Naar de navigatie Naar de inhoud

Overstappen op andere medicatie

Geplaatst op 14 februari 2017 door - 5261 keer bekeken

Foto Overstappen op andere medicatie

Misschien moet ik beginnen met een compliment aan mijn apotheek. Want die wist tot eind vorig jaar het schildkliermedicijn Thyrax voor mij op voorraad te houden. Terwijl de fabriek al veel eerder dat jaar was gestopt het middel te produceren. Ik slik een hoge dosis en in dit geval gold dat als een geluk bij een ongeluk. Want de onheilstijding die mij te wachten stond bij de overstap naar een ander middel, loog er niet om. En kon dus maar beter zo lang mogelijk worden uitgesteld.

 

Klachten na andere schildkliermedicatie

Allerlei media stonden vorig jaar bol van de verhalen van ongelukkige schildklierpatiënten en verontwaardigde patiëntenorganisaties. Het meest gebruikte middel tegen een onvoldoende werking van de schildklier was plotseling niet meer leverbaar. Mensen die het middel al jarenlang slikten moesten noodgedwongen overstappen op middelen met dezelfde werkbare stof, maar vaak met een heel andere uitwerking. Van hoofd- en buikpijn tot zweetaanvallen, duizeligheid en hartklachten: de bijwerkingen waren talrijk en liepen uiteen van je een paar dagen niet zo lekker voelen tot wekenlang ziek zijn en opnames op de spoedeisende hulp aan toe. Ook mijn moeder heeft zich maandenlang hondsberoerd gevoeld.

Mijn ervaring

Eind vorig jaar was het mijn beurt. Bij de balie van de apotheek vraag ik op de automatische piloot naar mijn herhaalmedicatie. De assistente overhandigt me een wit doosje en ik zie het direct: Levothyroxine. “Over zes weken moet je even bloedprikken”, zegt ze nonchalant, “want het is een ander middel.” Niet de eerste keer dat ze die zinnen uitspreekt. Ze laat een uitgebreide uitleg achterwege. Als schildklierpatiënt kun je alle overstapperikelen onmogelijk gemist hebben. Maar hé! Ieder mens is anders. Dus ik zet m’n verstand op nul en slik de nieuwe tabletjes alsof ik nooit anders heb gehad. Bij ieder pijntje, bibber of kramp denk ik wel: zou het… is dit… dus toch? Maar een aantal weken verder blijkt het eigenlijk heel goed te gaan. Ik ben nog geen zes weken onderweg dus bloeduitslagen moeten het nog bevestigen. En die lopen in het geval van een schildklierziekte niet altijd synchroon met hoe je je voelt. Maar tot dusver merk ik weinig van de overstap van Thyrax naar Levothyroxine. Een voorzichtig hoeraatje waard!

Het gaat ook wel eens goed

Als er iets niet goed gaat in de zorg, wordt er meestal volop over verteld, geschreven en gepost. Op gereageerd én geliked. Mijn overstap naar een ander schildkliermedicijn ging gewoon goed. En dat mag ook wel ‘es gezegd worden.Er zijn 2 reacties geplaatst

Janneke | 21 februari 2017

Ook ik moest overstappen op een ander middel en zag er erg tegenop.
Men zegt dan dat het exact hetzelfde is maar dat klopt niet.
Na een gesprek met mijn huisarts die me goed uitlegde wat het verschil was tussen Thyrax en Euthyrox ging ik overstag.Euthyrox heeft een iets andere samenstelling en de dosis hoeft daarom niet zo hoog te zijn.De 1e 14 dagen heb ik er veel last van gehad, daarna ging het van lieverlee beter en nu ben ik blij dat ik eraan begonnen ben. Ik voel me beter dan te voren met Thyrax, daarmee moest ik regelmatig de dosis aanpassen,weer meer en dan weer minder. Sinds Juli ben ik aan de Euthyrox en we heb niet 1 keer de dosis aan hoeven passen.

Joanne | 14 februari 2017

Ook bij mij gaat het goed. Voel me net als anders bloeduitslagen zijn ook goed


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.