“Patiëntvriendelijkheid begint thuis”

Geplaatst op 4 november 2015 door - 1312 keer bekeken

Op 9 december is het weer zover: dan reikt ZorgkaartNederland de patiëntvriendelijkheidsprijs 2015 uit. In aanloop naar de uitreiking laten we wekelijks een zorginstelling of patiënt aan het woord over patiëntvriendelijkheid. Want wat is dat eigenlijk? En waarin uit patiëntvriendelijkheid zich?

Deze week aan het woord het Slingeland Ziekenhuis, dat vorig jaar met de titel Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland aan de haal ging. 

Klantbeloftes

Een voorbeeld van een poster met klantbeloftes“Betrokken, deskundig en gastvrij. Dat zijn voor ons de pijlers van patiëntvriendelijkheid, en hier werken we elke dag aan. Dit jaar zetten wij heel sterk in op klantbeloftes. Wij beloven patiënten uitstekende zorg te verlenen, en daarnaast gaan we voor 100% tevreden patiënten. De klantbeloftes spreken we uit via posters die op alle afdelingen en poli’s hangen. Enkele beloftes: u kunt rekenen op betrokken medewerkers, u ontvangt duidelijke informatie en u doet mee. ”

“Patiënten kunnen ons op deze klantbeloftes aanspreken. Via onze suggestiekaarten, onze feedbackradar en ZorgkaartNederland hebben we al behoorlijke wat feedback verzameld. Het komt soms voor dat patiënten moeten wachten. De simpelste oplossing waarmee we het wachtleed proberen te verzachten, is het rondbrengen van een kopje koffie in de wachtkamers. Dat doen nu vrijwilligers. Ook gaan we na de verbouwing het triagesysteem op de spoedeisende hulp (SEH) veranderen.”

Toegankelijk

“Eigenlijk begint patiëntvriendelijkheid al thuis. Patiënten nemen vaak voordat ze naar het ziekenhuis gaan een kijkje op de website van het ziekenhuis. Zij willen weten wat hen te wachten staat. Deze informatie bieden wij onder meer via onze online kenniscentra. Bijvoorbeeld het kenniscentrum Borstkanker of Dermatologie. Maar daarmee ben je als ziekenhuis nog niet klaar. Je moet ook waarmaken wat je zegt en schrijft. Patiënten moeten ervaren dat je open, deskundig en transparant bent, niet alleen lezen.”

“Wat wij heel graag willen is dat een patiënt – ondanks de zorgen die hij heeft – zich bij ons op zijn gemak voelt. Natuurlijk gebeurt het ook weleens dat bij ons een patiënt niet helemaal tevreden vertrekt. We proberen er dan een vinger erachter te krijgen hoe dit komt, zodat minder tevreden patiënten de volgende keer wel met een goed gevoel het ziekenhuis verlaten.”

Trots

“Ons personeel houden we constant op de hoogte van de patiënttevredenheid. Via de managers, teamleiders en ook ons personeelsblad. In elke editie plaatsen we een aantal complimenten uit de suggestiekaarten. De afdeling met de meeste complimenten krijgt van de directeur een heerlijke taart.”

“Toen wij vorig jaar de titel Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland kregen, vervulde dat ons met trots. Het zijn uiteindelijk de eigen patiënten die je deze prijs toekennen, doordat zij een waardering hebben achtergelaten. Dat is echt een groot compliment, en een enorme stimulans om zo door te gaan. Ook dit jaar hopen we de prijs weer binnen te slepen. Al is het geen doel op zich. Ook zonder deze prijs zullen wij blijven investeren in patiëntgerichte zorg.”

Wie is dit jaar het meest patiëntvriendelijk?

Dat beslist u! Vindt u dat uw arts, ziekenhuis, kliniek of verpleeg-/of verzorgingshuis dit jaar deze titel verdient? Omdat er zo goed naar u wordt geluisterd of de ondersteuning zo prettig is? Laat dan voor 16 november a.s. uw waardering achter en stem zo mee!

Zoek & waardeer
Er is 1 reactie geplaatst


  • Van Beek | 4 november 2015

    Ik geef het gehele zorgteam van Oogcentrum in Heerhugowaard in Noord - Holland de waardering zeer tevreden of te wel in een cijfer uitgedrukt een dikke 10 .


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland