Naar de navigatie Naar de inhoud

Onzichtbaar ziek: vloek of zegen

Geplaatst op 1 juli 2015 door - 2414 keer bekeken

Foto Onzichtbaar ziek: vloek of zegen

Misschien vind je mij een rare als je onderstaande tekst hebt gelezen. Zelf vind ik dat ik vrij doorsnee ben. In ieder geval, ik praat voor mezelf. Hoe jij erover denkt hoeft dus niet hetzelfde te zijn als hoe ik erover denk.

Positief ingesteld

In Nederland zijn er bijna twee miljoen reumapatiënten, ik ben er één van. Van de Nederlandse bevolking heeft ongeveer twee procent fibromyalgie. Ik behoor ook tot die groep. Dit zijn slechts een paar (ongeneeslijke) onzichtbare ziektes. In die categorie vallen uiteraard heel veel meer ziektes.

Zonder te veel uit te wijden over mijn klachten, mijn slechte dagen en mijn pijn, kan ik zeggen dat het niet altijd makkelijk is om met deze ziektes te moeten leven. Op slechte dagen barst ik van de pijn, is een vork vasthouden al pijnlijk en lukt schrijven niet zo best. Lopen zonder pijn komt zelden voor. Toch maak ik er het beste van. Ik weiger om mijn hoofd te laten hangen.

Beoordeel mij op mijn persoonlijkheid, niet mijn ziekte

Dat anderen aan mij niet kunnen zien dat ik ziek ben vind ik eigenlijk wel prettig. Ik krijg zelden vragen over mijn gezondheid. Ja, alleen bij de huisarts en reumatoloog dan. Scheelt heel veel vind ik. Ik ben namelijk niet het type dat gemakkelijk over haar gezondheid, pijn en klachten wil praten. Zo lang het nog niet nodig is verdiep ik mij ook niet in genoemde ziektes. Ik ben ook geen lid van een of andere patiëntenvereniging.

Nee. Ik vind het wel goed zo. Aan mij zie je niet dat ik ziek ben. En als het kan houd ik dat zo. Ik wil niet herkend worden als een zieke vrouw, ook niet herinnerd worden trouwens. Ik wil hooguit als ‘die nieuwsgierige Mary’ te boek staan. Ik wil beoordeeld worden op mijn persoonlijkheid en niet op mijn ziektes. En aan medelijden heb ik al helemaal een broertje dood.

Ik ben gewoon Mary. Ik bén niet mijn ziektes. Dus dat mijn reuma en fibromyalgie voor een ander niet te zien is, ervaar ik als een zegen. Liever had ik dit natuurlijk niet gehad, maar goed, ik moet het ermee doen. En ik doe dat dus op deze manier.

@MarySjabbens

Deze blog is eerder verschenen op www.marysjabbens.nl



Er is 1 reactie geplaatst

Hennie | 1 juli 2015

Ik ben ook onzichtbaar chronisch ziek, ik ben ook niet mijn ziektes, maar ze zijn er wel altijd.
Ik zat onlangs in een revalidatiecentrum en ik kreeg de opmerking dat ik mij niet ziek gedroeg.
Hoe gedraagt een zieke zich dan? Waarom zou dat anders zijn?
Ik snapte het niet en nog steeds niet, ben jij ziek? Je klinkt zo krachtig, duh!!! Wat heeft het 1 met het ander te maken?
Ik kan wel heel makkelijk praten over wat ik heb, of het ook overkomt aan de andere kant, dat betwijfel ik weleens, want, daar is 'ie weer: ik zie er niet ziek uit en ik gedraag mij niet ziek.

Ach ik ga maar gewoon door maar leven


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.