Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 65

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

692 artikelen

Blog Ziekenhuisnacht

Ziekenhuisnacht

10 februari 2015 Ciska Rippen

Ziekenhuizen en nachtrust. Geen geweldige combinatie helaas. De omstandigheden om lekker diep te slapen ontbreken. Wat er in de ziekenhuisnacht soms wel is, is Tijd. Een kostbaar medicijn dat overdag vaak onvindbaar is.

Blog Het perfecte spreekuur

Het perfecte spreekuur

5 februari 2015 Vivian Vietje-Scholte

Onlangs gaven Chinese robots hun eerste interview. Deze mens lijkende computers waren zo ingesteld dat ze konden praten over hun ‘gevoelens’. Na een intense dag vol spreekuren kan ik bijna verlangen naar zo’n robot die het spreekuur van mij overneemt. Eén die nooit uitloopt, het volmaakte beleid opstelt en zich niet laat afleiden door een privéleven.

Blog Je zou maar een gehandicapte zus hebben!

Je zou maar een gehandicapte zus hebben!

3 februari 2015 Elke de Quay

Ruim 13 jaar ben ik moeder. Onze dochters zijn nu 13, 8 en 6. Een prachtige combinatie van klein en groot! Ik zit nog volop in de luiers en ’s avonds en ‘s nachts staat altijd de babyfoon aan. Ook zing ik nog iedere avond “Slaap kindje slaap”, wat steevast beantwoord wordt met een stralende lach en een lekkere ontspannen zucht. Ook sta ik voor een nieuwe uitdaging: een beginnende puber! Ze is een jojo geworden: lief, brutaal, zorgzaam, dwars, ongeïnteresseerd over hoe ze erbij loopt, dan weer is ineens haar kleding ‘stom’. Heel normaal, zo waren wij zelf destijds ook. Maar hoe ga je ermee om als moeder? Ze is haar identiteit aan het vormen, en aan ons de prachtige taak haar daarbij te ondersteunen.

Blog Onmogelijk: op adem komen tussen de behandelingen door

Onmogelijk: op adem komen tussen de behandelingen door

3 februari 2015 Mia Severens-Belien

Bewegen is goed voor lijf en geest. Voor gezonde mensen geldt een norm van 30 minuten per dag intensief bewegen: je hart moet er sneller van gaan kloppen en je ademhaling moet omhoog gaan. Ook aan (chronisch) zieke mensen wordt aangeraden om te blijven bewegen. Op eigen niveau. Dus: in plaats van hijgend achter een bal aan rennen, rustig een ommetje in het park maken. Of simpele fysiotherapieoefeningen doen. Maar ook dat valt soms vies tegen, heb ik in de praktijk gemerkt.

Blog Het meisje met het rode jasje

Het meisje met het rode jasje

29 januari 2015 Math Strijbos

Er was eens een meisje met een rood jasje. Zoals elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag stond het meisje met het rode jasje om klokslag half acht op het busje te wachten. Het busje dat haar iedere dag veilig naar school bracht. In de verte had de chauffeur van het busje het meisje met het rode jasje al zien staan. ”Dag meneer de chauffeur”, zei het meisje met het rode jasje toen ze instapte. ”Dag lief meisje met het rode jasje”, zei de chauffeur en gaf haar een vette knipoog.

Blog Een andere huisarts? Dat blijft lastig.

Een andere huisarts? Dat blijft lastig.

27 januari 2015 Jacqueline Baardman

En toen stond de huisarts ineens met stip op 1. Maar ik betwijfel of dat een reden is om feest te vieren. Want die eerste plaats voor de huisarts is in het kwartaaloverzicht van de zorglijn van Patiëntenfederatie NPCF.

Blog 2635 prikjes zonder pijn

2635 prikjes zonder pijn

15 januari 2015 Anja Prakken

Het eerste prikje dat een verslechtering (schubs) van MS afremt, gaf ik mezelf eind oktober 2007. Het tweede en derde zetten mijn toen zevenjarige zoon en vijfjarige dochter. Inmiddels ben ik 2635 prikken verder. Ongeveer, ik vergeet er weleens eentje. Veel mensen drinken koffie om wakker te worden. Ik prik en houd het bij groene thee.

Blog Hoezo vrije artsenkeuze?

Hoezo vrije artsenkeuze?

13 januari 2015 Peter van Linschoten

Ik laat mij graag naar een goed ziekenhuis sturen. Ik heb er zelf toch geen verstand van. En ik ben niet de enige, zo bleek afgelopen week uit een onderzoek van het NIVEL: een groot deel van de patiënten kiest niet actief voor een ziekenhuis. Veel mensen gaan het liefst naar een ziekenhuis in de buurt en raadplegen geen informatie. Zij worden door de onderzoekers ‘passief’ genoemd en 70% van de patiënten behoort tot deze groep.

Blog Mijn MS is geen dag hetzelfde

Mijn MS is geen dag hetzelfde

8 januari 2015 Anja Prakken

Mijn MS is geen dag hetzelfde. We zijn met zijn tweetjes en mijn maatje heeft sinds mijn laatste uitval meer dan ooit een grillig ochtendhumeur. Als ik ’s ochtends wakker word, vertelt mijn MS me met welke plannen ik die dag aan de slag kan. Voordat ik mijn tandenpoets, heb ik mijn lijf al van top tot teen gescand.

Blog Het voordeel van de jonge patiënt

Het voordeel van de jonge patiënt

6 januari 2015 Anouk Brinkman

Met een bezorgde moederblik en een zenuwachtig gevoel in mijn lijf keek ik in de wachtkamer van de kinderafdeling naar mijn zoon die onrustig in de MaxiCosi lag te bewegen. Het was vroeg in de ochtend en over een paar minuten zou de kinderarts een infuusnaald in zijn bolle babyhandje prikken voor de renografie die hij zou krijgen.