Naar de navigatie Naar de inhoud

Opeens moest ik hulp vragen

Geplaatst op 17 december 2015 door - 8064 keer bekeken

Foto Opeens moest ik hulp vragen

Als doorgewinterde single ben ik gewend alles zélf te regelen. Het meeste gaat ook op de automatische piloot. Hulp vragen? Nee, dat doe ik liever niet. Eerst zelf proberen, dan nog eens proberen en meestal lukt het dan wel. Twee uitzonderingen daar gelaten. Zijn er problemen met stroom of elektronica (van computer tot koffiezetapparaat), dan roep ik er direct een techneut bij. Ken je kwaliteiten. Al met al, kun je wel stellen dat ik in alle vrijheid doe en laat wat ik wil.

Geen kant op kunnen

Tot 3 weken. Toen werd ik ineens overvallen door een acute draai. Duizeligheid, zoals de dokter dat later plechtig noemde. Ik kón echt geen kant op. Alles draaide en wankelde om mij heen en in mij. Bij elke stap die ik zette, moest ik mij vasthouden om niet onderuit te gaan. Ik was zo beroerd dat ik zelfs de dokter belde om te vragen wat er met me aan de hand was. Dat belletje stelde me niet gerust.

Ik heb toen het stomste gedaan wat ik kon doen: met mijn duizelige hoofd ben ik in de auto gestapt en naar de dokter gegaan. Simpelweg omdat ik maar één ding wilde: bij de dokter zijn voor het geval het écht mis zou gaan. Dan was ik er maar vast. Wel zo gemakkelijk.

Boze dokter

Uiteraard kreeg ik later fiks op mijn kop van de dokter. ”Je had iemand moeten bellen en vragen om je te brengen.” Natuurlijk was alles wat hij zei waar. Maar  alleen regelen en handelen zit zó in mijn ‘systeem’ dat ik er helemaal niet aan gedacht heb om hulp te vragen.

Gelukkig is het allemaal met een sisser afgelopen. Na het bezoek van de dokter heb ik tegen mijn natuur in toch maar hulp gevraagd aan mijn familie. In het weekend kwamen mijn broers en zussen langs. En toen moest ik wel alles uit handen geven. Zij deden boodschappen, zij deden de was, zij kookten, zij betaalden mijn facturen, zij stofzuigden. En ik? Ik zat een stoel en keek op een afstandje toe, bijtend op mijn tong. Want iets uit handen geven, en je routines loslaten, dat moet je leren.

Deze duizelingwekkende ervaring was dan voor mij ook een leerzame les. 

Anja de Jong

 



Er is 1 reactie geplaatst

Thea | 28 januari 2016

Herkenbaar, ik ben ook steeds giga duizelig en dat al drie jaar, dag en nacht. Ik rij dus geen auto meer, dat vind ik onverantwoord. Dit houdt dus in dat mijn man steeds mee moet als ik ergens heen moet, ziekenhuis, fysiotherapie of gewoon boodschappen doen. Fietsen in het dorp lukt nog, autorijden niet meer. Ik heb geleerd dat te accepteren, al mis ik de vrijheid wel.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.