Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Verpleging en verzorging - pagina 5

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

63 artikelen

Blog Altijd over de schutting heen blijven kijken

Altijd over de schutting heen blijven kijken

26 mei 2016 Johan Carbo

Dagen met dompers. Zomerse dagen met geneugten waarvan de meeste door ziekte aan ons neus voorbij gaan. Ik vrees de mentale terugval van de mantelzorger die op blote voeten de marathon loopt over verraderlijke kopspijkertjes en van die gemene vlijmscherpe kiezelsteentjes. Ik duik momenteel hondsmoe mijn bed in. Met het voornemen mijn madelief de volgende dag maar eens gewoon tussen de andere dementerenden in het verpleeghuis te laten en iets ongedwongen leuks voor mezelf te gaan doen. Elke ochtend sta ik voor zonsopgang op, laat ik een traan, en maak ik toch weer nieuwe plannen voor met mijn vrouw, ook al is mijn echtgenote vaak in een stilleven veranderd.

Blog Voer voor psychologen verpleegzorg

Voer voor psychologen verpleegzorg

19 mei 2016 Johan Carbo

Het begon in Fuengirola. Een weekje mantelzorgverlof in de buurt van Malaga tussen uitbundig getatoeëerde Engelsen van dik boven de zestig. Mannen en vrouwen, van kop tot teen onder de plakplaatjes, nooit zoiets gezien. Ze stoofden zich met hun kermislijf van Happy Hour naar het volgende drinkgelag. Ik was er zomer 2014 om de batterijen op te laden. In plaats daarvan begonnen ze te oxideren.

Blog En zij zeulde haar dochtertje over de schouder door het oorlogsgewoel

En zij zeulde haar dochtertje over de schouder door het oorlogsgewoel

12 mei 2016 Johan Carbo

‘Wist je dat je ratten eet als je radeloos bent van de honger?’ In het eerste jaar van haar parkinson besloten we de vroegste jeugd van Ellen te boekstaven voor met name de kleindochters. Ellen tastte in concentratie haar geheugen af. Zij vertellen en ik schrijven, ik schrijven en zij weer verder vertellen. Ellen ging terug in de tijd en ons huis vulde zich met de geur van trassi. Een bijna vergaan exemplaar uit 1947 van het Engelstalige blad The Warrior kwam uit een schoenendoos tevoorschijn. Catherine Baird portretteerde Elleke Palstra als een ‘prachtig, weliswaar spichtig, lichtbruin getint meisje - een kind met grote donkerbruine ogen, en met lang en een beetje krullend zwart haar. Ze leek op een cherubijntje, een klein engeltje.’

Blog De bushalte

De bushalte

4 mei 2016 Johan Jong

Sinds twee maanden heb ik een bushalte voor de deur. Met een abri. Het is geen mooie abri, maar hij is functioneel en je staat er droog. Toen hij er net stond maakte ik er nog geen gebruik van. Maar sinds acht weken stap ik elke ochtend om 05:55 uur de deur uit. Met in mijn hand een broodtrommel, een thermoskan met thee en twee bekers.

Blog “Iedereen stelt andere eisen aan zijn verzorgingshuis, daarom is het ook zo belangrijk dit in kaart te brengen”

“Iedereen stelt andere eisen aan zijn verzorgingshuis, daarom is het ook zo belangrijk dit in kaart te brengen”

3 mei 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Gerben Bresser is manager van ContactPulse (onderdeel van onderzoeksbureau SAMR) en is eindverantwoordelijk voor de interviewteams van ZorgkaartNederland.

Blog Jij stoute kabouter

Jij stoute kabouter

28 april 2016 Johan Carbo

We liepen Agnes tegen het lijf toen ik in het verpleeghuis met Ellen de lift naar buiten wilde nemen. Agnes bezoekt geregeld een stokoude demente mevrouw die ze vertrouwd houdt met zonlicht en een briesje. De beloning zijn hele versregels die uit het tandloze mondje van de hoogbejaarde komen zodra de naam van een dichter is gevallen. De teddybeer deint dan mee op haar schoot .

Blog Henk

Henk

20 april 2016 Johan Jong

Ik klop aan bij Henk, doe de deur zachtjes open en het licht aan. “Goedemorgen Henk ik kom je helpen met wassen en aankleden. Ik pak even alle spullen die ik nodig heb en je kleding die klaar ligt.”

Blog Als we maar lang genoeg wachten

Als we maar lang genoeg wachten

14 april 2016 Johan Carbo

‘Jouw tijd komt nog wel’, zei iemand me laatst. Ik zocht mijn Paternoster bij die dooddoener. Ik liet het verder maar zo. Daarvoor vond ik de persoon, die mijn gebutste leven in de wachtkamer parkeerde, te aardig en respecteerde ik haar te zeer vanwege alle eindeloze zorg voor een zwaar gehandicapte zoon. Menig ander had de wind van voren gekregen, zij niet.

Blog Wat als loslaten je grote liefde betreft?

Wat als loslaten je grote liefde betreft?

13 april 2016 Ellis van Raay

Eén voor één verzamel ik de spullen die hij de komende dagen nodig heeft. Meneer komt voorzichtig uit de slaapkamer gewandeld, leunend op de meubels die hij op zijn weg tegenkomt. Hij groet me opgewekt en komt aan de eettafel zitten. Op zijn vertrouwde plek.

Blog Met zon en een beetje Pokon

Met zon en een beetje Pokon

7 april 2016 Johan Carbo

“Je vertelde de zaal dat je zo hartstochtelijk kunt terugverlangen naar de jaren dat Ellen je tot vervelends toe meesleepte naar Peek & Cloppenburg voor een nieuwe broek.”