Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Aandoeningen - pagina 3

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

61 artikelen

Blog Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

29 januari 2019 Redactie Digitale Zorggids

Zo’n vijftien jaar geleden was er nog geen sprake van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar had Greet Veltman daar al wel behoefte aan. Dus maakte ze haar eigen dossier. Eerst op papier en nu in een digitaal notitieblok. Ze noemt dit haar gezondheidspas.

Blog Ik vond de arts die óók kijkt naar wat mentaal goed is voor mij

Ik vond de arts die óók kijkt naar wat mentaal goed is voor mij

8 januari 2019 Christel Verbogt

Als kind was ik klunzig en had ik vaak blessures. Kinderen zijn flexibel, werd er gezegd. Later werd dit de diagnose ‘hypermobiliteit’. De maagverlamming speelde op toen ik veertien was. Artsen dachten aan anorexia. Maar ik had ook pijn. Artsen namen mijn aandoeningen lang niet serieus.

Blog Als de dagen donker zijn

Als de dagen donker zijn

4 januari 2019 Ben Tekstschrijver

Op een netwerkbijeenkomst staat de spreker aangekondigd als ‘mystery guest’. Ik zie een vlotte veertiger, colbertje, spijkerbroek, eigentijds kapsel, donkere kijkers. Een gewone man, niks bijzonders.

Blog Adembenemende ervaringen in de zorg

Adembenemende ervaringen in de zorg

2 januari 2019 Redactie ZorgkaartNederland

‘Deel nu uw ervaring met de zorg’, staat er bovenaan deze website geschreven. Aan het begin van dit jaar 2019 staan er 658.305 ervaringen online. Dat grote aantal ervaringen biedt een schat aan informatie voor mensen die op zoek zijn naar een zorgverlener of instelling die het beste bij hun zorgvraag past.

Blog Is verslaving een hersenziekte?

Is verslaving een hersenziekte?

4 december 2018 Tactus Verslavingszorg

Is verslaving een hersenziekte? Een vraag die vaak wordt gesteld, maar niet altijd bevredigend wordt beantwoord. Tactus was eerder dit jaar bij een discussie in de openbare bibliotheek van Amsterdam onder leiding van prof. Wim van den Brink. De meningen liepen sterk uiteen.

Blog Zie jij het ook?

Zie jij het ook?

29 november 2018 Expertise in kaart

On top of the world. Dat is hoe ik mij voel. Het uitzicht is onbeschrijfelijk mooi: een uitgestrekt landschap met bossen en meren en in de verte aan alle kanten omringd door bergketens.

Blog Het ziekenhuis is ziek

Het ziekenhuis is ziek

15 november 2018 Niek van den Adel

“Niek, ik neem gewoon nooit meer pauze.” 200 ogen staren mij aan. De opmerking die uit de zaal komt, zorgt voor knikkende kopjes onder de overige deelnemers. Dan kom ik aan met mijn gastvrije zorgverhaal, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Als het nu bij die enkele opmerking was gebleven dan had het nog toeval kunnen zijn, maar overal in de zorg hoor ik dezelfde stem. “Hoe is het? Druk, druk druk….”

Blog Fanny’s laatste wens

Fanny’s laatste wens

14 november 2018 Laura Hulsbosch

Vrijdagavond, 18:30 uur Mijn weekend is eigenlijk al lang begonnen, maar ik sla het portier van mijn auto nu pas achter me dicht op de parkeerplaats voor het woonzorgcentrum. Ik haal diep adem, vloek hartgrondig in de veilige omgeving van mijn auto en voel de tranen branden. “Het is zo oneerlijk!”

Blog Een kraal als krachtbron van herstel

Een kraal als krachtbron van herstel

25 oktober 2018 Marianne van de Water

Oktober staat bekend als borstkankermaand. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Over de impact van de ziekte schreef Marianne van de Water deze blog.

Blog Broze botten, en toch blij leven

Broze botten, en toch blij leven

24 oktober 2018 Noks Nauta

In 1997 hoorde ik dat ik osteopenie had, een lichte vorm van osteoporose. Tien jaar later bleek ik echte osteoporose te hebben. Ik was toen nog geen 60 en mijn botten waren al in de 80. Dat voelde niet lekker. Tot ik mezelf toesprak en zei dat mijn botten vandaag toch echt niet slechter waren dan gisteren.