Naar de navigatie Naar de inhoud

Oei, ik vloei!

Geplaatst op 24 maart 2022 door - 41458 keer bekeken

Foto Oei, ik vloei!

Maar liefst 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Spontaan bloedverlies tijdens de zwangerschap kan een indicatie van een miskraam zijn, maar dat hóeft niet. Vivian Vietje-Scholte vertelt over bloedverlies tijdens de zwangerschap:

De diensttelefoon gaat: “Hallo…  sorry dat ik bel maar ik ben 6 weken zwanger en ik ging net naar de wc en zag ik ineens helder rood bloed bij het afvegen…”

STILTE, TRANEN, ZORGEN….

Deze telefoontjes krijg ik als verloskundige wekelijks en toch wennen ze nooit. Als verloskundige, maar juist ook als vrouw, als moeder, weet ik dat je geen drupje bloed meer wilt zien vanaf op het moment dat de test positief is. Geen rood pluisje in je onderbroek en geen rode vezel in het toiletpapier. Helemaal niks!

Roze olifant

Als het dan toch gebeurt, beginnen de zorgen. Zorgen zoals je niet wist dat je je zorgen kon maken. Als je dacht dat het niet mogen denken aan een roze olifant moeilijk was, dan is dat niks vergeleken met het niet proberen te denken aan de zwangerschap en een mogelijke miskraam.

Je kunt alleen nog maar in cirkels denken en je gedachten blazen zich op als een grote ballon die alleen door bevestiging van een echo doorgeprikt kan worden.

Nu plas je als zwangere sowieso al vaak, maar heb je eenmaal bloedverlies gehad dan check je het liefst iedere minuut op de wc hoe het ervoor staat. Dit in de hoop dat je je toch vergist hebt of dat het bloedverlies in ieder geval niet overgaat in een miskraam. Alles om maar grip te krijgen op een situatie waarin jij je zo machteloos voelt!

Lang niet altijd miskraam

Nu betekent bloedverlies in de zwangerschap gelukkig lang niet altijd een miskraam.

Vanaf dat een zwangerschapstest positief is, tellen we drie weken door tot we de eerste echo kunnen maken. Dat is het moment waarop er meer duidelijkheid komt. Het hartje hoort dan te kloppen. Is dit niet het geval, hoe verdrietig ook, dan is er wel duidelijkheid.

Intense moederliefde

Iedere vrouw gaat anders om met de spanning en het afwachten. De ene zwangere doorloopt deze drie weken fluitend en voor de ander lijkt dit eerder drie jaar te duren, zeker als er bloedverlies optreedt. Toch zie ik vaak een overeenkomst: de zorgen die er al zijn voor het jonge leventje. Dat kleine plusje op de test geeft voor veel vrouwen al een heel concreet wezentje aan die zich in de buik ontwikkelt. Ook al zijn dit nog maar een paar cellen. Door de zorgen heen zie ik hoe intens er al gehouden wordt van deze minieme wezentjes. Intense moederliefde!

Hoe het bloedverlies ook verloopt: het er niet aan denken heeft geen zin. Los van dat het haast onmogelijk is om er niet aan te denken, mag je als moeder hoe pril het leventje ook is, juist denken aan, zorgen maken om en houden van dat kleintje. Want mama ben je, hoe kort het leven soms ook duurt, voor altijd.


Vivian Vietje-Scholte begeleidde als verloskundige meer dan 1000 bevallingen en is zelf moeder van drie kinderen. 

Een eerdere versie van dit blog werd gepubliceerd in november 2015.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er zijn 2 reacties geplaatst

Annemarie | 24 november 2015

Alweer een aantal jaar geleden maar in mijn geheugen gegrift, het verbijsterende gevoel bij het ontdekken van bloedverlies in je prille zwangerschap. Het afscheid wat je in je hoofd al neemt van het kindje in je buik. Bij mij volgde daarop grote opluchting toen op de echo bleek dat er naast een leeg vruchtzakje ook een goed hartje klopte. Dat kan dus ook, je blijkt zwanger geweest te zijn van een tweeling waarbij het bij een van de twee misgaat.
In mijn geval na 9 maanden een gezonde zoon gekregen!

Bea | 20 november 2015

Wat een mooi integer verhaal. Zeker nu mijn schoondochter zwanger is van haar derde kindje. Voordat de beide andere kinderen geboren zijn ging er een zwangerschap mis. Een keer een miskraam en een keer was er geen hartslag. Ze was wel enorm zwanger, dus het kwam hard aan. Volgende week gaat ze voor de eerste echo, ik vind het heel spannend. Het zal me een grote opluchting zijn wanneer we allemaal horen dat er een hartslag is, want zwanger is mijn schoondochter zeker weer. Heel moe en heel veel misselijk. Dus je begrijpt deze blog van jou is mij uit het hart gegrepen.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.