Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 58

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

715 artikelen

Blog Waarderingen lezen loont

Waarderingen lezen loont

18 augustus 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Afgelopen week lazen wij met groot genoegen het volgende bericht: Driekwart (73 procent) laat de keuze voor een zorgverlener afhangen van online recensies. In Nederland is dit zelfs 84 procent. Bovendien noemt 52 procent van de Nederlandse respondenten recensies zelfs zeer belangrijk. Bron: Zorgvisie, 5 augustus 2015

Blog Het duurt even, maar dan heb je ook wat

Het duurt even, maar dan heb je ook wat

13 augustus 2015 Jaap Dik

In mijn vorige blog schreef ik dat ik terug zou komen op medicatiebeoordelingen, door sommige ook wel de medicijn-APK genoemd. Uit de reactie van patiënten blijkt namelijk dat zij niet zo goed weten wat een medicatiebeoordeling inhoudt, en wat de omvang is. In de apotheek klinken regelmatig geluiden als ‘Mijn dokter houdt toch mijn medicatie in de gaten’. Of ‘Bij iedere medicijnafgifte controleren jullie toch mijn medicijnen’.

Blog Open brief aan mijn zorgverzekeraar

Open brief aan mijn zorgverzekeraar

12 augustus 2015 Mary Sjabbens

Beste zorgverzekeraar, Ik ben een van jullie ruim 4 miljoen klanten en erger mij steeds meer aan jullie ondoorgrondelijke manier van informatieverstrekking.

Blog Gimme Hope

Gimme Hope

6 augustus 2015 Mariëtte Robijn

Hoop – waar was de infobalie ‘Hoop’ op het ParkinsonNet Jubileum Congres, waar ik afgelopen november was? Ik heb als patiënt alle aanbieders van hulpmiddelen, apps, kennis, therapie, medicatie en hun beursstands gezien. Zorgprofessionals gesproken, Bas Bloem en andere wetenschappers gehoord, video’s van patiënten gezien, innovaties, veelbelovende onderzoeksresultaten gelezen. Maar dat beursstandje Hoop?

Blog Als ALS je leven binnensluipt (4)

Als ALS je leven binnensluipt (4)

4 augustus 2015 Paul Patist

Na terugkomst uit India ging het leven zonder noemenswaardige hinder door. Ik werkte weer volle dagen waarvan één thuis. Mijn spraakvermogen ging wel overduidelijk achteruit. Hoe hard ik ook mijn best deed, ik kon geen woorden meer vormen. Het bleven slechts klanken waarmee ik dan volzinnen probeerde te produceren.

Blog De macht van de zorgverzekeraars

De macht van de zorgverzekeraars

30 juli 2015 Mary Sjabbens

Zo, die zorgverzekeraars maken het wel bont. Zij hebben op 25 februari 2015. alle apothekers een brief gestuurd met een lijst van ruim 100 apotheekbereidingen die per 1 maart niet langer vergoed worden. Naast speciale bereidingen betreft het ook een aantal hulpmiddelen die vanaf nu door verzekerden uit eigen zak betaald moeten worden. In de meeste gevallen gaat het om middelen voor terminale patiënten, kinderen en mensen met psoriasis en of eczeem.

Blog Dokterstaal vs. loodgieterstaal

Dokterstaal vs. loodgieterstaal

28 juli 2015 Mariëtte Robijn

Weleens bij een medisch specialist geweest en weleens een loodgieter in je huis gehad? Na deze column weet je het verschil tussen dokters- en loodgieterstaal. We beginnen met de loodgieter.

Blog Kleine ingreep, grote gevolgen

Kleine ingreep, grote gevolgen

23 juli 2015 Tineke den Boer

Sinds een aantal jaren heb ik duimbasisartrose aan mijn linkerhand. Niet handig, maar soit, beter dan mijn rechterhand waar ik werkelijk alles mee doe. Handtekeningen onder brieven zetten, tandpoetsen, boterhammen smeren. You name it, ik doe het met rechts.

Blog Wanneer worden traditionele en alternatieve dokters eens vriendjes?

Wanneer worden traditionele en alternatieve dokters eens vriendjes?

22 juli 2015 Jessica de Korte

"Dit is de Oberon," zegt mijn reumatoloog, terwijl hij een koptelefoon op mijn hoofd zet. "Ooit ontwikkeld door de Russische geheime dienst." Geluidsgolven schieten door mijn lijf en maken een kaart van mijn organen. Ik frons mijn wenkbrauwen en vraag me af in welke vreemde situatie ik ben beland. Op het scherm wordt ondertussen ingezoomd op de problemen: mijn neus ('te gevoelig'), mijn schouders en rug. Bizar. Het klopt als een bus.

Blog Een keuze die geen keuze is

Een keuze die geen keuze is

21 juli 2015 Anja de Jong

Na de eerste schrik over die hele toestand met mijn ogen moest ik ongeveer 2x per week op bezoek bij de – overigens heel aardige – oogarts. En keer op keer verzuchtte hij: “Wat is dit toch? Bent u verder wel gezond?” Na een aantal controlebezoeken wist hij het ook niet meer. “Ik stuur u door naar de internist en longarts. En oh ja, ik ga u een spuit in uw oog geven”, vertelde hij tussen neus en lippen door.