Naar de navigatie Naar de inhoud

OZIS, wat is dat?

Geplaatst op 25 februari 2015 door - 2176 keer bekeken

Foto OZIS, wat is dat?

Het feit dat dit kwartaal OZIS uitgezet wordt, is een belangrijk gespreksonderwerp onder apothekers. Maar waar gaat dit eigenlijk over?

OZIS is een manier van gegevensoverdracht tussen de “eigen’ apotheek en een dienstapotheek. Tenminste, zo is het ooit, ruim vijfentwintig jaar geleden, bedacht. In die tijd is er veel veranderd; de apotheken in de ziekenhuizen kwamen op en menig patiënt hield er meerdere apotheken op na.
Ozis kon daar niet mee omgaan en werd, door de gaten die er vielen, zelfs gevaarlijk.

Iedereen zal het er mee eens zijn dat het in een spoedsituatie belangrijk kan zijn dat de dienstdoende arts en apotheker inzage heeft in een deel van het medisch dossier. Zo kunnen ongelukken voorkomen worden. Je vraagt een chirurg ook niet om het licht uit te doen tijdens de operatie, omdat je er zo blootjes bij ligt.

Opvolger: het LSP

Gelukkig is er een opvolger van OZIS die wél met de veranderende wereld kan omgaan; het LSP! Die afkorting staat voor Landelijk SchakelPunt, hoewel het geheel regionaal ingericht is.
Om gegevens te mogen uitwisselen is toestemming nodig. Iedere zorgverlener moet die toestemming van u eenmaal vastleggen, anders zijn de gegevens niet zichtbaar. Dat heeft alles te maken met de scherpere privacy wetgeving.

“Maar als me iets overkomt is het vroeg genoeg om die toestemming te geven”, horen we weleens. Ervan uitgaande dat u wel aanspreekbaar bent, wil dat nog niet zeggen dat de arts of apotheker op dat moment aanspreekbaar zijn. Als er in het weekend iets gebeurt, op het sportveld bijvoorbeeld en de eerste hulppost heeft uw medicatiegeschiedenis nodig, dan is er in de apotheek niemand bereikbaar om die gegevens vrij te geven, dat had van tevoren moeten gebeuren.

Toestemming

Denk er eens over na en lees op www.vzvz.nl wat het allemaal inhoudt. Als u die toestemming niet wilt geven, zorg dan in ieder geval voor een geprint medicatieoverzicht in de portefeuille. Die is in iedere apotheek gratis verkrijgbaar. Al verouderen die overzichten snel en worden er dan misschien verkeerde conclusies getrokken. Een kuurtje antibiotica dat in het verleden is gegeven kan heel belangrijk zijn.

Er wordt niets opgeslagen in een grote databank, het gaat alleen maar om communicatie met de grootst mogelijk zorgvuldigheid. Alleen zorgverleners die u behandelen kunnen, met speciale pasjes en via beveiligde computers bij die gegevens.

Overtuigd? Ga naar uw apotheek en arts en geef uw toestemming. Opt-in noemen ze dat. Of haal een geprint overzicht.

Jaap Dik, apotheker



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.