Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Kwaliteit van de zorg - pagina 4

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

54 artikelen

Blog Help fouten voorkomen – Tips van een hemofiliepatiënt

Help fouten voorkomen – Tips van een hemofiliepatiënt

22 februari 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. De verantwoordelijkheid om fouten te voorkomen ligt in de eerste plaats bij de professionals, zoals artsen en verpleegkundigen. Maar patiënten kunnen ook een rol spelen om fouten te voorkomen.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...ms-patiënt

Help fouten voorkomen - Tips van de...ms-patiënt

8 februari 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. De verantwoordelijkheid om fouten te voorkomen ligt in de eerste plaats bij de professionals, zoals artsen en verpleegkundigen. Maar patiënten kunnen ook een rol spelen om fouten te voorkomen.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...gynaecoloog

Help fouten voorkomen - Tips van de...gynaecoloog

25 januari 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen.

Blog Gokken met een te hoge inzet

Gokken met een te hoge inzet

19 januari 2016 Marleen Groeneveld

Waag je weleens een gokje? Kan je genieten van de spanning, als je wacht totdat duidelijk wordt of je gewonnen of verloren hebt? Ik niet. Ik heb de lol van gokken nooit helemaal begrepen. Het is gewoon niet zo mijn ding. Toch heb ik, sinds ik de diagnose ziekte van Lyme heb gekregen, constant het idee dat ik bezig ben met een gokspel. Een gokspel met als inzet mijn gezondheid. Ik vind het geen leuk spel. Het is mij te ingewikkeld en er hangt te veel vanaf. Verliezen kan ik me niet veroorloven. Niet eens een klein beetje.

Blog Behandelindex voor fysiotherapeuten werkt averechts

Behandelindex voor fysiotherapeuten werkt averechts

13 januari 2016 Gerard Boschman

Als CEO van Intramed (ontwikkelaar van elektronische patiëntendossiers) is het eigenlijk niet aan mij om een mening te geven over de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie. Toch ga ik zondigen, omdat ik me als insider zorgen maak over enkele ontwikkelingen binnen de fysiotherapie die de kwaliteit van een deel van onze zorg raken.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...longarts

Help fouten voorkomen - Tips van de...longarts

11 januari 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen. Deze keer aan het woord Mariska Koster, oud-longarts en tegenwoordig medisch adviseur bij Zilveren Kruis Achmea.

Blog Meer inzicht in zorgaanbod met vergelijkingshulpen

Meer inzicht in zorgaanbod met vergelijkingshulpen

8 januari 2016 Redactie ZorgkaartNederland

“Ik wil naar het beste ziekenhuis.” Dit zeggen patiënten vaak tegen hun huisarts als blijkt dat zij voor onderzoek of (verdere) behandeling van hun aandoening naar het ziekenhuis moeten. Maar het beste ziekenhuis bestaat niet. Iedere patiënt vindt andere zaken belangrijk. Waar u misschien veel waarde hecht aan een korte reistijd, staat bij een ander de ervaring van het ziekenhuis met bepaalde ingrepen bovenaan. Welk ziekenhuis of welke zelfstandige kliniek voor u geschikt is, is dus heel persoonlijk. Gelukkig heeft u wel een vinger in de pap wat betreft de keuze van een ziekenhuis: u heeft namelijk het recht om deze zelf te kiezen.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...orthopeed

Help fouten voorkomen - Tips van de...orthopeed

21 december 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen. Deze keer aan het woord Christiaan Rompen, orthopedisch chirurg in OCON Orthopedische Kliniek te Twente. Volgens hem is een open cultuur waarin collega’s elkaar durven te corrigeren, van onschatbare waarde.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...medisch specialist patiëntveiligheid

Help fouten voorkomen - Tips van de...medisch specialist patiëntveiligheid

30 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen. Deze keer aan het woord Marjo Jager, oud-kinderarts en tegenwoordig medisch specialist patiëntveiligheid in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch. Zij stelt dat ziekenhuizen het artsen en verpleegkundigen gemakkelijk moeten maken om hun werk goed te doen.

Blog "Ik wil meer gezien en gehoord worden"

"Ik wil meer gezien en gehoord worden"

11 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Op 9 december is het weer zover: dan reikt ZorgkaartNederland de patiëntvriendelijkheidsprijs 2015 uit. In aanloop naar de uitreiking laten we wekelijks een zorginstelling of patiënt aan het woord over patiëntvriendelijkheid. Want wat is dat eigenlijk? En waarin uit patiëntvriendelijkheid zich?