Naar de navigatie Naar de inhoud

Prijs voor publicatie Sorien Kleefstra over ZorgkaartNederland

Geplaatst op 30 januari 2017 door - 4481 keer bekeken

Foto Prijs voor publicatie Sorien Kleefstra over ZorgkaartNederland

Onderzoeker Sorien Kleefstra heeft vorige week de Vide Publicatieprijs 2016 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar onderzoek over het nut van ZorgkaartNederland-ervaringen voor de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ).

Volgens de jury van de Vide Publicatieprijs 'scoort het onderzoek goed op alle beoordelingscriteria'. Zo heeft het onderzoek van Kleefstra volgens het juryrapport 'veel wetenschappelijke diepgang, maar biedt het ook praktische aanknopingspunten voor de praktijk.
Kleefstra keek in haar onderzoek in hoeverre de patiëntervaringen op ZorgkaartNederland bruikbaar zijn in het toezicht op ziekenhuizen. Haar conclusie was dat de patiëntervaringen op ZorgkaartNederland daadwerkelijk belangrijke aanvullende informatie bieden, waarmee de IGZ beter inzicht kan krijgen in de kwaliteit van ziekenhuizen.

"Burgers moeten een stem in toezicht hebben"

ZorgkaartNederland sprak kort met Sorien Kleefstra over het winnen van de prijs:

Gefeliciteerd! Had je ook verwacht deze prijs te winnen?

“Nee, het was toch wel een verrassing. Vide is een organisatie voor alle toezichthouders en ik wist niet zeker of een artikel over patiëntervaringen bij de jury op zou vallen en of dat voor andere toezichthouders ook interessant zou zijn..”

Waar ben je het meest trots op?

“Deze prijs is erkenning voor mijn idee dat burgers een stem moeten hebben in toezicht. Want door het plaatsen van een ervaring op ZorgkaartNederland kunnen patiënten laten weten dat het bij bijvoorbeeld een ziekenhuis beter kan. Ook bij andere toezichthouders dringt dit door..” Zo werkt de Inspectie voor het Onderwijs ook met ervaringen van leerlingen en ouders in het toezicht.

Komt er nog een vervolgonderzoek?


“Jazeker! Dit onderzoek ging over ziekenhuizen, maar ik ben erg benieuwd of deze bevindingen ook voor andere sectoren gelden. De eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisartsen, red.) zou bijvoorbeeld een mooi onderwerp voor vervolgonderzoek zijn. Maar er moeten wel voldoende patiëntervaringen zijn, anders kun je geen betrouwbare conclusies trekken. Dus dat bepaalt ook in welke richting het vervolgonderzoek plaats gaat vinden.”

Welke rol moeten patiëntervaringen in de zorg vervullen, wat jou betreft? En gebeurt dat nu goed?

“Het patiëntperspectief helpt om de zorg te verbeteren en ik ben er dus voorstander van dat de ervaringen van patiënten serieus genomen worden. En in de afgelopen jaren heb ik gelukkig gemerkt dat dit ook steeds meer gebeurt. Niet alleen bij de IGZ, maar ook bij veel zorgorganisaties kijken ze naar patiëntervaringen op ZorgkaartNederland. Het kan altijd nog meer, maar ik denk dat het gewoon een kwestie van tijd is voor de patiëntervaringen op veel grotere schaal worden gebruikt. Het komt allemaal goed, daar ben ik van overtuigd.”

Over Sorien Kleefstra

Sorien Kleefstra werkt als senior adviseur voor de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ). Op 6 juli verdedigde ze haar proefschrift 'Hearing the patient’s voice: The patient’s perspective as outcome measure in monitoring the quality of hospital care' aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In het proefschrift toonde Kleefstra aan dat patiënttevredenheidsonderzoek met vragenlijsten, zoals dat op ZorgkaartNederland gebeurt, een juiste en betrouwbare manier is om de patiëntgerichte zorg te verbeteren.

Over Vide

Vide is de beroepsorganisatie voor Nederlandse toezichthouders. Denk daarbij aan organisaties als de IGZ, de Inspectie voor Onderwijs, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vide wil als overkoepelende organisatie zorgen dat het toezicht op Nederlandse organisaties steeds beter wordt. Zo hoopt Vide een bijdrage te leveren aan een goed functionerende overheid en maatschappij.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.