Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 79

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

789 artikelen

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

7 maart 2013 Astrid van Jaarsveld

Als psycholoog besteed ik veel van mijn werktijd aan uitleg geven. Bijvoorbeeld over hoe je met nare gevoelens om kunt gaan. Onlangs nog, aan een groep van ongeveer tien mensen. Eén van hen werkte als zorgverlener in een ziekenhuis. Ik vertelde de groep wat je met vervelende gevoelens kunt doen, om je uiteindelijk rustiger van binnen te voelen.

Samen digitale zorg ontdekken

6 maart 2013 Harriet Messing

Best een uniek concept, dat DigitaleZorgEvent op 21 juni aanstaande in de Jaarbeurs in Utrecht. Patiënten worden opgeroepen om samen met hun zorgverlener – huisarts, specialist, thuiszorgverlener, psychische hulpverlener, fysiotherapeut, tandarts en ga zo maar door – de mogelijkheden van digitale zorg te komen ontdekken. Het initiatief ligt dus bij de patiënt. Of zoals een deelnemer bij zijn inschrijving zei: “Eindelijk eens de digitale zorg bekeken vanuit het gezichtspunt van patiënten, en gepresenteerd aan patiënten.”

Veranderen van huisarts

27 februari 2013 Titia Lekkerkerk

Jaarlijks jaar krijgt de patiëntenfederatie NPCF ongeveer zestig mensen aan de telefoon die willen veranderen van huisarts, maar dat om uiteenlopende redenen niet kunnen. Een topje van de ijsberg naar ons idee.

De ketens van de zorg

20 februari 2013 Elke de Quay

Ruim twee jaar ben ik coach en adviseer ik in een verpleeghuis. Een mooi huis, waar veel geïnvesteerd wordt in de zorg voor cliënt én medewerker. De eerste twee jaar werkte ik op afdelingen voor mensen met een psycho-geriatrische aandoening.

Lastige dokters en leuke mensen

12 februari 2013 Alec Malmberg

Tijdens mijn opleiding als arts zei een collega een keer dat mensen op het poliklinisch spreekuur zo lastig kunnen zijn. Een van mijn opleiders zei toen: ‘patiënten zijn niet lastig, dokters zijn lastig!’ Ook hoor je dokters weleens zeggen: ‘dat zijn zulke leuke mensen om voor te zorgen.’

Wie kiest de beste zorg?

5 februari 2013 Titia Lekkerkerk

Als patiënt heb je recht op een vrije keuze in de zorg. Ook als het gaat om verpleging en verzorging, heb je als patiënt het recht om zelf een keuze te maken. Vrije keuze wordt wel op verschillende manieren beperkt. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor de zorginkoop en sluit contracten met instellingen. Maar niet met alle instellingen, waardoor de keuze van de verzekerde wordt ingeperkt.

Opgeven is geen optie

30 januari 2013 Wanda de Kanter

In 2005 krijgt Peter Kapitein te horen dat hij lymfeklierkanker heeft. Om geld binnen te halen voor onderzoek naar kanker, fietst de voormalig topsporter een jaar later zes keer de Alpe d'Huez op. Het initiatief blijkt een doorslaand succes. Inmiddels befietsen jaarlijks duizenden deelnemers de Alpe d'Huez, voor de stichting Alpe d’HuZes, die Peter heeft opgezet.

Rol huisarts bij keuze ziekenhuis

22 januari 2013 Lisenka van Loon

Stel: je krijgt de diagnose kanker…wat doe je? Neem je de regie om het project van je leven te kunnen managen? Wil je bewust kiezen voor een ziekenhuis dat het beste bij je past? Een goede afweging maken tussen de verschillende behandelopties? Het is niet makkelijk om te kiezen op een moment dat angst en vele vragen de overhand hebben en er tegelijkertijd veel informatie op je af komt.

De wereld redden

14 januari 2013 Astrid van Jaarsveld

Eerst moet ik nog de wereld redden, daarna kom ik bij jou’ zingt Xander de Buisonjé. De wereld redden is voor mij een soort fantasie, die me onbewust voort lijkt te drijven. Elke dag weer aan de slag om een figuurlijke hand uit te steken naar mijn medemens, om met hem mee te denken. Om af te tasten en voor hem te verwoorden wat hij nodig heeft om zich beter te voelen, hem serieus te nemen in zijn ideeën en te luisteren naar zijn diepste zielenroerselen.