Overvallen door een prachtig talent

Geplaatst op 29 maart 2016 door - 6403 keer bekeken

Foto Overvallen door een prachtig talent

Als de deur openzwaait weet je nooit wat je kan verwachten. Boosheid of tevredenheid? Een kale kamer of luxe spullen? Nog nooit kwam ik een kamer binnen met zo’n grote variëteit aan prachtige schilderijen als vorige week.

Verbijsterend oeuvre

Een Willem Maris, die Scheveningse strandscène? Dat deurtje: Yves Klein? Die vaas: Magritte? Nee, allemaal van dezelfde hand: die van de inmiddels 90-jarige bewoonster zelf. Dat is al bijzonder: een vrouw die op haar 70e is gaan schilderen. En over een veelzijdig talent blijkt te beschikken. Bijna als de legendarische voddenhandelaar Jopie Huisman: zonder opleiding, aanmoediging of wat dan ook.

In weinig meer dan 10 jaar heeft mevrouw een verbijsterend oeuvre bij elkaar geolieverfd. Portretten, landschappen, stillevens, vissersscènes. “Ik kijk naar een foto, ik ga zitten, maak een schets en hup…” Nog bijzonderder: het was een gezamenlijke hobby. Zij maakte de schilderijen, hij de lijsten. Net zo spontaan als het kwam, ‘ging’ het daarom ook weer: toen haar man stierf is ze radicaal gestopt. “Zonder hem vond ik er niets meer aan.” Er diende zich ook weer wat anders aan: ze werd actief in de cliëntenraad van de instelling waar ze verblijft.

Zinvolle tijdsbesteding

Mooi dat je als interviewer zoiets meemaakt. Een tegenwicht tegen de narigheid die je soms ook tegenkomt. En inspirerend dat de muze je nog op hoge leeftijd weet te vinden. Sommigen, zoals deze mevrouw, hebben het geluk dat ze zomaar overvallen worden door een prachtig talent. Maar ook zonder bijzondere aanleg kun je je tijd zinvol besteden, heb ik gemerkt. Met sport en spel, of de rolstoel van een ander duwen bijvoorbeeld. Maar ik heb ook al mensen gesproken die in de keuken gingen meehelpen, computerlessen organiseerden of een jeu-de-boulesclubje begonnen…

Victor de la Vieter
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland