Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Kiezen in de zorg/Kiezen van goede zorg - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

25 artikelen

Blog Kunt u in de toekomst kijken?

Kunt u in de toekomst kijken?

23 april 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Komt u in 2030 nog vaak bij de dokter? Of houdt u zelf vanuit huis uw gezondheid in de gaten? Weet u van tevoren al of u het risico loopt op een bepaalde ziekte en is die misschien dan al te voorkomen? En haalt u zorg eigenlijk alleen binnen Nederland of gaat u de grens over voor de beste behandeling?

Blog Patiënten aan het woord

Patiënten aan het woord

24 april 2017 Expertise in kaart

Ik weet het nog goed, het allereerste gesprek tussen patiënten en specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. We zitten met z’n allen aan tafel en ik zie iedereen een beetje onwennig om zich heen kijken. Iedereen vraagt zich af hoe dit gesprek zal verlopen. Nadat de koffie, thee en koeken verdeeld zijn, beginnen de patiënten allerlei vragen te stellen over hoe de zorg in het ziekenhuis georganiseerd is. Je merkt aan de specialisten dat ze even moeten wennen aan het feit dat patiënten opeens de regie nemen.

Blog Herhaalbare informatie, graag!

Herhaalbare informatie, graag!

5 april 2017 Markus Oei

Ik ben dokter, maar vandaag bekijk ik de zorg eens door de ogen van de patiënt. Ik ga met mijn vader naar de oncoloog om te bespreken wat de verschillende mogelijkheden zijn voor de behandeling van zijn kanker. Ik heb me voorbereid, en heb mijn bejaarde ouders gevraagd om hun vragen op te schrijven. Ik heb een papieren consulthulp en een pen mee. Ik overweeg het gesprek op te nemen, maar uit ervaring weet ik dat ik de opname nooit meer beluister.

Blog Tandartsen zijn ook (maar) mensen

Tandartsen zijn ook (maar) mensen

3 april 2017 Milou Oomens

Ik kwam al jaren bij dezelfde tandartsenpraktijk. Twee keer per jaar had ik een afspraak met de mondhygiëniste. Ze keek gelijk ook even mijn gebit na op gaatjes en maakte elke drie jaar nieuwe foto’s zodat ik daarvoor niet apart naar de tandarts hoefde. Ideaal, want met een enkele reis van ruim een uur ging ik er liever niet vaker heen dan nodig was. Maar na 9 jaar lang op en neer reizen en een verhuizing ben ik toch op zoek gegaan naar een nieuwe praktijk.

Blog Routineoperatie bij ALS patiënt en voetbalfanaat Ricksen

Routineoperatie bij ALS patiënt en voetbalfanaat Ricksen

8 maart 2017 Mia Severens-Belien

Word jij ook opgeschrikt door de foto van voetbalfanaat Fernando Ricksen vanuit een ziekenhuisbed? Hij kreeg in 2013 de diagnose spierziekte ALS. In De Wereld Draait Door volgde een emotioneel betoog. Ricksen was er met zijn buddy De Vries, die een boek over hem schreef.

Blog Artsenkeuze

Artsenkeuze

21 februari 2017 Ciska Rippen

Hoe zorg je dat je als patiënt centraal staat? Voor mij begint dat met mijzelf centraal te zetten in situaties waarin dat mogelijk is. Bijvoorbeeld in de beslissing naar welke arts ik ga. Ik vind keuze belangrijk. Daarom is volledige vrije artsenkeuze voor mij de doorslaggevende factor in onze beslissing voor een zorgverzekeraar. Dat is dus keuze één. Keuze twee is: door welke arts laat ik mij behandelen? Leg ik de nadruk op kunde of op vriendelijkheid? Speelt locatie een rol? Hierin heeft iedereen een andere afweging. Niet elke situatie biedt een keuze, maar als die er wel is, benut ik hem.

Blog Zorgverzekering kiezen, wat een klus!

Zorgverzekering kiezen, wat een klus!

17 januari 2017 Gastblogger ZorgkaartNederland

In het najaar was Thea Duijnhoven van Pharos samen met haar collega’s bij een ROC om de informatiekaart zorgverzekering kiezen te testen. Ze spraken daar met een aantal leerlingen en legden de informatiekaart aan hen voor die ze samen met ons hadden ontwikkeld. Doel van het bezoek was om de kaart zo makkelijk mogelijk te maken en aan te laten sluiten bij de doelgroep. Bij Pharos ontwikkelen ze materiaal samen met laaggeletterden zodat het voor iedereen te begrijpen is. Thea legt hieronder uit wat er allemaal bij komt kijken bij het maken (en vooral testen) van de kaart.

Blog Koffiezetapparaat of arts? Kiezen gaat hetzelfde

Koffiezetapparaat of arts? Kiezen gaat hetzelfde

14 november 2016 Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgt de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt.

Blog “Ligt het aan de wijn?”

“Ligt het aan de wijn?”

31 oktober 2016 Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgt de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt. Vandaag stap 1: op zoek naar de oorzaak van de lichamelijke klachten.

Blog Wat is uw ervaring met geboortezorg?

Wat is uw ervaring met geboortezorg?

12 oktober 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Wij zijn op zoek naar zwangere vrouwen en moeders die maximaal 3 jaar geleden bevallen zijn van hun kindje. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met de geboortezorg!