‘Papa hoeft niet te worden gereanimeerd’

Geplaatst op 28 mei 2020 door - 449 keer bekeken

Foto ‘Papa hoeft niet te worden gereanimeerd’

Ik zie nog zijn gezicht nadat hij deze beslissing moest maken. Alweer een paar jaar geleden. Kort voor dat hij de operatiekamer in moest voor een pacemaker.

Droevige ogen, een vertrokken 'bekkie' en trillende lippen. Hoewel zijn motto mijn hele leven al is: “de dood moet een oorzaak hebben“, kwam het nu ineens wel heel erg dichtbij. En hij moest er nog voor tekenen ook.

Een mooi leven

Net als nu. Heel dichtbij. Met de COVID-19-perikelen. Pap behoort zwaar tot de doelgroep. Het deert hem niet.

We hebben het er samen uitgebreid over gehad, mam, pap, mijn zus en ik. Mama doet zelf gewoon nog haar boodschapjes in het dorp. Papa heeft al gezegd: "ik heb een mooi leven gehad". En dat heeft hij. Nog steeds gelukkig. Al 87 jaar.

Rijden langs de bollen

Wijzende vingertjes en opmerkingen: “de coronadood is niet fijn hoor”. Ach, ik weet wat ze met dormicum en morfine kunnen. Zondag haal ik ze op, voor de koffie. En woensdag ga ik een stukje met ze rijden langs de bollen en eten we een ijsje op een bankje.

Met knuffel

Voordat ik naar huis ga vraag ik: ”Pap wil je dood met knuffel of zonder knuffel?”. Hij staat op met zijn armen wijd open. En ik knuffel hem. Heel stevig, wat zijn broze lijf toestaat.

Als ik weg ga en omkijk, zie ik papa zitten. Buiten in de zon. En hij geniet.


Lees meer over hartritmestoornissen >

Waardeer uw cardioloog
Er is 1 reactie geplaatst


  • Ellen Pichotte | 29 mei 2020

    Wat is dit ontzettend mooi geschreven. Keuzes maken is niet altijd wat er wordt voorgeschreven, maar is soms een keuze met het hart.
    Ik weet zeker dat wanneer mijn vader nog zou leven dit zeker ook zo zou zijn gegaan. Dank je wel Marianne, ik had weer even een momentje dat mijn vader (en moeder) heel dichtbij waren.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland