Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Praten met je dokter - pagina 4

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

37 artikelen

Blog "Ik wil meer gezien en gehoord worden"

"Ik wil meer gezien en gehoord worden"

11 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Op 9 december is het weer zover: dan reikt ZorgkaartNederland de patiëntvriendelijkheidsprijs 2015 uit. In aanloop naar de uitreiking laten we wekelijks een zorginstelling of patiënt aan het woord over patiëntvriendelijkheid. Want wat is dat eigenlijk? En waarin uit patiëntvriendelijkheid zich?

Blog Onhandige uitspraken

Onhandige uitspraken

3 november 2015 Noks Nauta

Een goede relatie met hun patiënt op te bouwen. Daar doen artsen echt hun best voor. Het is ook iets wat ze natuurlijk in hun opleiding leren. Alle artsenopleidingen bieden trainingen met ‘oefenpatiënten’ waarbij vooral de aandacht uit gaat naar het slechtnieuwsgesprek en omgaan met emoties. Maar waar ook aandacht voor zou moeten komen is wat voor effect opmerkingen van artsen hebben.

Blog "Reik mij alternatieven aan"

"Reik mij alternatieven aan"

28 oktober 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Op 9 december is het weer zover: dan reikt ZorgkaartNederland de patiëntvriendelijkheidsprijs 2015 uit. In aanloop naar de uitreiking laten we wekelijks een zorginstelling of patiënt aan het woord over patiëntvriendelijkheid. Want wat is dat eigenlijk? En waarin uit patiëntvriendelijkheid zich?

Blog Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

20 oktober 2015 Noks Nauta

Al jaren probeer ik zoveel mogelijk de stukken te verzamelen, die artsen over mij als patiënt schrijven. Sinds ik (helaas) meer in de patiëntrol dan in de hulpverlenersrol zit, ga ik dat steeds belangrijker vinden. Ik ben gewoon zeer geïnteresseerd in alle medische details over mezelf. Ook heb ik ze nodig om te begrijpen wat er precies aan de hand is.

Blog Regie of toch nie(t)

Regie of toch nie(t)

24 september 2015 Anja de Jong

Over wat mijn zichtsproblemen veroorzaakte, had ik na een aantal onderzoeken nog geen uitsluitsel van de artsen. Wel een vermoeden: sarcoïdose, een ziekte waarbij verschillende organen ontstoken raken. Deze ziekte manifesteert zich vaak ook in de longen. En daarom toog ik naar de longarts, waar een groot beroep op mijn incasseringsvermogen werd gedaan.

Blog Samen beslissen?

Samen beslissen?

22 september 2015 Ciska Rippen

Ik zie mijzelf als een mondige patiënt. Vanwege mijn achtergrond en opleiding voel ik mij op mijn gemak in ziekenhuizen. En toch..

Blog Dokter Achternaam

Dokter Achternaam

30 april 2015 Ciska Rippen

De afgelopen maanden heb ik door omstandigheden heel veel artsen en verpleegkundigen de hand geschud. Het viel me op dat verpleegkundigen zich soms voorstellen met alleen hun voornaam en dat artsen dat regelmatig doen met ‘dokter’ en dan hun achternaam. Waarom is dat? Ik ontmoet deze beroepsgroepen ook regelmatig in een zakelijke setting en dan bestaat de wederzijdse begroeting altijd uit voornaam plus achternaam. Mens ontmoet mens. Hoe is dat anders dan patiënt ontmoet arts of verpleegkundige?