Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Ouderenzorg - pagina 3

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

32 artikelen

Blog Er tussenuit glippen

Er tussenuit glippen

3 mei 2016 Dieuwertje Fabries

Voor zorgverleners is het vast herkenbaar dat je met de ene cliënt een betere band hebt dan met de ander. Soms kan dat zijn omdat die cliënt ontzettend mooie verhalen vertelt, je de humor van de cliënt erg kunt waarderen of simpelweg omdat je de cliënt al jaren kent.

Blog Henk

Henk

20 april 2016 Johan Jong

Ik klop aan bij Henk, doe de deur zachtjes open en het licht aan. “Goedemorgen Henk ik kom je helpen met wassen en aankleden. Ik pak even alle spullen die ik nodig heb en je kleding die klaar ligt.”

Blog Leren doodgaan

Leren doodgaan

7 april 2016 Rosanne Steensma

In een normale levensloop, waarin het lichaam steeds wat ouder wordt, gaan mensen op hogere leeftijd steeds wat meer inleveren. Lichamelijke en/of cognitieve functies gaan achteruit. Er is hulp nodig voor dingen die iemand vroeger prima zelf kon. Vaste structuren vallen weg en je wordt soms afhankelijker dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Blog Overvallen door een prachtig talent

Overvallen door een prachtig talent

29 maart 2016 Victor de la Vieter

Als de deur openzwaait weet je nooit wat je kan verwachten. Boosheid of tevredenheid? Een kale kamer of luxe spullen? Nog nooit kwam ik een kamer binnen met zo’n grote variëteit aan prachtige schilderijen als vorige week.

Blog Gesprek over het naderende einde

Gesprek over het naderende einde

8 maart 2016 Dieuwertje Fabries

In het kader van preventieve signalering, volg ik inmiddels zo’n twee jaar een ouder echtpaar dat een verhoogd risico heeft qua kwetsbaarheid. In eerste instantie kwam ik daar voor een screening van meneer. Meneer was op dat moment 90 jaar, maar ondanks deze hoge leeftijd had hij nog niet zo gek lang geleden een nieuwe heup gekregen. Uit de screening die ik gebruik om de mate van kwetsbaarheid in te schatten, bleek dat het echtpaar zich aardig wist te redden. De echtgenote van meneer deed veel in het huishouden, zorgde op woensdag dat de was werd gedraaid en zette iedere avond een stevige maaltijd op tafel.

Blog Op bezoek bij 'tante' Saartje

Op bezoek bij 'tante' Saartje

24 februari 2016 Maaike Schnabel

Laatst was ik op bezoek in het verpleeghuis bij tante Saartje, zoals ik haar gelijk mocht noemen. Het personeel noemt haar mevrouw en dat vindt ze onpersoonlijk. Tante Saartje had voor de komst van het interviewteam van ZorgkaartNederland een heel bijzonder gedicht geschreven. Daar wilde ik haar persoonlijk voor bedanken.

Blog Kom je nog eens terug?

Kom je nog eens terug?

2 december 2015 Redactie ZorgkaartNederland

‘Kom je nog eens terug?’ Deze vraag krijgt Anita Schoone (48 jaar), interviewer voor ZorgkaartNederland, regelmatig te horen als zij waarderingen verzamelt bij bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen. In deze blog legt Anita uit hoe het is om interviewer te zijn en welke situaties zij als interviewer tegenkomt.

Blog Bewondering voor kwetsbare ouderen

Bewondering voor kwetsbare ouderen

1 december 2015 Dieuwertje Fabries

Als wijkverpleegkundige zit ik regelmatig bij een kwetsbare oudere thuis op de bank. Om te praten. Om te luisteren. Om tot steun te zijn. De situatie waar sommige ouderen zich in bevinden, is soms uitermate schrijnend. Bijvoorbeeld een oudere dame die na jaren werken en een goed huwelijk, steeds meer alleen in het leven komt staan, omdat dierbaren wegvallen. Of het echtpaar van in de 80 die de ziekenhuisopnames met elkaar afwisselen, waardoor ze telkens alleen wonen. Ondanks alles blijken deze kwetsbare ouderen nog zo ontzettend sterk.

Blog 10-11-2025

10-11-2025

10 november 2015 Rosanne Steensma

Ring…Ring.. de wekker wekt me ruw uit mijn slaap. Het is 7.00 uur, tijd voor weer een nieuwe dag. Een nieuwe dag als wijkverpleegkundige. Terwijl ik me klaarmaak, dwalen mijn gedachten zoals wel vaker af naar ongeveer 10 jaar geleden, naar 2015. Wat was toen alles anders.2015, het jaar dat alles op zijn kop werd gezet, het jaar dat de wetgeving rondom de wijkverpleging veranderde en het jaar dat de wijkverpleging het stof van de schouders schudde en begon aan de terugweg naar wat het ooit was.

Blog Verpleeg- en verzorgingshuizen nog beter te vergelijken op ZorgkaartNederland

Verpleeg- en verzorgingshuizen nog beter te vergelijken op ZorgkaartNederland

9 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Wie op zoek is naar een verpleeg- en verzorgingshuis, thuiszorg- of kraamzorg kan vanaf donderdag 4 november nog beter terecht op ZorgkaartNederland.nl. Cliëntervaringen in de vorm van waarderingen waren al beschikbaar. Maar vanaf dan is op ZorgkaartNederland ook aanvullende keuze-informatie beschikbaar per verpleeg- en verzorgingshuis, thuiszorg- of kraamzorgorganisatie. Bijvoorbeeld of het mogelijk is dat de gezonde partner mee verhuist, in welke zorg de instelling gespecialiseerd is en op welke doelgroep de organisatie zich richt. Dit maakt het voor toekomstige cliënten (en eventueel hun naasten) gemakkelijk om te kijken of hun wensen bij de mogelijkheden van het huis of de organisatie passen.