Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Praten met je dokter - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

36 artikelen

Blog Zin in een potje voetbal?

Zin in een potje voetbal?

17 augustus 2017 Expertise in kaart

Alle ogen waren in de afgelopen weken gericht op het EK vrouwenvoetbal. Tien speelsters en een keepster die niet alleen zichzelf maar ook heel Nederland op de kaart willen zetten. Alles speelt zich af op het veld. Maar ook aan de zijlijn van het veld zijn belangrijke spelers actief. Naast de coach en het aanmoedigend publiek zitten de reservespelers paraat om bij te springen wanneer er gewisseld wordt. Zij moeten bescheiden afwachten wanneer zij aan de beurt zijn, maar hebben net zoveel motivatie en energie om er samen alles aan te doen om te winnen.

Blog Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

20 juni 2017 Noks Nauta

Ik bleek, vanwege diverse risicofactoren, al jong osteoporose te hebben en dat was schrikken. Daarom wilde ik een arts die daarin gespecialiseerd is. Hij begeleidt mij nu ongeveer 10 jaar. Hij weet dat ik iemand ben die alles precies wil weten en dat ik ook mee wil denken over de medicatie. Dat ik niet alles zomaar slik en spuit. Dat heeft ook te maken met mijn ervaring dat ik vaak bijwerkingen van geneesmiddelen ervaar.

Blog Je bent meer dan je medische aandoening

Je bent meer dan je medische aandoening

31 mei 2017 Expertise in kaart

Tuut, tuut, tuut, tuut, tuut… Ruw wordt je uit je fijne dromen gerukt en met een diepe zucht geef je een harde mep op je wekker. Nog even denk je aan die gelukzalige droom van een hangmat tussen palmbomen op een hagelwit strand, om vervolgens snel onder de douche te springen en dat nieuwe blauwe jurkje met bijkleurende blauwe pumps aan te trekken. Snel werk je een kom havermout naar binnen en vlieg je de deur uit om naar je werk te gaan. Na een drukke dag op je werk, plof je thuis op de bank neer met een glas wijn in handen om even bij te komen.

Blog Leefstijladvies van de huisarts? Graag!

Leefstijladvies van de huisarts? Graag!

29 mei 2017 Milou Oomens

Vroeger had ik best vaak buikpijn. Soms lag ik er huilend van op de bank. De huisarts wist er niet zoveel raad mee. Mijn ouders koppelden het op een gegeven moment aan stress. Het gebeurde bijvoorbeeld wel eens voordat ik naar paardrijles ging. Best vreemd, want dat is (nog steeds) een van mijn grote hobby’s. Je zou toch denken dat ik juist daar geen buikpijn van moet krijgen?

Blog Hoe vertel ik het mijn dokter? Tien tips

Hoe vertel ik het mijn dokter? Tien tips

28 februari 2017 Mariëtte Robijn

Ponskaartje, waar is mijn ponskaartje. En sokken, heb ik wel schone sokken aan? Zometeen moet ik op zo’n bank voor een of ander onderzoekje en dan zit ik daar met smoezelige sokken. Dan denkt hij (ik heb een hij) natuurlijk dat ik mezelf verwaarloos. Zul je zien dat hij gaat vragen: heb je weleens moeite met aankleden? Dus ik moet ergens twee dezelfde schone sokken zien te vinden. Wat?! Hoelaat is die afspraak, ohnee ik dacht 3 uur! Half drie? Crisis en het is altijd zo lastig om te parkeren op dinsdag, nou ja we gaan, die sokken trek ik anders wel gewoon uit. Ja ik kom eraan even mijn voeten afspoelen.

Blog Wat artsen en andere zorgverleners zouden moeten weten over hoogbegaafdheid

Wat artsen en andere zorgverleners zouden moeten weten over hoogbegaafdheid

20 december 2016 Noks Nauta

Jarenlang heb ik gedacht dat ik de rol van patiënt lastig vond omdat ik zelf ook arts ben. Ik kreeg ook nogal eens conflicten. Nu weet ik dat in elk geval een deel van de knelpunten in die contacten te maken hebben met mijn hoogbegaafdheid. Veel andere hoogbegaafden vertellen me namelijk hoe lastig ze het vinden om naar een arts te gaan. Ze komen er vaak teleurgesteld vandaan, soms worden er verkeerde diagnoses gesteld, soms krijgen ze conflicten.

Blog Het empatisch vermogen van een bospaddenstoel

Het empatisch vermogen van een bospaddenstoel

14 december 2016 Niek van den Adel

Beste dokter, Ik zal u een plezier doen en u niet bij naam en toenaam noemen, maar het liefst zou ik dat wel doen hopende dat dit blog u bereikt. Want wat er vanochtend is gebeurd, maakt mij verschrikkelijk boos. Boos? Nee eigenlijk heel verdrietig. Verdrietig omdat er kennelijk nog zoveel mis is in zorgland en u geen andere mogelijkheid zag mij, ons, zo te behandelen deze morgen.

Blog Huisbezoek: een hele kunst!

Huisbezoek: een hele kunst!

15 november 2016 Elke de Quay

Floor moet een zware rugoperatie ondergaan. De uitdaging is om haar de rug te laten rechten vanuit een driedimensionale scoliose. Toen eenmaal de beslissing genomen was, ging onze rit in deze nieuwe achtbaan écht van start.

Blog Mijn zorgverleners en ZorgkaartNederland

Mijn zorgverleners en ZorgkaartNederland

11 oktober 2016 Noks Nauta

Ik ben al jaren een fan van ZorgkaartNederland. Ik vond het al meteen bij aanvang een uitermate goed initiatief. Voordat ik deze blogs ging schrijven, droeg ik ook al bij door het schrijven van waarderingen van mijn zorgverleners. Ik dacht daar altijd goed over na. Nooit zette ik iets zomaar op de site. Ik streefde ernaar datgene op te schrijven wat ik ook persoonlijk had besproken. De laatste week heb ik mij verbaasd over hoe verschillend mijn eigen zorgverleners denken over ZorgkaartNederland. Hierbij enkele voorbeelden.

Blog Aansteller

Aansteller

6 september 2016 Inge Dekker

Vandaag was ik bij de huisarts met een nieuwe, vage klacht; een irritant gevoel in mijn keel waardoor ik een hoestbui krijg als ik diep ademhaal of voorover buig.