Nieuwe manier bloedsuiker meten: ideaal, maar niet vergoed

Geplaatst op 23 februari 2016 door - 7590 keer bekeken

Trillend en nat van het zweet word ik wakker. Ik voel me slap en heb het gevoel flauw te vallen. Ik pak snel mijn bloedsuikermeter die naast mijn bed ligt en kijk hoe hoog mijn bloedsuikerwaarde is. Het apparaatje geeft aan dat mijn waarde met 2.0 veel te laag is. Een hypo dus! Ik baal, omdat ik weet dat ik me de volgende dag beroerd ga voelen.

Om 7.00 uur gaat mijn wekker. Ik word wakker met knallende hoofdpijn. En, geloof het of niet, een hyper! Dit betekent dus dat ik nu weer een te hoge waarde heb. Ik maak me klaar en ga richting school. Ik weet nu al dat dit een zware dag wordt.

Vaak gejojo

Bovenstaande situatie komt best vaak voor bij mij. Soms heb ik alleen maar hypers. In beide situaties voel ik mij erg beroerd en moe.

Tegenwoordig is er een nieuw apparaat – een sensor met reader - op de markt dat je van tevoren een waarschuwing geeft als je bloedsuikerwaarde omhoog of omlaag dreigt te gaan. Zo kun je deze vervelende situaties voorkomen.

De sensor draag je op je lichaam, op de achterzijde van de bovenarm. Het is ongeveer 5 mm dik en heeft het formaat van een 2-euromunt, waardoor deze nauwelijks opvalt. Bij de sensor hoort een reader, een soort van smartphone. Hiermee kun je de sensor aflezen; in het schermpje verschijnt je actuele bloedsuikerwaarde. Ook zie je waarden van de laatste uren en een trendpijl: is je bloedsuiker gestegen of gedaald?

Voor iedereen?

Nu zou je zeggen dat iedere diabetespatiënt over deze sensor en reader zou moeten kunnen beschikken. Helaas is dit niet waar. De technologie is te duur en zorgverzekeraars vergoeden het in de meeste gevallen niet. En dat vind ik ontzettend jammer. Het zou mij in mijn dagelijks leven enorm helpen. Het gejojo van hypo naar hyper zou ik kunnen voorkomen, wat mij een hoop rotdagen bespaart.

Op dit moment kijken mijn diabetesverpleegkundige en ik of we mazen in mijn zorgpolis kunnen vinden, zodat ik het apparaat alsnog vergoed kan krijgen. Een hele puzzel, een puzzel die we waarschijnlijk niet rond krijgen.

Op zich ben ik best tevreden over het zorgsysteem in Nederland, maar deze situatie begrijp ik dan niet. Het zou het leven van zoveel diabetespatiënten verbeteren! Ik hoop dat de zorgverzekeraars dit ook ingaan zien. Wie weet wordt het apparaat ooit vergoed en wordt het leven van de diabetespatiënten weer een stukje gemakkelijker.

Devlin Klaauwer
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • J. | 14 juni 2016

  Ik gebruik sinds februari 2016 dit systeem.
  Het is voor mij een hele vooruitgang vooral omdat ik nu ook weet hoe de suiker in de nacht geweest is en de insuline erop heb aangepast.
  Echter; De waarden wijken per sensor nogal eens af van de werkelijke bloedwaarden. Mijn huidige sensor geeft 2 tot 4 mmol/l teveel aan!!
  Als ik een nieuwe sensor 2 cm verplaats is de waarde weer totaal anders. De juiste plek bij mensen met erg weinig vet (zoals ik) is heel belangrijk.
  Ik heb dus nog steeds de "prikker" nodig om de afwijking te checken.
  (Wel vele malen minder in gebruik als een half jaar geleden)
  Ook reageert de sensor pas 10 minuten later op een verandering. Een snelle daling wordt dus nogal laat aangegeven.
  Al met al veelbelovend maar het heeft nog wel verbetering nodig. Ik denk dat softwarematig er nog een hoop te halen is.
  P.s. Voor dit apparaatje gebruikte ik circa 10 stripjes per dag. Nu 2 stripjes.

 • Meeder | 8 maart 2016

  De zorgverzekeraar kan niet rekenen,of wel ?
  Wat kosten de test staafjes ? 4 x per dag ,de meter ? ,de naalden ,? 4 x per dag ,de naaldhouder ?

 • A.Jansen | 2 maart 2016

  Zou goed zijn als het vergoed werd. Velen zouden erbij gebaat zijn, ook ik!


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland