Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 53

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

692 artikelen

Blog Als ALS je leven binnensluipt (6)

Als ALS je leven binnensluipt (6)

18 december 2015 Paul Patist

Begin februari 2012 zijn we naar ons gelijkvloerse appartement in Nijmegen verhuisd en lieten we ons boerderijtje, waar we hoopten samen oud te worden, leeg en onverkocht achter. Ondanks het feit dat we lang wisten dat deze dag eens zou komen, verscheurde het afscheid ons hart.

Blog Opeens moest ik hulp vragen

Opeens moest ik hulp vragen

17 december 2015 Anja de Jong

Als doorgewinterde single ben ik gewend alles zélf te regelen. Het meeste gaat ook op de automatische piloot. Hulp vragen? Nee, dat doe ik liever niet. Eerst zelf proberen, dan nog eens proberen en meestal lukt het dan wel. Twee uitzonderingen daar gelaten. Zijn er problemen met stroom of elektronica (van computer tot koffiezetapparaat), dan roep ik er direct een techneut bij. Ken je kwaliteiten. Al met al, kun je wel stellen dat ik in alle vrijheid doe en laat wat ik wil.

Blog Lichamelijk onverklaarbare klachten: een uitdaging voor de arts-patiëntcommunicatie

Lichamelijk onverklaarbare klachten: een uitdaging voor de arts-patiëntcommunicatie

15 december 2015 Noks Nauta

Over de term SOLK (lichamelijk onverklaarbare klachten) schreef ik al eerder. Ik vind het een vreselijke term. Ik vind zelfs dat er gevaren zijn aan het gebruiken van deze term. Hier geef ik enkele redenen daarvoor.

Blog Van mens zomaar patiënt

Van mens zomaar patiënt

10 december 2015 Bea de Bruin

Zo zit je om half zeven na het diner even een quiz te kijken en zo pak je een tasje in om naar het ziekenhuis te gaan en kom je in een andere wereld terecht.

Blog ‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

8 december 2015 Peter van Linschoten

Toen ik zo’n 25 jaar geleden kinderen aan het opvoeden was, had je nog geen internet. Wij deden het met een paar boeken over opvoeden, aangevuld met goedbedoelde adviezen van onze ouders. Gelukkig kwamen wij wekelijks in aanraking met een paar ‘lotgenoten’ op een cursus ‘Samen Bevallen’.

Blog Ook de dokter heeft nu zijn eigen Zorgkaart-platform

Ook de dokter heeft nu zijn eigen Zorgkaart-platform

7 december 2015 Redactie ZorgkaartNederland

De patiënt heeft ZorgkaartNederland.nl al lang gevonden. In vijf jaar tijd heeft onze website zich ontwikkeld tot de grootste en meest betrouwbare waarderingssite voor de zorg. Maandelijks laten vele duizenden patiënten weten hoe hun bezoek aan dokter, ziekenhuis of andere zorgverlener verliep. Het merendeel van de waarderingen is positief: alle beroepsgroepen krijgen gemiddeld een ruime voldoende van de patiënt.

Blog Gooi onverklaarbare klachten niet op één hoop!

Gooi onverklaarbare klachten niet op één hoop!

3 december 2015 Noks Nauta

SOLK is de afkorting voor somatisch (lichamelijk) onverklaarde, onverklaarbare of onvoldoende verklaarde klachten. Wie heeft ooit bedacht om hier een naam aan te geven? Ik vind het een vreselijke term en ik denk ook dat we mensen hiermee niet helpen. Wat wel kan helpen is om te analyseren wat artsen nu eigenlijk hieronder verstaan. En dan blijft er niet veel over.

Blog Kom je nog eens terug?

Kom je nog eens terug?

2 december 2015 Redactie ZorgkaartNederland

‘Kom je nog eens terug?’ Deze vraag krijgt Anita Schoone (48 jaar), interviewer voor ZorgkaartNederland, regelmatig te horen als zij waarderingen verzamelt bij bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen. In deze blog legt Anita uit hoe het is om interviewer te zijn en welke situaties zij als interviewer tegenkomt.

Blog Bewondering voor kwetsbare ouderen

Bewondering voor kwetsbare ouderen

1 december 2015 Dieuwertje Fabries

Als wijkverpleegkundige zit ik regelmatig bij een kwetsbare oudere thuis op de bank. Om te praten. Om te luisteren. Om tot steun te zijn. De situatie waar sommige ouderen zich in bevinden, is soms uitermate schrijnend. Bijvoorbeeld een oudere dame die na jaren werken en een goed huwelijk, steeds meer alleen in het leven komt staan, omdat dierbaren wegvallen. Of het echtpaar van in de 80 die de ziekenhuisopnames met elkaar afwisselen, waardoor ze telkens alleen wonen. Ondanks alles blijken deze kwetsbare ouderen nog zo ontzettend sterk.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...medisch specialist patiëntveiligheid

Help fouten voorkomen - Tips van de...medisch specialist patiëntveiligheid

30 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen. Deze keer aan het woord Marjo Jager, oud-kinderarts en tegenwoordig medisch specialist patiëntveiligheid in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch. Zij stelt dat ziekenhuizen het artsen en verpleegkundigen gemakkelijk moeten maken om hun werk goed te doen.