Naar de navigatie Naar de inhoud

Patiënten kiezen de beste app

Geplaatst op 15 april 2014 door - 4695 keer bekeken

Foto Patiënten kiezen de beste app

Er komen steeds meer apps die zich richten op gezondheid en ziekte. Mensen die gezond willen leven, kunnen kiezen uit een groot aanbod van apps die calorieën tellen, beweging bijhouden en je helpen gezond te koken en gezond te leven.Ook voor mensen met specifieke klachten en ziekten komen er steeds meer apps ter beschikking. Zoals apps voor mensen met lage-rugklachten, apps om je medische gegevens bij te houden, apps die je kunnen helpen bepalen of je naar de dokter moet en apps waarmee je vragen kunt stellen aan een huisarts. Maar wat vinden mensen nu de allerbeste app?

Zorg inpassen in je leven
Wij merken dat patiënten, de eindgebruikers van de apps, meestal niet betrokken worden bij de ontwikkeling van medische apps. Hierdoor komen apps op de markt die niet goed passen bij de wensen die mensen eigenlijk hebben. "Dan wordt zo'n ding door iemand gemaakt, een farmaceut ofzo, en dan hebben ze geen idee wat wij als patiënt echt nodig hebben. Ik kan dan niets met zo’n app", zegt iemand op DigitaleZorgGids.nl die een app reviewt.

Aan de andere kant zijn er ook geweldige apps die patiënten echt goed kunnen helpen bij zelfmanagement. Die apps geven patiënten passende informatie en inzicht in hun eigen ziekte. Goede apps kunnen het mogelijk maken dat patiënten hun zorg beter af kunnen stemmen op hun leven, in plaats van andersom. Dat er apps zijn die echt iets voor je kunnen betekenen, is vaak niet bekend bij de patiënt. Daar willen we iets aan doen. Daarom reiken we dit jaar de beste patiënten app van de Health App Award 2014 uit. De award is een opsteker voor de bedenker en maker van een app die echt goed aansluit bij de wensen van patiënten.

Longlist samengesteld door patiënten
Niet alle apps zijn nuttig en doen wat ze beloven. Om erachter te komen wat goede apps zijn organiseert patiëntenfederatie NPCF samen met MedicalPHIT voor het eerst de verkiezing van de beste app voor patiënten. Welke de winnende app is, bepalen de meningen die patiënten over de apps achterlaten op DigitaleZorgGids.nl. Daarvoor is er een longlist gemaakt van meer dan 60 apps waarvan patiënten zeggen dat ze nuttig zijn. De lijst is gebaseerd op aanmeldingen van patiëntenorganisaties en een enquête onder de leden van het NPCF-Zorgpanel over welke apps zij gebruiken voor hun ziekte en gezondheid.

Iedereen kan tot 1 mei 2014 een stem uitbrengen door een mening of review te geven over één of meer apps op de longlist die op DigitaleZorgGids.nl staat. Na 1 mei komt er een shortlist van 10 apps waar iedereen weer opnieuw een mening over kan geven tot 18 mei. Een jury bepaalt daarna welke app de winnaar is op basis van het aantal reviews en het gemeten eindoordeel van alle reviews per app.

Uitreiking
De Health App Award 2014 voor de beste patiënten-app wordt uitgereikt tijdens het Apps4Health congres dat op 4 juni 2014 plaatsvindt in congrescentrum The Strip op de High Tech Campus in Eindhoven. Naast de award voor de beste app voor patiënten, vindt er ook voor het derde achtereenvolgende jaar de uitreiking plaats voor de beste app voor zorgverleners, in samenwerking met de KNMG.

>> Stem mee en geeft ook uw app-review op DigitaleZorgGids.nl!

Jacqueline Baardman


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.