Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 64

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

692 artikelen

Blog Over (on)gezond eten, drinken en leven

Over (on)gezond eten, drinken en leven

2 maart 2015 Jacqueline Baardman

Soms doen we als Patiëntenfederatie NPCF iets waarvan je je vervolgens afvraagt: hoe zit dat eigenlijk bij mij? Die vraag stelde ik me deze week toen wij een brief naar de vaste Kamercommissie voor VWS stuurden over preventie. In de brief schrijven we over de koppeling tussen gezond leven en minder ziek zijn.

Blog De eenzaamheid van revalideren

De eenzaamheid van revalideren

26 februari 2015 Erin van Ravenswaaij

Met mijn koffers loop ik door de gang van het stille revalidatiecentrum. De kofferwieltjes krassen over de lichte tegelvloer. Terwijl ik naar de foto’s aan de muren, kijk denk ik: ‘Dit wordt dus twaalf weken lang mijn thuis. Een thuis zonder familie en vrienden. Een thuis waar ik alleen ben.’

Blog OZIS, wat is dat?

OZIS, wat is dat?

25 februari 2015 Jaap Dik

Het feit dat dit kwartaal OZIS uitgezet wordt, is een belangrijk gespreksonderwerp onder apothekers. Maar waar gaat dit eigenlijk over?

Blog Angstige o(o)genblikken!

Angstige o(o)genblikken!

24 februari 2015 Anja de Jong

Wat begon als een gewone dag veranderde in een paar uur tijd in een angstige dag. Want daar sta ik dan. Buiten bij de dokter. Die mijn ogen gedruppeld heeft en ik zie zo wazig als een beslagen raam. Mijn ogen zien er heel raar uit en ik moet à la minute naar de oogarts. Ik kan vanwege de druppels niet zelf rijden en waar vind je een chauffeur op een normale werkdag? Lichte paniek breekt uit en heel stom: ik voelde me ook eenzaam.

Blog ‘Daar wil ik me voor inzetten, voor iedereen een Persoonlijk Gezondheidsdossier’

‘Daar wil ik me voor inzetten, voor iedereen een Persoonlijk Gezondheidsdossier’

24 februari 2015 Wilma Bos

Ik ben Wilma Bos, 63 jaar en u raadt het misschien al: ik ben patiënt. Sinds een aantal jaren kamp ik met diverse aandoeningen, die veel aandacht vragen. Zo heb ik schildklierproblemen en een aneurysma (een verwijd bloedvat) dicht bij mijn hart. Vooral deze laatste aandoening zette mijn leven aardig op zijn kop. Maar ik ben de persoon er niet naar om bij de pakken neer te zitten en daarom ging ik op zoek naar een manier hoe ik mijn leven zo aangenaam mogelijk kan leven.

Blog Een molen van onderzoeken

Een molen van onderzoeken

19 februari 2015 Erin van Ravenswaaij

Toen ik in groep 8 zat, rond mijn 11de jaar, verzwikte ik een keer mijn enkel, omdat ik verkeerd stapte. Ik besteedde er toen niet veel aandacht aan; het zou vanzelf wel overgaan.

Blog De zorg is niet meer wat-ie was. Jij ook niet.

De zorg is niet meer wat-ie was. Jij ook niet.

18 februari 2015 Mariëtte Robijn

Rook je? Oef, da’s niet best. Zit je op voetbal? Dat is bijna nog erger, met al die knieschietschijven en hersenschuddingen. Je snapt niet, dat ze dat niet verbieden, voetbal.

Blog Luisteren en inspraak

Luisteren en inspraak

17 februari 2015 Alec Malmberg

Deze week mocht ik een korte lezing op een symposium over patiënttevredenheid geven. Een thema dat hoog op de agenda staat bij veel ziekenhuizen. Zij onderzoeken constant hoe patiënten de verleende zorg op een ziekenhuisafdeling ervaren. En met de input die patiënten leveren, proberen ziekenhuizen op hun beurt de zorg te verbeteren. Want verbetering is altijd mogelijk. Op alle vlakken. Bijvoorbeeld hoe naar de patiënt wordt geluisterd.

Blog Naar de dokter gaan moet je leren

Naar de dokter gaan moet je leren

17 februari 2015 Cindy de Kraker

Hebt u dat ook wel eens? Dat je na een tijdje tobben eindelijk een afspraak met de huisarts hebt gemaakt , maar dat je binnen een mum van tijd weer buiten staat en eigenlijk niet eens echt weet of je vragen beantwoord zijn. Of dat je met een mond vol tanden in de spreekkamer zit, omdat je nauwelijks antwoord weet op de vragen die de huisarts stelt.

Blog “Probeer dit medicijn eens”

“Probeer dit medicijn eens”

12 februari 2015 Tineke den Boer

Soms voel ik me net een proefkonijn. Sinds 2011 kamp ik met polyartrose: gewrichtsslijtage in meerdere gewrichten, vooral mijn duim doet pijn. Om die pijn te verlichten, kan ik kiezen uit een keur aan medicijnen. Als een meisje dat in een snoepwinkel uit tientallen verschillende felgekleurde lolly’s haar favoriet aanwijst. Alleen komt het kiezen van het juiste medicijn wel een stukje nauwer, dan het kiezen van een lolly. Uit Brits onderzoek (2014) blijkt namelijk dat bij 10 tot 20 procent van de mensen de voorgeschreven medicijnen helemaal niet goed werken.