Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Noks Nauta - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

34 artikelen

Blog Dokters zonder naam

Dokters zonder naam

13 augustus 2020 Noks Nauta

Pas was ik zo onfortuinlijk om bij een val mijn pols te breken. Typische oude vrouwensituatie natuurlijk. Liever geen ziekenhuis tijdens corona, maar ik moest wel.

Blog Verspilling van medicijnen

Verspilling van medicijnen

10 april 2020 Noks Nauta

Wat jammer dat er nog steeds zoveel wordt verspild in de medicijnenwereld. Ik probeer er alles aan te doen wat ik zelf kan, maar ik loop dan toch soms tegen muren aan. En de apotheker ook.

Blog Een passende zorgverlener kiezen als project

Een passende zorgverlener kiezen als project

18 november 2019 Noks Nauta

Ik ga in december verhuizen naar een andere woonplaats en moet een nieuwe huisarts en tandarts kiezen. Ik besluit dit als een project aan te pakken.

Blog Berend en Hendrik

Berend en Hendrik

7 oktober 2019 Noks Nauta

Het lijkt bijna onwaarschijnlijk dat hier niet eerder aandacht aan is besteed: een vrouw met een ernstige lichamelijke beperking én borstkanker merkt dat er in de medische wereld eigenlijk niet is gerekend op patiënten zoals zij.

Blog Teveel diagnostiek

Teveel diagnostiek

22 augustus 2019 Noks Nauta

Een paar maanden terug viel ik vervelend hard met de zijkant van mijn hoofd op straat. Mijn neus bloedde hard en ik voelde me erg ongemakkelijk toen ik mijn dochter wilde bellen en mijn handen steeds onder het bloed kwamen.

Blog Sara Katharina de Bronovo – in een kameropera over humane zorg

Sara Katharina de Bronovo – in een kameropera over humane zorg

5 juni 2019 Noks Nauta

Terugkijken in de geschiedenis kan heel interessant zijn, ook in de zorg. In 1865 stichtte Sara Katharina de Bronovo (1817 – 1887) een ziekenhuis en een opleidingsinstituut in Den Haag. Zij vormden de basis voor het Bronovo ziekenhuis. Haar ideaal was zorg bieden. Ze kon toen nog niet weten hoe het nu met haar ziekenhuis gaat en om welke dilemma’s het in de zorg gaat.

Blog Ervaringsdeskundigheid: dilemma’s in de samenwerking

Ervaringsdeskundigheid: dilemma’s in de samenwerking

11 april 2019 Noks Nauta

Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen op allerlei plaatsen in de zorg ingezet. Een prachtige ontwikkeling. Ik zou niet anders meer willen. Toch zie ik ook enkele dilemma’s. In dit blog verken ik verschillende kanten van het fenomeen.

Blog Dokters zijn leerzame patiënten

Dokters zijn leerzame patiënten

24 januari 2019 Noks Nauta

In Medisch Contact stond recent een verslag van een Amerikaans onderzoek naar wat er gebeurt als een arts in de rol van patiënt zelf een andere arts raadpleegt. De eerst gelijke rollen worden ongelijk. Omdat artsen zich dan anders kunnen gaan gedragen, lopen de artsen, als ze patiënt zijn, het risico op onderbehandeling of juist overbehandeling.

Blog Broze botten, en toch blij leven

Broze botten, en toch blij leven

24 oktober 2018 Noks Nauta

In 1997 hoorde ik dat ik osteopenie had, een lichte vorm van osteoporose. Tien jaar later bleek ik echte osteoporose te hebben. Ik was toen nog geen 60 en mijn botten waren al in de 80. Dat voelde niet lekker. Tot ik mezelf toesprak en zei dat mijn botten vandaag toch echt niet slechter waren dan gisteren.

Blog Een ziekenhuis voor niet-rokers?

Een ziekenhuis voor niet-rokers?

31 mei 2018 Noks Nauta

Helaas ben ik erg gevoelig voor sigarettenrook. Komt er iemand rokend langs of heeft iemand naast me net gerookt, dan word ik meteen benauwd. Ik blijf dan soms wel 20 tot 30 minuten hoesten. Dat is erg vervelend. Nog vervelender is het dat ik dat soort situaties vaak niet kan ontlopen, en dat het zelfs gebeurt als ik een ziekenhuis in ga.