Proefkonijn met pijn

Geplaatst op 5 februari 2016 door - 14217 keer bekeken

Ik ben aan het afkicken. Van de drugs. Want drugs is het. Lyrica, tegen zenuwpijn.

Na twee jaar (jeetje, wat gaat die tijd snel) werd het toch wel eens tijd te stoppen, en de dokter raadde het aan. Ik had namelijk al ruim een week last van nachtmerries en nachtelijk zweten. Zelf dacht ik dat die verschijnselen door mijn recente fietsongeluk kwamen, maar de dokter had de bijsluiter van lyrica gelezen. Sindsdien voel ik me een proefkonijn.

Gigantisch depressief

De dokter had gezegd dat ik ‘eerst maar eens moest proberen’ om 1 van de 2 pillen per dag over te slaan. Ging dat niet, dan kon ik voor een lagere dosis bij hem aankloppen, en rustiger afbouwen. Ik voelde me dagen lang gigantisch depressief. Kreeg steken in mijn voeten, hoofdpijn, het leek alsof er naaldjes in me prikten. Om mezelf nog een beetje overeind te houden, sleepte ik mezelf naar het zwembad. Een paar baantjes borstcrawl deed me goed, een beetje adrenaline. Om de volgende dag weer opnieuw te mogen beginnen.

Stoppen

Het nachtelijk zweten ging overigens niet weg. Dat bleek door de hoge dosis ibuprofen te komen, die de arts me notabene direct na het fietsongeluk had voorgeschreven. Ik vond de bijwerking zelf in de bijsluiter.

Dus stopte ik met de ibuprofen. En was ik al begonnen met het stoppen van de lyrica. Kon ik nu nog terug? Want was mijn voornemen geweest om op een rustig moment de medicijnen tegen zenuwpijn af te bouwen. Niet nu er tig deadlines in mijn nek hijgden. Ik moest nog allerlei vrolijke reisverhalen maken.

Ervaringen van anderen

Inmiddels vond ik het nogal onzinnig dat ik een proefkonijn moest zijn. Zodra ik begon de googlen, las ik namelijk de ervaringen van andere patiënten. Onder meer: stemmingsveranderingen, paniekaanvallen, slapeloosheid, ongecontroleerde trillingen, gebrek aan eetlust (oh ja, ik was megamisselijk), rusteloosheid,  en transpireren. Want oh ja, een week na het stoppen met de ibuprofen begon ik weer te zweten ’s nachts.

Vergeleken met afkicken heroïne

Hoe kon mijn arts dit niet weten? En hij was niet de enige, want mijn reumatoloog had eerder gezegd dat ik ‘af en toe een pil kon overslaan als ik me goed voelde’. Niet erbij vertellende dat ik me de volgende dag slechter dan ooit zo voelen. Ik las dat het afkicken van lyrica wel wordt vergeleken met het afkicken van heroïne.

Ik besloot rustiger af te bouwen, zoals veel ervaringsdeskundigen dat aanraden. Zonder begeleiding. Ik zou mijn huisarts nog een keer kunnen bellen, maar durf het eigenlijk niet. Bang voor een nieuw akelig besluit.

Zit in een draaimolen

‘Beseffen mijn artsen überhaupt dat ik werk?’, schoot me deze week door het hoofd. Want deze combinatie, werken en afkicken, is gewoon geen doen. Mijn vriend heeft me zelfs gesmeekt om niet verder te gaan met afbouwen. Ik had hier echt vrij voor moeten nemen. Maar nu zit ik al in de draaimolen, en kan ik niet meer terug. Inmiddels zit ik op een halve dosis.

Als reactie op de veel te lange wachtlijsten bij pijnpoli merkte Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde en pijnspecialist in het Erasmus MC, laatst in Trouw op: “Vooral huisartsen zullen meer kennis over pijn moeten vergaren.” Ja, ik denk dat het mijn leven een stuk makkelijker zou maken. En dat van vele anderen.
Er zijn 12 reacties geplaatst


 • Ellie Berkhout | 11 juni 2019

  Wie kan mij helpen.
  Vorig jaar zomer incompl. Dwarsleasie opgelopen met heel
  Dood gevoel in bovenbenen en tapegevoel om knien.
  Fiets weer.... loop weer met stok( achter rollator).
  Slik 2x 75 gr pregabaline en baclofen( 50 Mg)
  Wordt de ltst tijd helemaal gek v d jeuk op mijn hoofd oorranden....nek.... borst.... .
  Vlgs mij bijwerking medicijnen.
  Maar kan denk ik ook niet znd lyrica.
  Zoooo een naar gevoel
  In mijn benen.
  Desperate.

 • Ellen Verhoev | 27 mei 2019

  Wat een troep.ik heb ontwenningsverschijnselen.
  De ergste angsti paniek aanvallen misselijk en slecht slapen.
  Mijn huisarts ontkend dit. Help wie kan mij helpen om zo wie zo van mijn angsten af te helpen.
  Vriendelijke groeten

 • Ellen Verhoev | 25 mei 2019

  Wat een rotzooi. Moet vind ik uit de handel gehaald worden. Ik heb het aantal weken gebruikt. Maar bij het stoppen zijn de ontwennings verschijnselen meer dan erg.
  Misselijk duizelig transpiratie slap. Zombie gevoel. Weeeeeeeeeg er mee.!!!!!!!!!

 • Elly | 25 mei 2019

  Ik heb pregabaline een paar weken geslikt. Doordat ik zo suf werd, ben ik 2 pillen die ik pas 2 dagen meer slikte, geminderd, na 2 dagen kreeg ik steken in ijn voeten. Later in mijn handen ook. Zenuwpijn, zei de neuroloog. Elk pijnstiller helpt niet. Zou morfine mogen, maar hoeveel pijn ik ook heb, durf het niet aan. Benieuwd hoe lang t herft geduurd bij de mensen die voor mij dit hebben gehad, voordat de pijn weer weg was. Ik loop nu 3 weken al met pijn en t lijkt alleen maar erger te worden. Nu een soort spierpijn en hevige kramp die aanhoud. Dit is echt niet fijn meer.

 • Veronica | 19 maart 2018

  Hallo

  Ik lijd al zes jaar aan artrose en heb daardoor geknelde zenuwen in mijn onderrug .
  In de pijnkliniek werd mij lyrica voorgeschreven . Ik wist waar ik aan begon , maar het was kiezen tussen twee kwaden .

  Ik heb het 8 maand ingenomen en het hielp bij mij geen zier tegen de pijn . Ook 8 maand hevig ziek van geweest .
  Op een gegeven moment voelde ik letterlijk dat als ik die middel zou blijven innemen ik binnen afzienbare tijd zou sterven .
  Je voelt zoiets écht aankomen .

  Toen ik volgens een afbouwschema de lyrica afbouwde werd ik een maand stervensziek !!
  Werkelijk een maand in bed gelegen !!
  Toen ik het de arts vertelde moest hij erom lachen !
  Fijn voor hem . Dit bewijst inderdaad dat de artsen het stoppen van dit soort medicijnen zwaar onderschatten !

  Al bij al heeft het mij twee jaar (!!) gekost om te herstellen van lyrica !

 • Angelique | 13 september 2017

  Wat schrik ik van deze verhalen. In 2011 werd bij mij voor de 1e keer n nekhernia geconstateerd. Ik kreeg tramadol maar reageerde daar slecht op. Vervolgens Lyrica 3-75mg en 3-morfine, dat ging beter! Uiteindelijk moest ik 2x geopereerd worden om van 1 nekhernia af te komen en ben ik in april afgekickt van de medicatie, idd n hel maar ik heb altijd gedacht dat dat de morfine was. Omdat ik met restpijn (dacht ik) bleef lopen ben ik Lyrica 1-75mg om 19.30u, blijven gebruiken. Omdat ik slaapproblemen had kwamen we er achter dat dit voor mij werkt en ik hier beter op slaap. Ook heb ik begrepen dat Lyrica soms ook werkt als antidepressiva. Ik moet zeggen dat ik op mijn 1x75mg per dag prima functioneer en dat is mij zoveel waard. Ik geloof niet dat ik ooit zonder wil. In 2016 kreeg ik opnieuw n nekhernia en moest ik weer geopereerd worden. Daarna toch mijn ene Lyrica pd blijven gebruiken.
  Ik voel me er dus goed bij maar als ik alle reviews lees raak ik toch n beetje in de war...

 • Irene | 2 december 2016

  Na elf maanden Lyrica 300 mg per dag langzaam gestopt. De hel brandde los. Wanhoop, angstaanvallen, paniek, hallucinaties, spasmen. In NL geen hulp gevonden. In het American Hospital in Parijs door de neuroloog Laroxyl druppels voorgeschreven gekregen.
  Eerste week 10 druppels voor het slapengaan, 2e week 9 druppels enz, tot 0. Dat ging goed, en ik was zo goed als genezen. De arts zei dat het 'rotzooi' was en verboden zou moeten worden.

 • Anske | 29 augustus 2016

  Hielp geweldig tegen de pijn, maar naar een jaartje of twee vermoedde ik ik dat last kreeg van bijwerkingen.
  Zelfstandig de lyrica afgebouwd. Wat een hel!!! Ik ben nu 10 weken volledig van de lyrica af maar ik blijft erg slecht slapen. Gemiddeld 5 uurtjes per nacht. Niet inslapen, niet doorslapen en vroeg wakker. Mijn hartslag blijft raar doen, bloeddruk gaat op en af, een naar angstig gevoel in mijn lichaam, af en toe slecht/wazig zien,veel onrustgevoelens, trillen flinke opvliegers (overgang al bijna 20 jr geleden), hypoglycemie, brain fog, vergeetachtig, gebrek aan concentratie enz. Ben gaan zoeken en op Amerikaanse fora terecht gekomen via: de hel die lyrica heet. Op de Amerikaanse sites is veel meer info te vinden. En daar schrik je van!
  Ik heb het idee dat artsen de lyrica (bijwerkingen en afbouwen) verschrikkelijk onderschatten.
  Mijn lichaam en geest zitten na 2,5 maand na het stoppen van de lyrica nog steeds in een rollercoaster.
  Anske

 • Jessica de Korte | 12 februari 2016

  Lyrica werkt bij iedereen anders. Gelukkig heeft Barbara van Helmond er baat bij. In het begin heeft het medicijn me ook heel erg op weg geholpen. Maar artsen zouden meer moeten weten over het proces van afbouwen, en hoe zwaar dat kan zijn.

  Sabine, afbouwen van lyrica én morfine lijkt me helemaal moeilijk. Mijn schoonbroer (met MS) gebruikt ook die combinatie... Nu maar niet al te veel aan denken, hopelijk vermindert het de pijn die je hebt. Sterkte! En Annelies, geweldig zo'n huisarts! Maakt het proces toch wat minder moeilijk.

 • Annelies | 12 februari 2016

  Ik kan je vertellen dat ik na 4 jaar Lyrica dosis 600mg over 2 maanden heb afgebouwd en dat ik er volledig vanaf ben. De ene persoon is afhankelijker dan de andere aan medicatie. Ik blijk zeer afhankelijk. Maar door mijn ziekte kan ik niet zonder. Dus probeer ik het tot een minimum te beperken. Weinig artsen hebben begrip voor de nevenwerkingen die je ondervind en onderschatten het afkicken serieus is min ervaring. Maar samen met de huisarts, die mijn probleem serieus nam, hebben we het stapsgewijs, zoals mijn lichaam het aangaf, kunnen afbouwen. Liever héél langzaam dan snel en afzien. Ik wens je veel moed! (Ik moet nu weer een medicament afbouwen door nevenwerkingen, al is het afwachten of ik zonder kan).

 • Sabine ganga | 11 februari 2016

  Hallo,zelf gebruik ik nu alweer 5 jaar lyrica met morfine wegens erge rugpijn.slikte eerst2x150 mg en ben toen af gaan bouwen tot 2 x 75 mg.ik weet nu al wanneer ik ooit moet afbouwen dat ik opgenomen moet worden want alleen kan ik het niet meer.toen ik eraan begon wist ik dit ook niet maar het staat inderdaad voor afbouwen net als heroïne. En dan nog mijn morfine erbij.heel veel sterkte. Ik weet uit ervaring dat het afbouwen bijna niet te doen is.liefs sabine

 • Barbara van Helmond | 11 februari 2016

  Ik neem al 12 Jaar Lyrica heb er totaal geen last van.
  Ze hebben mij van het bed gehaald ik was 24 uur aan bed gebonden toen
  Iik neem er 4 van 125 mg 2 om 8.00 uur en 2 om 22.00 uur want altijd op de zelfde tijd innemen is wel belangrijk
  Gr Barbara


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland