Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 78

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

790 artikelen

Durf te veranderen (2)

7 mei 2013 Alec Malmberg

Na afloop van een voordracht over bewust en onbewust gedrag van zorgverleners op de verloskamers, sprak ik met collega’s over de bewustwording van een andere tijdsgeest. De dokters van nu werken namelijk in een heel andere tijdsgeest dan de tijdsgeest ten tijde van de medisch specialistische opleiding.

Schipperen tussen wanhoop en ethische dilemma’s

29 april 2013 Astrid van Jaarsveld

In mijn praktijk kregen we een wanhopige vader aan de lijn van een zwakbegaafde jongeman met de diagnose klassiek autisme. Er was sprake geweest van seksueel misbruik door zijn ex- vriend hetgeen ongeveer drie jaar geleden had gespeeld, maar tot een geschikte behandeling was het in een gesloten instelling niet gekomen.

Informatieplicht is onderdeel van goede zorg

25 april 2013 Titia Lekkerkerk

Goede zorg is meer dan alleen medisch en technisch handelen. Informatie over de zorg en behandeling en daarmee ook over kosten die dit met zich meebrengt, is onderdeel van goede zorg.

Inleving na medische fout belangrijker dan damage control

23 april 2013 Hester Rippen

Dat in ziekenhuizen fouten worden gemaakt weten we allemaal. Dat dat menselijk is ook. Toch zit in de communicatie nog heel veel ruimte voor verbetering. Communicatie over het behandeltraject én communicatie over de fouten die worden gemaakt. Hierbij is bewustwording en inlevingsvermogen bij de zorgprofessional de sleutel tot succes.

Nadenken over levenseinde

16 april 2013 Wanda de Kanter

Het is bepaald geen eenvoudig onderwerp: praten over een eventueel levenseinde. Longartsen hebben relatief vaak te maken met patiënten die gaan overlijden. In veel ziekenhuizen houden longartsen zich dan ook bezig met palliatieve zorg: zorg die je geeft als er geen genezing meer mogelijk is.

Durf te veranderen (1)

9 april 2013 Alec Malmberg

In bijna elk beroep is licht een noodzakelijke voorwaarde voor het goed uitvoeren van het werk. Zo ben ik opgeleid en zo dacht ik ook.

Broer, ik kom op tv!

2 april 2013 Astrid van Jaarsveld

Vorige week belde een oud-collega met de vraag of ik tijdens de opnames van een reportage voor EénVandaag de rol van cursusleider op me wilde nemen. ‘Ik hoop dat ik je er niet mee overval’, zei ze.

Vrijdag de dertiende

29 maart 2013 Martine Schrage

Vrijdag de dertiende was het, ik zal het nooit vergeten. Het begin van een schoon verbond tussen zen en mijn huisartsenwerk. En dat het nooit meer stuk zou kunnen, werd die dag meteen duidelijk.

Weerstand tegen de internetpolis

28 maart 2013 Titia Lekkerkerk

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een polis die alleen online zaken doet met de verzekerde. De discussie loopt nog of het wel goed is dat de verzekerde geen polis op papier krijgt toegestuurd, maar voorlopig lijkt het voor een bepaalde groep verzekerden een prima oplossing.

It takes two to tango

20 maart 2013 Lisenka van Loon

‘Misschien moeten er wel twee soorten dokters komen: dokters die goed zijn in besluiten (en ook geen economisch belang hebben bij het uiteindelijk besluit zelf) en dokters die goed zijn in het uitvoeren van de besluiten.’ Deze overweging schetste Jan Kremer onlangs op Skipr. Mijn inziens niet zo’n gekke overweging.