Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Langdurige zorg - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

19 artikelen

Blog De zee

De zee

2 november 2016 Sybren Kalkman

Ik hoor haar rammelen en rukken aan de buitendeur, als een aap aan de tralies van zijn kooi. Ze kan er niet uit, ik heb de sleutel omgedraaid. Anders kom ik helemaal niet aan mezelf wassen en aankleden toe. ‘Godverdomme, godverdomme,’ schreeuwt ze. Vloeken die ik 50 jaar lang nooit van haar heb gehoord.

Blog De cliënt als spil

De cliënt als spil

4 februari 2016 Rosanne Steensma

De afgelopen paar jaar heeft de terugkomst van de wijkverpleegkundige een centrale rol gespeeld binnen veranderingen in de thuiszorg. De wijkverpleegkundige als spil. De wijkverpleegkundige die coördineert. In de afgelopen 20 jaar is de wijkverpleegkundige niet meer zo trendy geweest als nu. De wijkverpleegkundige is terug!

Blog Zorgen zonder oordeel

Zorgen zonder oordeel

24 december 2015 Ciska Rippen

Haar kamer heeft een voor mij zeer bekende nestgeur. De boeken op tafel, de tv-gids naast de stoel en de afstandsbediening erbovenop. Het hadden stillevens uit het huis van mijn oma kunnen zijn. Zelfs de zachte poedergeur en het geluid van de kleine slingerklok zijn vertrouwd.

Blog Kom je nog eens terug?

Kom je nog eens terug?

2 december 2015 Redactie ZorgkaartNederland

‘Kom je nog eens terug?’ Deze vraag krijgt Anita Schoone (48 jaar), interviewer voor ZorgkaartNederland, regelmatig te horen als zij waarderingen verzamelt bij bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen. In deze blog legt Anita uit hoe het is om interviewer te zijn en welke situaties zij als interviewer tegenkomt.

Blog Bewondering voor kwetsbare ouderen

Bewondering voor kwetsbare ouderen

1 december 2015 Dieuwertje Fabries

Als wijkverpleegkundige zit ik regelmatig bij een kwetsbare oudere thuis op de bank. Om te praten. Om te luisteren. Om tot steun te zijn. De situatie waar sommige ouderen zich in bevinden, is soms uitermate schrijnend. Bijvoorbeeld een oudere dame die na jaren werken en een goed huwelijk, steeds meer alleen in het leven komt staan, omdat dierbaren wegvallen. Of het echtpaar van in de 80 die de ziekenhuisopnames met elkaar afwisselen, waardoor ze telkens alleen wonen. Ondanks alles blijken deze kwetsbare ouderen nog zo ontzettend sterk.

Blog Verpleeg- en verzorgingshuizen nog beter te vergelijken op ZorgkaartNederland

Verpleeg- en verzorgingshuizen nog beter te vergelijken op ZorgkaartNederland

9 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Wie op zoek is naar een verpleeg- en verzorgingshuis, thuiszorg- of kraamzorg kan vanaf donderdag 4 november nog beter terecht op ZorgkaartNederland.nl. Cliëntervaringen in de vorm van waarderingen waren al beschikbaar. Maar vanaf dan is op ZorgkaartNederland ook aanvullende keuze-informatie beschikbaar per verpleeg- en verzorgingshuis, thuiszorg- of kraamzorgorganisatie. Bijvoorbeeld of het mogelijk is dat de gezonde partner mee verhuist, in welke zorg de instelling gespecialiseerd is en op welke doelgroep de organisatie zich richt. Dit maakt het voor toekomstige cliënten (en eventueel hun naasten) gemakkelijk om te kijken of hun wensen bij de mogelijkheden van het huis of de organisatie passen.

Blog "U pakt mijn zorg af"

"U pakt mijn zorg af"

17 september 2015 Samantha Ruesink

Het “keukentafelgesprek” in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) roept bij veel mensen vaak vragen en emoties op. Deze gesprekken zijn voor veel mensen lastig en spannend. Vooral als er minder zorg of hulp wordt toegekend dan wordt gevraagd.

Blog Op een paar vierkante meter

Op een paar vierkante meter

25 juni 2015 Ciska Rippen

Voor mijn werk als vrijwilliger in de terminale zorg sta ik vaak voor een voor mij onbekende deur. Als vreemde kom ik in een huis dat een heel leven in zich opgeslagen heeft. Soms krijg ik een stukje van het verhaal te horen.

Blog Ontmoeting

Ontmoeting

3 juli 2014 Ciska Rippen

‘Ze heeft haar hele leven in het onderwijs gewerkt.’ De coördinator van de vrijwillige terminale zorg belde. Of ik een mevrouw wilde bezoeken. ‘Ze is volledig helder en heeft afasie. Oh ja, en ze is dol op verhalen.’