Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Verpleging en verzorging - pagina 3

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

63 artikelen

Blog Nu eindigt haar leven op een gesloten afdeling van een verpleeghuis

Nu eindigt haar leven op een gesloten afdeling van een verpleeghuis

25 augustus 2016 Johan Carbo

Vandaag 25 augustus vieren we dat er in de Pacific een einde kwam aan het bestaan van de jappenkampen voor vrouwen en meisjes. Vandaag gaat hier thuis weer de vlag uit. Zondag de officiële herdenking op Bronbeek in Arnhem. Ook dan vlaggen we. Mijn onmisbare Ellen, met parkinson en dementie tot mijn hopeloze frustratie veroordeeld tot een verpleeghuis, gaat hopelijk mee. Anders dan in 2014, tot dusver de laatste keer dat ik de herdenkingsceremonie bezocht. Ik was alleen, en ik voelde me ook alleen, moederziel alleen zelfs, maar het was goed zo. Toen niet durven hopen en dromen dat Ellen er twee jaar later nog altijd zou zijn. Ik vond mijn dagboekaantekeningen van 25 augustus 2014. Het verslag van toen. Alle herinneringen kwamen weer boven.

Blog Uw tijd is om

Uw tijd is om

23 augustus 2016 Johan Jong

‘Goedemorgen meneer Rutte, ik kom u vandaag helpen. Komt u naar de badkamer toe?’ ‘Broeder, het lukt me vandaag niet echt goed om op te staan en te lopen. Kunt u mij misschien helpen?’ ‘Ik kom er aan meneer Rutte. Komt u maar voorzichtig staan, dan gaan we samen naar de badkamer toe. Loopt u maar naar de douche en gaat u maar op de stoel zitten, dan kunt u zich douchen. Ondertussen maak ik uw bed alvast op. Bent u klaar meneer Rutte? Ik kan u niet helpen met afdrogen en aankleden, want uw tijd is om. Ik moet snel door naar de volgende bewoner.’

Blog Open brief aan de nieuwe verpleeghuisdirectrice

Open brief aan de nieuwe verpleeghuisdirectrice

18 augustus 2016 Johan Carbo

Mevrouw, een hartenkreet,

Blog Bij een tapbiertje doet de puntenslijper zijn werk

Bij een tapbiertje doet de puntenslijper zijn werk

11 augustus 2016 Johan Carbo

Ze trof op haar ronde door het verpleeghuis een bewoonster aan onder drie dekens bij een buitentemperatuur die dag van 30 graden - ja u leest het goed, onder drie dekens juist toen we die paar snikhete tropische julidagen beleefden. En toen? - vroeg ik onnozel. ‘Die arme ziel was natuurlijk drijfnat. Het goeie mens zwom haar bed uit. Dit komt vaker voor in de Nederlandse verpleeghuizen. Het is gewoon stompzinnig je hersens niet gebruiken.’

Blog De waarheid

De waarheid

9 augustus 2016 Johan Jong

‘Goedemorgen Broeder, hoe laat ga ik naar huis toe?’ ‘Mevrouw Klein, u bent al thuis, u woont hier.’ ‘Oh ja broeder, dat is ook zo. Goedemorgen Broeder, hoe laat ga ik naar huis toe?’ ‘Goedemorgen mevrouw Klein, uw zoon komt u vanavond na het eten ophalen om u naar huis te brengen.’ ‘Dank u wel broeder, dan ga ik nu eerst even boodschappen doen voor het avondeten.’

Blog Intouchables in Utrecht

Intouchables in Utrecht

4 augustus 2016 Johan Carbo

De lift omhoog in heel zijn eenvoudige stille symboliek. Terug in het verpleeghuis van de vele dagelijkse uurtjes thuis of bij goede vrienden. De dagelijkse prikkels en gezonde buitenlucht houden Ellen in conditie en bij de les.

Blog De Marlene Dietrich van ons verpleeghuis

De Marlene Dietrich van ons verpleeghuis

21 juli 2016 Johan Carbo

‘Hoe komt u toch aan zo’n mooie vrouw?’, vroeg de dementerende met haar tandeloze mondje laatst guitig tijdens de aspergemaaltijd in ons verpleeghuis. Ze zat recht tegenover mij en keek me met ondeugende glinsterogen aan. ‘Nou, vertel me dat eens’. ‘Maar mevrouw Van Loenhout, vraagt u zich niet af hoe Ellen aan mij kwam?’ ‘Nee, dat hoef ik niet te weten’. Een paar seconden later was ze afgeleid door een vork met aardappelpuree die begeleidster Agnes haar voorhield. Ik probeerde nog: of ze ook mij geen knapperd vond. Maar ik legde het genadeloos af tegen de aardappelpuree.

Blog Samen praten en beslissen

Samen praten en beslissen

19 juli 2016 José van Berkum

In de nacht van 4 op 5 april stierf mijn vader, na een kort ziekbed van twee weken. Hij had er vrede mee, heeft goed afscheid kunnen nemen, en is rustig weggegleden. Ondanks het verlies en het verdriet omdat ik hem nooit meer zal zien, kijk ik ook met warme gevoelens terug op zijn laatste weken.

Blog In het verzorgingshuis

In het verzorgingshuis

14 juli 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Misschien heeft u afgelopen weekend in De Telegraaf het artikel over verpleeghuizen gelezen? Met daarbij het prachtige gedicht van bewoonster Claar Margadant (90). Zij schreef dit gedicht voor het ZorgkaartNederland interviewteam.

Blog Verpleeghuizen die de mensenrechten schenden

Verpleeghuizen die de mensenrechten schenden

14 juli 2016 Johan Carbo

De meeste verpleeghuizen deugen zogezegd. Maar een aantal zou wegens wanprestatie (de patiëntveiligheid die in het geding is!) gesloten dienen te worden of onder verscherpt toezicht moeten worden geplaatst. De duimschroeven! Even op ons in laten werken. Nederland anno 2016: de patiëntveiligheid die in gevaar is! Wie dat op zijn armzalige geweten heeft, verdient wegens mensenrechtenschending de rechter! Hoorde naar aanleiding van het rapport over de verpleeghuiskwaliteit een belanghebbende (overigens gelukkig vergeefs) bazelen dat openbaarmaking van een zwarte lijst maar beter achterwege kon blijven. In het belang van de bewoners die immers geen kant op konden. Je moet maar durven.