Naar de navigatie Naar de inhoud

Opnemen van het gesprek met uw arts? Goed idee!

Geplaatst op 31 januari 2018 door - 2777 keer bekeken

Foto Opnemen van het gesprek met uw arts? Goed idee!

Kent u dat gevoel, dat u na het consult bij uw arts niet meer precies weet wat is besproken? Of dat uw partner andere dingen heeft gehoord dan u zelf? Dat is niet gek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat patiënten gemiddeld 30% onthouden van wat de arts vertelt.

Niet gek dus, maar wel vervelend. Want in een gesprek met uw arts worden belangrijke zaken besproken over uw gezondheid en behandeling. Het is daarom belangrijk voor u, maar ook voor uw arts, dat u de informatie uit het gesprek goed begrijpt. Dat u weet wat u kunt verwachten, maar ook wat u zelf moet doen.
Een goed hulpmiddel daarbij is het opnemen van het gesprek. U kunt dat heel eenvoudig zelf doen met uw mobiele telefoon. Als u het gesprek terugluistert, kunt u de informatie beter verwerken en duiden en bovendien kunt u het gesprek delen met uw naasten.
‘Wat een goed idee’ zult u nu wellicht denken. ‘Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? En waarom heeft mijn arts mij deze tip niet gegeven?’ In het kader van een studie onderzocht ik de voor- en nadelen.

De rol van de arts

Het opnemen van het gesprek in de spreekkamer stelt uw arts voor een dilemma. Enerzijds vindt uw arts het natuurlijk belangrijk dat u de informatie goed begrijpt, dat alles duidelijk voor u is. Maar opnames van gesprekken maakt artsen ook kwetsbaar. De arts heeft geen controle meer over de opname die u mee naar huis neemt. Iemand die kwaadwillend is zou zomaar de opname kunnen bewerken, op internet zetten of kunnen gebruiken voor claims. Veel artsen geven aan dat ze minder spontaan en meer overwogen hun woorden kiezen als ze weten dat het gesprek wordt opgenomen. Artsen weten niet altijd precies wat hun rechten en plichten zijn als een patiënt het gesprek wil opnemen. De artsenorganisatie KNMG onderkende dit dilemma en ontwikkelde een handreiking

Wat staat daar in? Kortgezegd: u heeft het recht om het gesprek op te nemen. Uw arts hoeft hier geen toestemming voor te geven. Maar publiceren van de opname zonder toestemming van de arts mag dan weer niet. De Patiëntenfederatie heeft een versie van deze handreiking gemaakt voor patiënten.

Uw rol

Het gesprek opnemen? Ik zou het zeker doen. Maar heb als patiënt ook oog voor de positie van uw arts. Hoe? Door van tevoren met uw arts te bespreken dat u het gesprek gaat opnemen en met welk doel. Het kan geen kwaad om nadrukkelijk te melden dat u de opname alleen gebruikt om de informatie beter te kunnen verwerken en dat u zeker niet van plan bent om de opname te gebruiken voor internet of claims. Bedenk dat uw arts ook maar een mens is. Door eerlijk te zijn tegen uw arts, wordt de (behandel)relatie alleen maar beter!

Over de auteur:
Sandra Schoenmakers- van der Donk (beleidsmedewerker in het Albert Schweitzer ziekenhuis in de Drechtsteden) deed in 2016 in het kader van de Masteropleiding Zorgtrajectontwerp onderzoek naar hulpmiddelen om informatie-uitwisseling tussen artsen en patiënten te verbeteren. Een van de onderzochte innovaties was ‘audiotaping’, het opnemen van het gesprek in de spreekkamer.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.