Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 63

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

692 artikelen

Blog Schenk klare wijn om samen te beslissen!

Schenk klare wijn om samen te beslissen!

26 maart 2015 Anja Prakken

Als Kruidvat en ik er samen niet uitkomen, dan stap ik met een medisch probleem naar de huisarts. Als dat niet lukt, wacht het ziekenhuis: er is een serieuze hobbel op de weg.

Blog 4 do's en don'ts als iemand chronisch ziek is

4 do's en don'ts als iemand chronisch ziek is

24 maart 2015 Erin van Ravenswaaij

Als chronisch zieke tiener, ben ik heel vaak op onbegrip gestuit. Uitgaan, shoppen, vriendjes. Daar houden jongeren op mijn leeftijd zich mee bezig, niet met ziek zijn. Maar ik dus wel en dat is voor anderen soms lastig te begrijpen.

Blog Euthanasie is ook goede zorg

Euthanasie is ook goede zorg

19 maart 2015 Samantha Ruesink

Euthanasie en hulp bij zelfdoding in de psychiatrie zijn nog steeds een taboe in Nederland. Van de honderden verzoeken die er jaarlijks binnenkomen wordt slechts een handvol gehonoreerd. Want is deze hulp aan psychiatrische patiënten wel te rechtvaardigen? Patiënten zijn immers niet terminaal ziek en hebben vaak nog hun hele leven voor zich. Kan je dan wel spreken over uitzichtloosheid? En wat maakt het lijden voor deze patiënten nou zo ondraaglijk?

Blog Gezond verklaard

Gezond verklaard

18 maart 2015 Inge Dekker

“Gefeliciteerd: U bent gezond!” Ik heb mijn behandelend arts aan de telefoon met de uitslag van de röntgenfoto's. Alles ziet er normaal uit. Dus ik ben gezond.

Blog Overgeleverd aan de zorg

Overgeleverd aan de zorg

17 maart 2015 José van Berkum

Mijn schoonmoeder kreeg twee maanden geleden onverwacht een hersenbloeding. Gezond van lijf en leden veranderde op 86-jarige leeftijd haar leven, en dat van de familie, onomkeerbaar.

Blog Als ALS je leven binnensluipt

Als ALS je leven binnensluipt

12 maart 2015 Paul Patist

ALS is een sluipmoordenaar. Blader door de informatiefolders over deze zenuwziekte en telkens zal dit zinnetje tussen de woordenbrij oplichten. En – helaas – moet ook ik beamen dat ALS mij met een ferme tackle van achteren vloert.

Blog Belgische ziekenhuizen versus Nederlandse ziekenhuizen: 10-1

Belgische ziekenhuizen versus Nederlandse ziekenhuizen: 10-1

11 maart 2015 Tineke den Boer

Steeds meer Nederlanders wijken voor een medische behandeling uit naar het buitenland, kopte NRC Handelsblad ergens midden 2013. En ik ben er daar één van. Ik woon zo’n 50 kilometer van de Belgische grens vandaan en mijn toenmalige verzekeraar raadde mij aan om voor een behandeling naar de Zuiderburen te gaan. In Nederland kwam ik namelijk geen steek verder. Alleen een doosje Tramadol kreeg ik toegeschoven, terwijl ik voelde dat ik meer nodig had om mijn herniaklachten te verminderen.

Blog Vraagt u alles in de behandelkamer?

Vraagt u alles in de behandelkamer?

10 maart 2015 Marlinde van Hedel

Het is een veelvoorkomende situatie in de behandelkamer: de patiënt hoort de diagnose, er komen direct allerlei vragen bij hem op, maar hij vergeet ze te stellen. Uit onderzoek van het Nivel (2005) blijkt dat patiënten gemiddeld 4 vragen per consult aan hun (huis)arts stellen. Bij chronisch zieken lijkt dat zelfs nog minder te zijn: de helft van de chronisch zieken durft zijn arts geen vragen te stellen.

Blog Waarom worden er in de zorg zoveel (loze) beloftes gedaan?

Waarom worden er in de zorg zoveel (loze) beloftes gedaan?

5 maart 2015 Joost Schrage

De zorg is geen markt. Of toch wel? Als we zien hoe de zorg zich op allerhande kanalen presenteert (krant, tv, social media), lijkt het alsof de zorg steeds meer een commercieel product is. Met bijbehorende ronkende commercials en dito beloftes.

Blog Sporten doet soms meer dan je denkt

Sporten doet soms meer dan je denkt

4 maart 2015 Jessica de Korte

Deze maand zat ik veel in het ziekenhuis, niet voor mezelf of het boek waaraan ik werk, over jongeren die 'onzichtbaar' ziek zijn. Nee, ik was er voor mijn oma. De hele familie was zich rot geschrokken. Mijn oma is 80 jaar, zo fit als een hoentje, maar de laatste tijd ging het toch wat slechter met haar gezondheid en daar kwam ineens een herseninfarct achteraan. Out of the blue. Dus zo zat ik dagen achtereen in het Westeinde in Den Haag, waar mijn moeder op de stroke-afdeling werkt.