allemaal, ik was 60 toen ik in Belgie 2 nieuwe knieën tegelijk kreeg aangemeten. Fantastisch, van een volstrekt kreupele man kon ik na 10 dagen lopend het ziekenhuis uit. En na 14 dagen gewoon weer aan het werk. Geen pijn meer gehad sinds die tijd en de kunstknie gaat 25 jaar mee. Mijn verzekeraar - Zilveren Kruis - heeft alles vergoed en de wachttijd was hier drie dagen.
In dit ziekenhuis - Salvator in Hasselt - was de verzorging als in een 5-sterrenhotel. Dus Bea stoppen met dubben en gewoon doen. Zo doorgaan is dom.

henk | 13 mei 2015

hoi, ik ben 53 jaar heb een ongeluk gehad. Nu willen ze na een jaar de knie vervangen, omdat ik atrosse heb en m'n knie en onderbeen verbrijzeld zijn geweest. Ik heb namelijk ostiporose erbij, dus ik kan spontaan zo wat breken. Heeft iemand ervaring hoe dat gaat met de pin inboren? Dat mn bot niet weer breekt, omdat de knie in onderbeen en bovenbeen vast word gezet. Ik ben namelijk bang dat het gaat afbreken. Trouwens de arts gaat de pin langer maken en verder in het bot boren. Ik hoor het wel van jullie...

Gery | 28 april 2015

Ook ik was nog vrij jong n.l. 60 jaar dat ik een nieuwe knie kreeg. En wat ben ik blij dat ik dat heb laten doen. Het is wel even slikken hoor, maar na zo'n 3 maanden kon ik weer aan het werk, en dat nog met een staand beroep ook. Nu is na 5 jaar mijn andere aan de beurt, dat is weer slikken hoor, maar het maakt je leven wel een stuk makkelijker en mobieler en zonder pijn. Heel veel sterkte!

Bea de Bruin | 20 april 2015

Hartelijk dank voor jullie reacties, het is altijd fijn om te lezen dat je niet de enige bent. Aan de andere kant is het ook triest te lezen dat er meer mensen zijn die bang zijn en twijfelen. Inderdaad zegt leeftijd niets, alleen kwaliteit van leven zegt iets. Helaas krijg ik die boodschap niet van de orthopeed waar ik geweest ben. Gelukkig staat mijn huisarts wel achter mij en die heeft ook aangegeven dat het verstandig is naar een ander ziekenhuis om te zien en daar geheel opnieuw te beginnen. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen. Ik wens iedereen succes en een zo pijnvrij mogelijk leven!

Gerda | 17 april 2015

Lieve Bea,

Ook ik moet eigelijk een nieuwe knie en ben net zo angstig als jij. Ik ben al 3x geopereerd aan mijn knie en daarna zei de orthopeed dat ik alleen nog met een nieuwe knie geholpen zou zijn. Eind november 2014 ben ik er weer op controle bij mijn orthopeed geweest en tot mijn stomme verbazing zei hij toen dat het nog lang niet nodig was en dat ik te jong ben.Ja hoor, ben 68 jaar, moet je eerst 80 zijn of zo? Elke dag slik ik veel pijnstillers anders kan ik geen stap verzetten. Hoezo leeftijd?

Sterkte Bea met jouw knie en ik hoop dat het goed zal gaan.Ik zoek een andere orthopeed hoor. Heel veel succes, meis.

Hans | 14 april 2015

Beste Bea,

Waar kies je voor, kwaliteit nu of als je helemaal niet meer kan als je 70 bent? Niks geen snoepje uit de verboden trommel, gewoon nu leven nu kan het nog, dus nu doen.
Succes en oh ja, als de nieuwe is versleten is de wetenschap 15-20 jaar verder.

Groet,

Hans

Rahusen | 8 april 2015

Je geboortedatum dicteert je leeftijd niet. Zeker ook niet je levensgenot.
Bouw een goede relatie op met je orthopeed! Het zijn betrouwbare mensen. Ben als jong persoon voorzichtig met experimenten. Indien twijfel, kun je altijd een second opinion doen. Let wel op bij wie en wijk zeker niet uit naar het buitenland.

Martijn | 7 april 2015

Ik heb ook een zwakke knie, daarom veerde ik op bij het nieuws over een onderzoeker die zich bezighoudt met o.a. gewrichten: http://webmagazine.maastrichtuniversity.nl/index.php/research/body/item/461-leading-by-example

Succes met de keuze!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.