Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Verpleeghuis - pagina 3

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

63 artikelen

Blog Luiers

Luiers

7 december 2016 Sybren Kalkman

‘Een luier in het verpleeghuis - soms moet ‘t’. Dat was de kop in de krant. De ophef ontstond nadat familie klaagde over een ‘plascontract’: een vrouw zou volgens het zorgplan maar drie keer per dag naar het toilet mogen. Het verweer van het verpleeghuis was dat sommige bejaarden ‘iedere tien minuten’ naar het toilet wilden. Oliedom natuurlijk, want tussen ‘iedere tien minuten’ en ‘drie keer per dag’ zit een wereld van verschil voor het ideale compromis. De woordvoerder van het huis kwam er mooi weg mee. Dus ook nog eens oerzwakke journalistiek.

Blog De achttiende bewoner op een gesloten afdeling

De achttiende bewoner op een gesloten afdeling

1 december 2016 Dianda Veldman

Twee dagen was ik, gezeten in een rolstoel, de achttiende bewoner op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Het was een ontroerende en leerzame ervaring.

Blog Een goed gesprek tussen twee bewoners

Een goed gesprek tussen twee bewoners

10 november 2016 Johan Jong

“Goedemiddag mevrouw, weet u iets lekkers om te eten voor vanavond?” “Nee, mijn kinderen zijn nog niet langs geweest vandaag, zij zitten nog op school op dit moment.” “Ik moet nog boodschappen doen, maar ik heb echt geen idee. Bruine bonen, spruiten of bloemkool?” “Ze zijn om half vier uit, dus ik red het nog wel om de stad in te gaan. Ik heb nog een nieuwe jurk nodig voor de bruiloft van mijn nichtje.”

Blog Patiëntvriendelijkheidsprijs 2016: wie zijn de genomineerde verpleeghuizen?

Patiëntvriendelijkheidsprijs 2016: wie zijn de genomineerde verpleeghuizen?

8 november 2016 Redactie ZorgkaartNederland

De laatste tijd zijn verpleeg- en verzorgingshuizen vooral negatief in het nieuws. Daardoor vergeten we bijna dat er ook een heleboel bewoners een goede ervaring met hun verpleeg- of verzorgingshuis hebben. Op 13 december reiken wij daarom de Patiëntvriendelijkheidsprijs 2016 uit tijdens het ZorgkaartNederland Gala.

Blog Genomineerden ZorgkaartNederland Patiëntvriendelijkheidsprijzen 2016 bekend

Genomineerden ZorgkaartNederland Patiëntvriendelijkheidsprijzen 2016 bekend

1 november 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Vijf ziekenhuizen zijn genomineerd voor de titel ‘Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis’ en vijf klinieken voor de titel ‘Meest Patiëntvriendelijke Kliniek’. Op dinsdag 13 december aanstaande wordt bekendgemaakt wie de opvolgers zijn van het Deventer Ziekenhuis en de Sint Maartenskliniek, de winnaars van vorig jaar.

Blog Mystery shoppen in verpleeghuizen

Mystery shoppen in verpleeghuizen

1 november 2016 Niek van den Adel

“Goedemiddag, ik kom kijken of er een mooi plekje voor mijn oma beschikbaar is”. De baliemedewerker reageert enigszins verrast door mijn ietwat rare vraag. “Ja, ik dacht, ik ben nu toch in de buurt, even kijken hoe gezellig het hier is.”

Blog 'Het moet om de bewoners van de verpleeghuizen gaan'

'Het moet om de bewoners van de verpleeghuizen gaan'

12 oktober 2016 Redactie ZorgkaartNederland

De bewoner moet meer centraal komen te staan in de Nederlandse verpleeghuiszorg, niet zijn aandoening. Daarvoor pleit Laurent de Vries van zorginstelling Viattence.

Blog 'Een kijkje achter de schermen is ontzettend waardevol'

'Een kijkje achter de schermen is ontzettend waardevol'

13 september 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Géanne Hogeterp werkt bij het Nationale Zorgnummer van Patiëntenfederatie Nederland en liep een dag mee met het interviewteam van ZorgkaartNederland. ‘Ik wilde graag persoonlijk zien en horen hoe mensen de zorg in een verpleeghuis ervaren.’

Blog Nu eindigt haar leven op een gesloten afdeling van een verpleeghuis

Nu eindigt haar leven op een gesloten afdeling van een verpleeghuis

25 augustus 2016 Johan Carbo

Vandaag 25 augustus vieren we dat er in de Pacific een einde kwam aan het bestaan van de jappenkampen voor vrouwen en meisjes. Vandaag gaat hier thuis weer de vlag uit. Zondag de officiële herdenking op Bronbeek in Arnhem. Ook dan vlaggen we. Mijn onmisbare Ellen, met parkinson en dementie tot mijn hopeloze frustratie veroordeeld tot een verpleeghuis, gaat hopelijk mee. Anders dan in 2014, tot dusver de laatste keer dat ik de herdenkingsceremonie bezocht. Ik was alleen, en ik voelde me ook alleen, moederziel alleen zelfs, maar het was goed zo. Toen niet durven hopen en dromen dat Ellen er twee jaar later nog altijd zou zijn. Ik vond mijn dagboekaantekeningen van 25 augustus 2014. Het verslag van toen. Alle herinneringen kwamen weer boven.

Blog Uw tijd is om

Uw tijd is om

23 augustus 2016 Johan Jong

‘Goedemorgen meneer Rutte, ik kom u vandaag helpen. Komt u naar de badkamer toe?’ ‘Broeder, het lukt me vandaag niet echt goed om op te staan en te lopen. Kunt u mij misschien helpen?’ ‘Ik kom er aan meneer Rutte. Komt u maar voorzichtig staan, dan gaan we samen naar de badkamer toe. Loopt u maar naar de douche en gaat u maar op de stoel zitten, dan kunt u zich douchen. Ondertussen maak ik uw bed alvast op. Bent u klaar meneer Rutte? Ik kan u niet helpen met afdrogen en aankleden, want uw tijd is om. Ik moet snel door naar de volgende bewoner.’