Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Samen beslissen - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

27 artikelen

Blog 6-gangen menu voor patiëntgerichte zorg

6-gangen menu voor patiëntgerichte zorg

21 december 2017 Expertise in kaart

Veel mensen hebben hun hoofd al bij kerst, terwijl er thuis en op het werk nog veel geregeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan; zorgverzekeringen vergelijken, nieuwe (kerst) outfit scoren, die ene deadline op het werk, maar ook de kerstborrel met collega’s. En dan komen de kerstdagen opeens heel snel dichterbij.

Blog De nieuwe definitie van gezondheid

De nieuwe definitie van gezondheid

23 oktober 2017 Niek van den Adel

Het is weer eens zover. Ik probeer het al de hele week vol te houden. Maar op vrijdag kan ik het echt niet meer houden. De pijn en de vermoeidheid krijgen mij toch klein. Bibberend als een klein jongetje lig ik onder de dekens en vervloek ik die dwarslaesie. ‘IK WIL GEWOON MIJN LEVEN LEVEN!’, roept mijn hoofd. Maar mijn lichaam zegt iets anders. De spasmes en de incontinentie nemen het over. Ik weet het al, het is blaasontsteking nummer acht dit jaar. Toch maar weer even de huisarts bellen.

Blog Zelfmanagement... ligt niet alleen bij de patiënt!

Zelfmanagement... ligt niet alleen bij de patiënt!

4 oktober 2017 Carine Besselink- Berendsen

Zelfmanagement staat tegenwoordig hoog in het vaandel, de regie in handen van de patiënt zelf! Een meer gelijkwaardige relatie met je behandelend arts in plaats van de van oudsher hiërarchische machtsverhouding waarin de dokter het voor het zeggen heeft.

Blog Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

20 juni 2017 Noks Nauta

Ik bleek, vanwege diverse risicofactoren, al jong osteoporose te hebben en dat was schrikken. Daarom wilde ik een arts die daarin gespecialiseerd is. Hij begeleidt mij nu ongeveer 10 jaar. Hij weet dat ik iemand ben die alles precies wil weten en dat ik ook mee wil denken over de medicatie. Dat ik niet alles zomaar slik en spuit. Dat heeft ook te maken met mijn ervaring dat ik vaak bijwerkingen van geneesmiddelen ervaar.

Blog Leefstijladvies van de huisarts? Graag!

Leefstijladvies van de huisarts? Graag!

29 mei 2017 Milou Oomens

Vroeger had ik best vaak buikpijn. Soms lag ik er huilend van op de bank. De huisarts wist er niet zoveel raad mee. Mijn ouders koppelden het op een gegeven moment aan stress. Het gebeurde bijvoorbeeld wel eens voordat ik naar paardrijles ging. Best vreemd, want dat is (nog steeds) een van mijn grote hobby’s. Je zou toch denken dat ik juist daar geen buikpijn van moet krijgen?

Blog Herhaalbare informatie, graag!

Herhaalbare informatie, graag!

5 april 2017 Markus Oei

Ik ben dokter, maar vandaag bekijk ik de zorg eens door de ogen van de patiënt. Ik ga met mijn vader naar de oncoloog om te bespreken wat de verschillende mogelijkheden zijn voor de behandeling van zijn kanker. Ik heb me voorbereid, en heb mijn bejaarde ouders gevraagd om hun vragen op te schrijven. Ik heb een papieren consulthulp en een pen mee. Ik overweeg het gesprek op te nemen, maar uit ervaring weet ik dat ik de opname nooit meer beluister.

Blog Huisbezoek: een hele kunst!

Huisbezoek: een hele kunst!

15 november 2016 Elke de Quay

Floor moet een zware rugoperatie ondergaan. De uitdaging is om haar de rug te laten rechten vanuit een driedimensionale scoliose. Toen eenmaal de beslissing genomen was, ging onze rit in deze nieuwe achtbaan écht van start.

Blog De oude buurvrouw

De oude buurvrouw

3 november 2016 Redactie ZorgkaartNederland

In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Rianne van Pijkeren, beleidsmedewerker ZorgkaartNederland.

Blog Kinderspel

Kinderspel

16 augustus 2016 Elke de Quay

‘De kinderen zullen in oktober overgeplaatst worden.’ ‘Omdat nog niet duidelijk is hoe alles er vanaf medio oktober precies uitziet…’ ‘Zodra hier meer duidelijkheid over is, zullen we betreffende ouders hierover verder informeren.’ ‘We zijn intern bezig om te kijken wat belangrijk is voor de kinderen.’

Blog Ik ga voor kwaliteit van leven

Ik ga voor kwaliteit van leven

7 juli 2016 Gerda Schapers

In 2010 kreeg ik de diagnose darmkanker stadium IV. Tumor in de dikke darm, 28 uitzaaiingen in de lever. Prognose maximaal 30 maanden. Vorige week mijn driemaandelijkse controle. Mijn oncoloog had goed nieuws voor me: nog steeds kankervrij (vanaf mijn laatste behandeling 7 maanden geleden). Dat werd dus een gezellige bijeenkomst want ik heb een alleraardigste oncoloog. Na zo’n consult heb ik dan een soort van feestelijk gevoel.