Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Ouderenzorg - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

32 artikelen

Blog Oud en nieuw – deel 1

Oud en nieuw – deel 1

27 december 2016 Johan Jong

“Mevrouw Jansen, mevrouw De Vries, meneer De Groot, heeft u nog champagne en een oliebol? We gaan aftellen naar het nieuwe jaar, komt u ook gezellig bij ons staan?”

Blog Ontmoeting met bewoner

Ontmoeting met bewoner

25 oktober 2016 Marjan Kloppenburg

Een woonzorgcentrum, ik heb mij er jarenlang niet mee hoeven bezighouden, om de eenvoudige reden dat mijn familie zich heel goed zelfstandig wist staande te houden dan wel voortijdig is overleden en het niet heeft hoeven meemaken. Zo’n plaats vol ouderen leek mij een ver van mijn bed show. Maar nu ik zelf de middelbare leeftijd heb bereikt, zijn de oudjes niet meer zo oud. Sterker nog, ik ben nog maar een paar jaar verwijderd van dit voorland.

Blog 'Een kijkje achter de schermen is ontzettend waardevol'

'Een kijkje achter de schermen is ontzettend waardevol'

13 september 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Géanne Hogeterp werkt bij het Nationale Zorgnummer van Patiëntenfederatie Nederland en liep een dag mee met het interviewteam van ZorgkaartNederland. ‘Ik wilde graag persoonlijk zien en horen hoe mensen de zorg in een verpleeghuis ervaren.’

Blog Uw tijd is om

Uw tijd is om

23 augustus 2016 Johan Jong

‘Goedemorgen meneer Rutte, ik kom u vandaag helpen. Komt u naar de badkamer toe?’ ‘Broeder, het lukt me vandaag niet echt goed om op te staan en te lopen. Kunt u mij misschien helpen?’ ‘Ik kom er aan meneer Rutte. Komt u maar voorzichtig staan, dan gaan we samen naar de badkamer toe. Loopt u maar naar de douche en gaat u maar op de stoel zitten, dan kunt u zich douchen. Ondertussen maak ik uw bed alvast op. Bent u klaar meneer Rutte? Ik kan u niet helpen met afdrogen en aankleden, want uw tijd is om. Ik moet snel door naar de volgende bewoner.’

Blog We moeten van die hooghartige bestuurdersmentaliteit af

We moeten van die hooghartige bestuurdersmentaliteit af

5 juli 2016 Johan Carbo

Sprak onlangs een meisje dat stage liep in een verpleeghuis. ‘Weet u’, sprak het meisje onthutst , en ik vat haar woorden even kort samen – ‘Weet u, ik wilde etensresten in de pedaalemmer gooien en zag daarin tot mijn schrik medicijnen liggen. Ik liep er meteen mee naar één van de vaste verzorgers. Ze waren vergeten een bewoonster op tijd haar pilletjes te geven. Dus daarom maar de afvalbak. Alsof dit de gewoonste zaak van de wereld was. Of dit dan niet moest worden gemeld bij de overdracht? Nee hoor, dat hoefde allemaal niet. Geen haan die hier naar kraaide. Ik was met stomheid geslagen. Of ik maar zo vriendelijk wilde zijn over die pedaalemmer mijn mond te houden tijdens het verdere verloop van mijn stage. Wat doe je dan? Maar ik voel me wel medeplichtig’.

Blog Mantelzorgers meer dan een appendix

Mantelzorgers meer dan een appendix

16 juni 2016 Johan Carbo

Graag bracht ik deze week aan de verpleegzorg de uitgebreide complimenten over van de mondhygiëniste van mijn echtgenote. Het kon niet anders of er was in het verpleeghuis ruime aandacht besteed aan het dagelijkse tandenpoetsen. ‘Blijf haar gebit in de gaten houden’, was het steeds, de medici bleven het zeggen, ‘want ontstekingen zijn bij mensen met een hersenaandoening funest’. Complimenten dus voor de gebitsverzorging in het verpleeghuis. Zoals dat ook een schouderklopje verdiende (en glunderen oogstte) door met een ander matras een begin van doorliggen bij Ellen aan te pakken. Jammer dat het luchtkussen niet op twee personen is berekend. Het ontlokte bij Ellen de opmerking dat ze het leven met het nieuwe matras ineens ‘niet zo spannend’ meer vond. Onderschat mijn dementerende liefste niet! Ze kan nog altijd heel snedig uit de hoek komen.

Blog De winnaar

De winnaar

15 juni 2016 Johan Jong

Ze was een sportster in hart en nieren. Je kon het zo gek niet bedenken of ze had de sport beoefend die je opnoemde. Ze vertelde altijd aan iedereen die het maar horen wilde wat voor prestaties ze had geleverd en met welke wedstrijden ze mee had gedaan. Hoe de toeschouwers haar aanmoedigden waardoor ze net dat laatste beetje energie kreeg om de wedstrijd te winnen.

Blog Ga op onderzoek uit in je eigen wijk

Ga op onderzoek uit in je eigen wijk

7 juni 2016 Dieuwertje Fabries

Onlangs keek ik op een zondagavond het programma Nieuwsuur. Dit keer was een van de onderwerpen ‘Wijkverpleegkundigen helpen steeds vaker met huishoudelijke taken’. De situatie zoals in het programma werd geschetst, is herkenbaar.

Blog Papa

Papa

1 juni 2016 Johan Jong

“Pap, wanneer heb je je voor het laatst gewassen?” “Vanmorgen natuurlijk.” “Pap, waar zijn dan alle vuile washandjes en handdoeken?” “Lieverd, die heb ik al gewassen in de wasmachine.” “Pap, waarom heb je al drie dagen dezelfde kleding aan?” “Hoe kom je daar nou bij lieverd, ik heb dit vanmorgen schoon aangetrokken.” “Pap, weet je welke dag het is vandaag?” “Natuurlijk weet ik dat lieverd, ik ga even aan tafel zitten. Het is vandaag zaterdag.” “Pap, ik zag wel dat je eerst naar de krant keek voor je de dag zei.” “Hoe kom je daar nou bij lieverd, ik ben gewoon een beetje moe.”

Blog De bushalte

De bushalte

4 mei 2016 Johan Jong

Sinds twee maanden heb ik een bushalte voor de deur. Met een abri. Het is geen mooie abri, maar hij is functioneel en je staat er droog. Toen hij er net stond maakte ik er nog geen gebruik van. Maar sinds acht weken stap ik elke ochtend om 05:55 uur de deur uit. Met in mijn hand een broodtrommel, een thermoskan met thee en twee bekers.