Naar de navigatie Naar de inhoud

Op de bank met een hologram?

Geplaatst op 4 april 2019 door - 1217 keer bekeken

Foto Op de bank met een hologram?

Heeft u het duet gezien dat André Hazes junior zong met zijn vader? Of beter gezegd: met een hologram van zijn vader ? Ik vond het heel ontroerend en ook Andre’s vriendin Monique twitterde dat zij erg was geraakt. Techniek kan echte emoties teweegbrengen.

Dat blijkt ook uit onderzoek naar de werking van diverse zorgrobots met klinkende namen als Alice, L.E.A. of Mr Pepper. Of het nu gaat om dementerende mensen of kinderen in een ziekenhuis: patiënten blijken zich aan zo’n robot te hechten, en vinden het jammer als het experiment is afgelopen.

Om de zorg in de toekomst haalbaar en betaalbaar te houden, wordt veel verwacht van informatie- en communicatietechnologie, ook wel e-health genoemd. Voorspellingen geven aan dat – als we niets doen er rond 2040 een enorme vraag is naar arbeidskrachten in de zorg. Een vraag die we niet kunnen beantwoorden, omdat er ook nog juffen en meesters voor de klas en agenten in de straat nodig zijn. Het vervangen van mensenzorg door e-health is geen keuze, maar een noodzaak.

De kans is dus heel reëel dat ik zelf over enkele decennia een zorgrobot in huis heb en word omgeven door sensortechnologie die mij – of mijn kinderen – waarschuwen als ik afwijk van vaste patronen. Tot zover de oplossingen waarover u vast wel eens in de krant heeft gelezen.

Maar dat beeld van het duet tussen Andre junior en het hologram van zijn pa krijg ik niet uit mijn hoofd. Mocht ik ooit alleen en eenzaam zijn, dan hoop dat ik met een hologram van mijn overleden partner op de bank zit. Die mij door middel van machine-learning leert kennen en me er desnoods op wijst dat ik mijn derde biertje openmaak.

Mocht het ooit zo ver komen, dan zou zo’n hologram zomaar een steun en toeverlaat kunnen zijn.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.